Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: UniProfiRenta - Sadza akcji WHEN 10%)

Napisany przez kub0185
Moja żona jest smutną posiadaczką umowy rentowej Riester w firmie UniProfiRente, która do tej pory udało się zgromadzić obciążenie w wysokości 300 euro w ciągu 8 lat. Saldo wynosi około 4000 euro. Udział akcji wynosi 10%, reszta to obligacje. Do emerytury pozostało jej jeszcze 27 lat. Ponieważ pracuje tylko na część etatu, jest to czysta umowa otrzymywania dodatkowych środków, o którą walczą pośrednicy ubezpieczeniowi.

W blogu Bierl to dość dobrze opisane
https://www.finanzberatung-bierl.de/...r-union-no-go/

Na stronie internetowej, którą znalazłem w jednym z wątków na forum
https://fiseba.de/de/vergleichsrechn...#riester-rente

najkorzystniejsza wydaje się oferta Condor C70 H - Honorar na 27 lat przy miesięcznej opłacie w wysokości 75 euro.

Jaki jest wasz pomysł? Czy zmienić na to?

Napisany przez 2titan1981
Dlaczego w przypadku tak długiej oszczędności wybrano umowę z tak niskim udziałem akcji? Czy są jakieś powody?

Napisany przez kub0185
W roku 2012 nie było niskiego udziału w akcjach podczas podpisania umowy. Jak tylko pojawiają się spadki kursów, zmieniają one brutalnie w najgorszym możliwym momencie. W większości przypadków nie można tam osiągnąć wzrostu. Ponieważ umowa mojej żony była czystą umową dodatkową, stopa zwrotu jest jednak zachowana. Teraz polecane jest ubezpieczenie emerytalne Riester typu funduszowego. Według wyjaśnień, mogą oni planować długoterminowo. Cytat: (https://www.finanzberatung-bierl.de/...r-union-no-go/) Cóż, to głupie pytanie: Dlaczego towarzystwa ubezpieczeniowe mogą prowadzić wyższy udział akcji niż czyste plany oszczędnościowe w fundusze? To nie głupie pytanie, lecz całkowicie uzasadnione. Towarzystwo ubezpieczeniowe rozwiązuje problem kapitału zabezpieczającego (który stanowi gwarancję wpłat) za pomocą swojego własnego funduszu zabezpieczenia, który obecnie generuje roczną stopę zwrotu na poziomie około trzech procent. W funduszu zabezpieczenia ubezpieczyciela inwestuje się bardzo szeroko w różne klasy aktywów. Tutaj nie tylko obligacje (a także fundusze obligacji) odgrywają rolę, ale inwestuje się także w nieruchomości, obiekty infrastrukturalne, udzielanie kredytów hipotecznych oraz akcje. Tutaj towarzystwo ubezpieczeniowe wykorzystuje swoją asa w rękawie jako ekspert ds. biometrycznego zabezpieczenia na wypadek długowieczności, czego jest ekspertem od dziesięcioleci. Tutaj nie zwraca się uwagi - w przeciwieństwie do planów oszczędnościowych Riester - na faktyczne codzienne zabezpieczanie majątku, lecz patrzy się na duże całości przez dziesięciolecia. Dlatego obecnie dobre polisy emerytalne typu funduszowego posiadają wyższy udział akcji niż plany oszczędnościowe Riester z funduszami. Szczególnie podoba mi się w przypadku Condor to, że tak jak w przypadku mojego Cosmosdirekt można samodzielnie określić strategię inwestycyjną. Na liście funduszy są również ETF-y https://fiseba.de/de/anlagestrategien-condor

Napisany przez bruno68
Cześć kub0185,

W przypadku Condor, podoba mi się szczególnie to, że tak jak w moim Cosmosdirekt, można samemu określić strategię inwestycyjną. Na liście funduszy są również ETF-y.

Pewnie wiesz, że Cosmos, kanał dystrybucji bezpośredniej, ex AachenerMünchner, to grupa sprzedażowa z Marburga!

I czy sprzedaż przez Cosmos jest tańsza czy nawet droższa, nie można udowodnić ani obalić, ponieważ Condor nie równa się Condorowi! Zauważyłem to sam przy HanseMerkur!

Warto również zauważyć, że zgodnie z §20 UstG warunki korzystania ze zwolnienia podatkowego w ramach świata Riester mogą szybko ulec zmianie z powodu bezpośredniej ingerencji w produkt!

bruno68

Napisany przez kub0185
Cosmos zatrzymał sprzedaż Riester, bruno. Nawet gdyby ktoś chciał, nie można już nic kupić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata