Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Jak drogie jest złoto?

Napisany przez Dandei
Jaka jest obecnie cena złota? Niestety, nie jestem na bieżąco z tą kwestią. Jeśli opłaca się teraz inwestować, to prawdopodobnie zainwestuję część swoich pieniędzy.

Napisany przez 2titan1981
Złoto jest obecnie drogie i pozostanie takie, dopóki pandemia i jej konsekwencje będą w jakikolwiek sposób wpływać na świat....

Nawet jeśli było to prawdopodobnie tylko otwarcie tematu, aby utrzymać aktywność na forum.

Napisany przez Dante
Nie, to był wątek otwarty, aby umieścić linki reklamowe. Jak zawsze u tych użytkowników.

Napisany przez viktor
kiedy, przy jakich objawach, powinno się sprzedać inwestycje w złoto, zanim cena znowu spadnie? Już raz spadła o 30% !!

Napisany przez 2titan1981
Musisz zapytać swoją kryształową kulę! Lub samemu zdecydować, kiedy jest twój limit wyjścia i kiedy Twoim zdaniem warto ponownie wejść. Gdy gospodarka rozwija się dynamicznie, ceny złota spadają. Gdy jest recesja, cena rośnie. Twoim zadaniem jako inwestora jest zauważanie tych wahnięć i wyciąganie wniosków na temat trendów.

Ale jak w przypadku wszystkiego, również złoto nie służy do spekulacji, albo się je ma, albo nie ma.
Ja mam złoto i uczestniczyłem w rajdzie, kupując je, gdy cena była znacznie poniżej 1000€ za uncję. Nie sprzedałem go jeszcze, i na razie nie ma takiej potrzeby.

Napisany przez 2utopus
Jeśli chodzi o przeszłość, zawsze można jasno zobaczyć, kiedy był właściwy moment na zakup/sprzedaż -
ale w rzeczywistym czasie nikt nie wie, czy cena będzie rosnąć czy spadać.

Oczywiście, można to wszystko analizować za pomocą odpowiedniej matematyki finansowej i analizy wykresów - ale w najlepszym wypadku są to jedynie prawdopodobieństwa - a nie pewności...

Napisany przez bruno68
Tak,

złoto to pieniądze! W związku z tym cena złota mogłaby wzrosnąć do 1 mln € za kg! Teoretycznie! ponieważ przy 3 400 t złota w bunkrze oznaczałoby to 3,4 bln €, co stanowiłoby mniej więcej zadłużenie państwa niemieckiego!

W praktyce, każde 1 g złota miałoby wartość 1000 €, co oznaczałoby zalanie wszystkich rzek w Niemczech poszukiwaczami złota! Sprawdź też na YouTube! W niektórych żwirowniach na Renie wydobywa się kilogramy złota rocznie!

Praktycznie, kopalnia, jak Manschfelder Copper Mines (gdzie wydobywano nawet do 30 kt srebra!), czy kopalnie w Harzu mogłyby zostać ponownie uruchomione! A nowe kopalnie, głęboko na wschodzie, byłyby lub byłyby otwarte!
Tam może znajdować się ponad 2 mln t miedzi, 30 000 t srebra i kilkaset ton złota, co obecnie ma wartość rynkową około 60 mld €!

Zatem nowo wydobyte złoto, srebro obniżyłyby ceny! Byłoby to dylemat: „Czy cena rośnie, czyli opłaca się wydobywać z zabytkowych nierentownych kopalń, co z kolei obniża cenę!”

Zdaniem dotyczącym zadłużenia państwa, cena metali szlachetnych, takich jak złoto, nie może spaść. Ponieważ obywatele mogliby stracić zaufanie do € ze względu na zadłużenie, musi to być!
Być może właśnie zwiększone wydobycie pomoże przed gospodarczym upadkiem, ponieważ coraz mniej jest zaufania do polityków, ponieważ większość cierpi raczej na „objawy Münchhausena” i „demenzję”.

Złoto buduje zaufanie, ale politycy i pieniądze papierowe nie, chyba że są nimi pokryte złotem!

bruno68

Napisany przez schweinspar
Nie wiem, czy w marcu też otrzymywaliście tak zabawne wiadomości głosowe, w których mówiono, że supermarkety i banki itd. zostaną zamknięte - nic nie będzie otwarte... i w małym nawiasie wspomniano, że zawsze trzeba mieć odpowiednią ilość gotówki w domu... Mogę sobie wyobrazić, że wielu ludzi poszło wtedy do banku i wypłaciło sporą sumę pieniędzy... chyba ktoś chciał doprowadzić banki do nowego kryzysu? A może nawet celowo manipulować ceną złota poprzez świadome działania... tak naprawdę nie jest to taka zła taktyka... tylko czy naprawdę w ten sposób można dotrzeć do wielu osób i osiągnąć zamierzony efekt?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata