Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedaż domu - co zrobić?

Napisany przez oktave
Cześć wszystkim,

muszę się trochę wyrzucić. Mam piękny Dom jednorodzinny w bardzo pożądanej lokalizacji, który chciałam sprzedać prywatnie od lipca. Przepuściłam przez niego wiele osób, z których większość była zachwycona. Miałam także 6 potencjalnych nabywców, spośród których niestety 2 nie uzyskały finansowania, a reszta nagle zdecydowała się zbudować własny Dom.

Trochę to teraz mnie denerwuje, zwłaszcza że sytuacja z ofertami jest dość skromna i na rynku praktycznie nie ma porządnych obiektów. Ponieważ mi się już nie chciało, przekazałam sprawę maklerowi, jednak bez umowy.

Od tego momentu zainteresowani pojawiają się bardzo rzadko. Niestety, gorączka czasu jest coraz większa, ponieważ znalazłam inny odpowiedni obiekt dla siebie.

Teraz nie mam pojęcia, co zrobić, nie chcę przecież rozsiewać oferty na lewo i prawo. Co byście zrobili?

Wydaje mi się, że klienci są zazwyczaj ci sami. Zazwyczaj młodzi urzędnicy, którzy są bardzo wybredni lub ludzie, którzy nagle decydują się na budowę własnego domu. Nie chcę wtrącać się w pracę maklera, żeby nie robić własnego ogłoszenia. To sprawiłoby, że obiekt stałby się mniej atrakcyjny.

Napisany przez BenniG
Cześć, miałem podobny problem - mnóstwo zainteresowanych, niektórzy chętni do kupna, ale na końcu dnia znów stracony czas.

Następnie zdecydowaliśmy się na płatne ogłoszenie. Wysłaliśmy do wszystkich zainteresowanych (ponad stu) kwestionariusz i zaprosiliśmy ich do oglądania na podstawie odpowiedzi. Wydaje mi się, że zaprosiliśmy około 12 różnych osób. Po oględzinach rozdaliśmy formularz rezerwacyjny. Spośród 4 chętnych do rezerwacji wybraliśmy jednego, pobraliśmy niewielką opłatę rezerwacyjną, czekaliśmy na potwierdzenie finansowania i umówiliśmy termin w notariacie. Sprawy związane z księgą wieczystą trwały najdłużej, ale ostatecznie udało się sprzedać Dom.

Z odpowiedzi widać było, kto rzeczywiście przeglądał ogłoszenie, kto interesował się okolicą i gdzie jest prawdziwe zainteresowanie.

Nawet jeśli znajdziesz odpowiedniego kupca, może minąć nawet 2 miesiące, zanim otrzymasz swoje pieniądze. Jeśli więc zależy ci na szybkiej transakcji, być może warto rozważyć zakup za pomocą zmiennej pożyczki.

Napisany przez 2titan1981
Większość osób decyduje się na nową budowę głównie z powodu ceny, gdy cena jest zbliżona do ceny budowy nowego domu, a w pobliżu znajdują się jeszcze niezabudowane działki...

Musiałem przejrzeć 200 domów (odpowiednie położenie, liczba pokoi, powierzchnia mieszkalna), z nich 50 obejrzałem osobiście. Po oględzinach 40 okazało się, że nie były warte ceny, 5 obejrzałem kilka razy (raz dla wrażeń, raz z rzeczoznawcą, i jeszcze raz z partnerką). Do wyboru zostały 2 domy, ale jeden z nich nagle znikł pomimo obietnicy sprzedaży ze strony sprzedawcy, ponieważ inny kupiec zaoferował 50 000 € więcej niż cena sprzedaży, a ja zaoferowałem o 30 000 € mniej ze względu na ujawnione przeze mnie wady budowlane, o których sprzedawca wiedział, ale nie ujawnił na moje pytanie. Rzeczoznawca stwierdził te wady. Pozostał mi tylko jeden, który ostatecznie kupiłem...

Jeśli nie zrobiłeś tego jeszcze, przygotuj następujące dokumenty:
# Opis budowy
# Certyfikat energetyczny
# Plan(y)
# Wartość bazowa gruntu
# Faktury za wszelkie remonty
# Przegląd wszystkich remontów
# Ogólny wzrost wartości nieruchomości w dzielnicy w %
# Koszty budowy domu wraz z wzrostem wartości i remontami, aby ocenić, czy cena jest odpowiednia. W przeciwnym razie warto rozważyć wynajem.

Napisany przez NaTwoim13
oktave pisze:
Miałem również 6 zainteresowanych kupnem, z których niestety 2 nie dawały rady z uzyskaniem finansowania,

Mogą i powinni skontaktować się ze mną.

Moje doświadczenie pokazuje mi, że raczej nietypowe jest, gdy zainteresowani kupnem - którzy dodatkowo jeszcze oglądają nieruchomość - nie mogą uzyskać finansowania lub nie da się go uregulować.

Być może miejscowa kasa oszczędnościowo-kredytowa i/lub bank spółdzielczy, a także ewentualnie bank zainteresowanych, tak kalkuluje, ale to nie musi być miarą wszystkiego, biorąc pod uwagę ogromne różnice w kryteriach przyznawania kredytów i ich interpretacji przez banki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata