Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest uzyskanie finansowania budowlanego z Schufą?

Napisany przez heronymus
Cześć kochani!

Mam 41 lat, moja żona 37. Marzymy o własnym domu. Ale czy to możliwe, pytam tutaj...

Zarabiam około 2500, moja żona jest jeszcze w trakcie nauki i dostaje 880. Zostanie zatrudniona po ukończeniu nauki, umowa o pracę na październik 2021 jest już podpisana.
Mamy 3 dzieci.
Moi rodzice posiadają Dom, który po ich śmierci przejdzie na mnie. Jednak nie jestem w stanie tego udowodnić, ponieważ wcześniej nie zostanie na mnie przepisany.
Mam 2 wpisy w rejestrze dłużników, moja żona trochę więcej. Są one jednak spłacane miesięcznie kwotą 300 euro. Nie mamy żadnych innych kredytów ani Leasingów. Ze względu na długi nie posiadamy również żadnego kapitału własnego.
Bank domowy nas odrzucił, jesteśmy prawdopodobnie za starzy.
Ponieważ mieszkamy w Bawarii, przysługiwałoby nam również prawo do dodatku budowlanego dla rodzin z dziećmi...

Czy ktoś może nam pomóc?

Napisany przez 2titan1981
To zawsze zależy od ceny zakupu. Jeśli uda Wam się dotrzeć do wieku emerytalnego, dlaczego bank nie miałby finansować?
Jakie wpisy są w rejestrze Schufa?
Bank może ocenić tylko teraźniejszość, a nie przyszłość
Gospodarstwo domowe liczące 5 osób i dochód gospodarstwa w wysokości 3380€. Brutto czy netto?

Napisany przez KingRollo
Jestem może nie ekspertem, ale patrzę na to dość krytycznie.

Dochód dla gospodarstwa domowego liczącego 5 osób nie jest szczególnie wysoki, a kobieta w wieku 37 lat nadal się kształci.

Majątek rodziców, który być może zostanie kiedyś przekazany, nie ma znaczenia. Ma znaczenie może mieć możliwość zaciągnięcia kredytu hipotecznego. Jeśli rodzice w późniejszym wieku będą potrzebować drogiej opieki, mieszkanie może szybko zniknąć, więc lepiej nie polegać na czymś takim.

Fakt posiadania wpisów w rejestrze SCHUFA, które spłacacie, wskazuje, że prawdopodobnie w ostatnim czasie żyliście ponad wasze możliwości. Jeśli nawet wasz bank domowy odmawia, to prawdopodobnie nie tylko ze względu na wiek, ale również z powodu wyżej wymienionych okoliczności.

Być może ktoś ma tutaj genialny pomysł (oczywiście zależy to również od ceny zakupu nieruchomości), ale duża elastyczność finansowa w płaceniu rat kredytu oraz budowie rezerw na niespodziewane wydarzenia, jak naprawy itp., prawdopodobnie nie jest dostępna.

Napisany przez heronymus
Nie żyliśmy ponad stan, mieliśmy tylko pecha!

3380 Netto

Napisany przez 2titan1981
I co jest napisane w Schufa?

Problem polega na tym, że bank chce odzyskać swoje pieniądze, a kiedy zbliża się się do granicy zajęcia, z trójką dzieci szybko to się dzieje. Nie pozostaje wiele. Ile możecie obecnie odłożyć każdego miesiąca? Ile płacicie za czynsz netto, a jak drogi ma być Dom i jak duży?

Napisany przez NaTwoim13
Wynagrodzenie za praktykę nie jest uznawane za stały dochód.

Nie ma znaczenia, co jest zapisane w Schufa, ale czy są tam negatywne wpisy, czego najprawdopodobniej nie ma. Istotne jest również, jak wysokie są miesięczne obciążenia związane z obiema pożyczkami.

Jednak jeszcze ważniejsze jest to, jakie są koszty w kontekście ceny zakupu, kosztów dodatkowych zakupu oraz ewentualnych kosztów modernizacji.

Napisany przez bruno68
Nun ja, dla 5 osób wynosi około 204 € na osobę, co stanowiłoby podstawę do zajęcia! Z dopłatą budowlaną wynoszącą 500 € plus czynszem, łącznie maksymalnie 1.100 € miesięcznie.

Co do zdolności kredytowej, zanim się roztrwonisz, dobrze jest najpierw zrobić roczne, uproszczone sprawdzenie w Biurze Informacji Kredytowej! Można w ten sposób zorientować się, gdzie się znajduje się pod względem finansowym.

Jednak faktem jest, że obecne dochody są zbyt niskie na posiadanie własnego mieszkania, nawet jeśli żona będzie pracować na pełen etat.

Później pielęgnacja rodziców pod kątem opieki domowej, przeprowadzona przez rodzinę, mogłaby prowadzić do zwiększonej oszczędności, w porównaniu do sytuacji, gdy oboje pracują na pełen etat! Dotacja na pobyt w domu zawsze jest wartością netto, podczas gdy dochód to tylko brutto!

Podczas przenoszenia do domu opieki konieczne jest zazwyczaj zapłacenie do 3.000 € na osobę, co oznacza, że rocznie 72.000 € z dochodu z domu zostanie zużyte! Po 5 latach majątek prawdopodobnie zostanie wyczerpany!

Natomiast w przypadku opieki rodziny wszystkie koszty domu są eliminowane, co oznacza, że łóżko w domu opieki, kosztujące 140,00 € za dzień, a więc 4.200 € za 30 dni, a oczywiście są domy opieki tańsze o 1.000 € miesięcznie! Nie zmienia to jednak faktu, że konieczna jest opieka nad dwiema osobami.

Jeśli odliczymy te koszty i zapewniamy tę opiekę w domu, eliminując koszty, to można zaoszczędzić między 6 a 8.000 € kosztów, oczywiście zmaleje także zasiłek dla opiekunów, ale te 4.000 € w porównaniu do 6 do 8.000 € wciąż pozostają oszczędnością netto co najmniej 2 do 4.000 € miesięcznie! Pozostaje oszczędność majątku w wysokości od 24.000 do 48.000 € rocznie netto na opiekę nad własną rodziną.

Moja babcia potrzebowała niewielkiej pomocy domowej aż do 99. roku życia! Dopiero w ostatnim miesiącu życia opieka stała się intensywna, co w sumie było dla niej dość szczęśliwym zbiegiem okoliczności! Nie był to długi proces umierania!

Jednak ważne jest, aby omówić to z innymi rodzeństwem, kto co może lub chce zaoferować! Nie chcemy sytuacji, w której zbudowaliśmy Dom, a potem ktoś, kto miał się zaopiekować, sam potrzebuje opieki i tym samym odpada! A potem finansowanie staje się pułapką, ponieważ nagle zbliżamy się do bankructwa z powodu konieczności przeniesienia rodziców do domu opieki.

bruno68

Napisany przez heronymus
noelmaxim pisze:
Wynagrodzenie za praktyki nie jest uważane za stabilny dochód.

Nie ma znaczenia, co jest wpisane w rejestrze Schufa, a raczej czy są to negatywne wpisy, czego prawdopodobnie nie ma. Ważne jest również, jak wysokie są miesięczne obciążenia z tytułu tych dwóch kredytów.

Co jeszcze ważniejsze, jak wysokie są koszty w odniesieniu do ceny zakupu, kosztów nabycia i ewentualnych kosztów modernizacji ??

Nie rozumiem, o jakie kredyty Pan/Pani mówi? My takowych nie mamy.
W rejestrze Schufa znajdują się niespłacone zobowiązania, które są jednak spłacane miesięcznie!
Co do ceny zakupu, nie mogę nic powiedzieć, dotąd nie szukaliśmy.

Napisany przez NaTwoim13
Czym dokładnie masz na myśli pisząc wpisy do Schufy? Negatywne cechy? Wypowiedzenie kredytu, rozliczenie konta, wygaśnięcie kredytu/konta?

Napisany przez heronymus
Negatywne, otwarte roszczenia

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli jesteś gotowy zaakceptować stopę procentową w okolicach 8%, możesz otrzymać finansowanie w wysokości około 140 000 euro (w tym koszty nabycia nieruchomości).

Wtórna zabezpieczenie nie pomoże w tym przypadku

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Heronymusie,

Tutaj chciałbym rozliczyć otwarte zobowiązania i co miesiąc odkładać maksymalną kwotę, aż historia w Schufa będzie czysta. Ma to 2 efekty:

1. Będziecie mieć zgromadzony kapitał własny
2. Będziecie wiedzieć, że macie tę miesięczną sumę oszczędności na dłuższą metę.

W związku z domem rodzinnym mamy teraz sytuację, że matka przebywa w domu opieki, brakuje około 800 EUR na opłatę za pobyt.... Dom jest więc zagrożony. Już wpłacono 30 000 EUR. Spadek szybko zniknie w ciągu 3-4 lat.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Istnieją także inne możliwości - niż 8% - .

Aż do 70% wartości nieruchomości można uzyskać finansowanie budowy nawet mając opłacone negatywne wpisy w bazie SCHUFA lub otwarte negatywne roszczenia w bazie SCHUFA.
Stopa procentowa w przedziale 2-3% na 10 lat.

Jednakże nie można tutaj podać ogólnej odpowiedzi, ponieważ każdy przypadek musi być rozpatrzony indywidualnie.

Napisany przez NaTwoim13
70% Poziom obciążenia kredytowego staje się trudny bez wkładu własnego

Myślę, że pytanie zostało obszerne i odpowiednio zgodne z wytycznymi!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@heronymus, czy rodzicielska nieruchomość jest wolna od obciążeń? Jaka jest wartość rynkowa tej nieruchomości? Można także zabezpieczyć pożyczkę pod konsolidację długów na kilku nieruchomościach, jeśli wszyscy właściciele się zgodzą.

Napisany przez wbs
Chciałbym podczas dyskusji zwrócić uwagę, że uważam za ryzykowne uwzględnienie nieruchomości rodziców w takim procesie. Nawet jeśli technicznie jest to możliwe, ryzyko takiego postępowania zawsze jest zwiększone. Każdy powinien być świadomy ryzyka, które podejmuje. Pozdrawiam, Heidi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata