Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Sucham kredytu do konsolidacji.

Napisany przez Caoimhin
Szanowni Państwo,

jestem Caoimhin, bardzo nowy i zarejestrowany na tym forum z tą prośbą. Pochodzę z małego miasteczka na obrzeżach Berlina i przez własną głupotę popadłem coraz głębiej w pułapkę długów.
WŁAŚCIWIE jestem pewnie osadzony w życiu, mam dobrze płatną pracę w dziedzinie IT-Security i jestem obeznany z nietypowymi rozwiązaniami firewall, więc drzwi przed mną są dość szeroko otwarte. Mam także wspaniałą dziewczynę, której wsparcie zaczyna powoli słabnąć, oraz syna.
W kwietniu zeszłego roku musiałem z powodu przewlekłego zapalenia nerwu twarzy (neuralgia nerwu trójdzielnego) na długi czas odpaść, co wpłynęło na moje zarobki. Nieleczona dotąd ADHD sprawiła, że A) odkładałem ważne problemy, aż w końcu nie byłem im w stanie podołać. I B) w popłochu, bez zastanowienia, popadłem jeszcze głębiej w długi.
Wtedy uznałem, że dobrym pomysłem będzie pokrycie straty w zarobkach i związanych z tym braku płatności z pomocą drugiego kredytu. W pewnym momencie doszły również stara zadłużenie, których nie mogłem spłacić z powodu pierwszych dwóch rat.... Spirala obracała się coraz bardziej w dół. Zmieniłem miejsce pracy, aby poradzić sobie finansowo i niedoceniłem dystans dojazdu i związany z tym czas podróży, co ostatecznie doprowadziło mnie do wyczerpania sił, gdy moje życie składało się tylko z pracy-dziecko-sen. Codziennie poza domem od 13:00 i po prostu nie byłem w stanie już się podnieść i uporać ze swoją dokumentacją. W międzyczasie mam do spłacenia 22 zaległe płatności, z czego 17 to mniejsze kwoty, 4 duże i 1 ogromna. Teraz stoję przed metaforyczną ruiną i proszę o prywatny kredyt, który połączy moje zaległe płatności.
Oferuję 2430€ netto, z których po odliczeniu czynszu i stałych opłat pozostaje około ~1800€

Pozdrowienia
(Dla zachowania anonimowości, z wdziękiem)
Caoimhin

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Bardzo dobrze, że teraz zabierasz się za spłacanie swoich długów. Zamiast wszystko łączyć, powinieneś jednak po pierwsze umówić się na spotkanie z doradcą ds. zadłużenia oraz po drugie napisać do wierzycieli, opisując swoją sytuację i bezpośrednio uzgadniając z nimi raty spłat.

Napisany przez Caoimhin
Cześć i dziękuję za szybką odpowiedź. Spotkanie w poradni ds. długów jest zaplanowane na czwartek, skontaktowałem się z wszystkimi, ale niestety dostałem już 2 odmowy, że nie są (bez zaproponowania innego rozwiązania) gotowi. Podejrzewam, że dlatego, że musiałem zaproponować stosunkowo niskie raty ze względu na dużą liczbę równoległych pozycji.
W związku z tym zaproponowałem, że będę obsługiwał niskie pozycje za jednorazową wpłatą i poprosiłem o odroczenie w przypadku większych pozycji. Niestety również bez powodzenia.

Napisany przez bruno68
Nun, dobrze
1) Połączenie już kosztuje pieniądze, których tak naprawdę mają pod dostatkiem!
2) Jeśli mają już 22 kredyty, czy na serio wierzą, że dostaną kolejny? Ich rating kredytowy jest już tak obciążony!
To, czego nie zrozumieli, to że całkowicie się mylą! Nic im nie pomoże starać się skonsolidować długi, to zajmie miesiące!
Nie mają żadnych zabezpieczeń, poza swoim dochodem!
Po prostu zapłaćcie! Ale nie dajecie sobie z tym rady!
Na razie zapłaćcie 100 € do giganta, następnie co miesiąc 50 € przez 4 miesiące, to będzie 300 €
W sumie mają 1.500 € miesięcznie na spłatę!
Płaćcie 25 € na każdą małą pozycję miesięcznie, czyli 25 € x 17 = 425 €
Z pozostałych 1.075 € spłaćcie mniejsze rachunki! Nawet jeśli na raz można opłacić tylko jedną fakturę miesięcznie!
Najważniejsze, żeby zapłacić!
Proszę zapłacić więcej niż wymagana kwota, na przykład jeśli żądają 525 €, wpłaćcie 600 €.
Następnie napiszcie do każdego wierzyciela! Upewnijcie się, że wszystko jest opłacone! Patrz załącznik
Zachęćcie wierzyciela do obliczenia, że zapłaciliście i aby przelali nadpłatę z powrotem na Wasze konto. Tylko w ten sposób możecie być pewni, że rachunek został w całości opłacony!

Nie ma możliwości, żebyście zapłacili za dużo! Co by było nieuzasadnionym wzbogaceniem, znanym także jako kradzież według kodeksu karnego! Żaden wierzyciel nie chce się zapoznać z prokuraturą z powodu ukradzionych 50 € nadpłaty!

Nie ma powodu, aby nie zacząć tego od razu! Wrz., Paź., Lis., Gru., 4 razy 1.800 € to 7.200 € spłaty

Jednak wątpię, że sobie z tym poradzicie! Bo należycie do typu ludzi, których maksymalna wydajność pojawia się dopiero wtedy, gdy sytuacja gospodarcza gwałtownie się pogarsza i twardo uderzają w ziemię!
Ale obecny partner życiowy nie będzie na to zgodny! Żaden partner nie chce ciągle żyć w biedy, nawet tymczasowo!

Załączam szablon! Szablon Spłaty .doc

Bruno68

Napisany przez Caoimhin
Niestety, ale całkiem się trafiłeś, choć trochę niegrzecznie. Dla jasności - jeśli źle to ująłem, to nie chodzi o 22 kredyty! To są 2 kredyty - reszta to takie gówniane rachunki, które odkładam na później, bo mogę, ale potem nie robię i odkładam na bok. Portretujesz typ człowieka całkowicie trafnie, tylko ja nie chcę być takim człowiekiem. Brakuje mi tylko wiedzy, jak się z tym uporać - każde list polecony do wszystkich stron to kolejne 32€, które chętnie wydaję na wyjaśnienie i będę dalej wydawał. Jednak mam wrażenie, że nic się nie rusza i stoimy w miejscu. Czy zmieniłoby to coś, gdybym wysłał początkową kwotę X? Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Często konsolidacja kredytów jest wykorzystywana do obniżenia raty i przedłużenia czasu spłaty - żeby znów zacząć oddychać. Jednakże często ta oddech jest potem wykorzystywany na dodatkowe długi i błędne koło się kręci. Co zrobić? Przejrzeć i zarchiwizować wszystkie dokumenty - i uzyskać ogólny obraz sytuacji. Jakie długi są u jakiego wierzyciela - jakie raty trzeba zapłacić - jak długo to będzie trwać. W tym może pomóc doradca ds. długów (najlepiej bezpłatny) - Caritas, Diakonia, itp. - który może spróbować obniżyć te wymagania, jeśli jest to możliwe. Następnie należy uzgodnić odpowiednie raty i je płacić - jeśli naprawdę są dostępne 1800 euro miesięcznie, prawdopodobnie da się coś zrobić. I oczywiście należy dbać o to, aby minimalizować bieżące koszty i dokonywać nowych wydatków tylko wtedy, gdy na to pozwala sytuacja finansowa.

Napisany przez Caoimhin
Okej, poradnia dla dłużników powinna mi to jutro potwierdzić, mam nadzieję. Na szczęście wiele rzeczy jest już posortowanych, ale zdecydowanie nie wszystko. Mam to również przynieść jutro. Podobnie jak zestawienie przychodów i wydatków. Czyli macie na myśli, że można to być spłacać również równocześnie?
Mimo to zostawiam zapytanie o kredyt otwarte, może ktoś się znajdzie.
Zgłoszę się jednak ponownie, być może ktoś znajdzie w tym odrobinę nadziei, że można się stamtąd wydostać. Dziękuję jak dotąd

Napisany przez bruno68
Cześć Caolmhin,

Napisałem tak, jak sprawa wygląda! Sam byłem w złym stanie zdrowia i mam zaległe rachunki do spłacenia. Byłem poręczycielem za 16.000 €, podpisałem umowę o zrzeczeniu się uprzywilejowania na kwotę 5.000 €, a dodatkowo ubezpieczalnia chciała ode mnie jeszcze 11.000 €!
Spłaciłem wszystko stopniowo! Teraz jestem dłużny Fundacji Finansowej w Monachium 232 €! Przy czym każdego miesiąca zarabiane jest 1/12!

Jest tylko jedna droga - zobaczyć ją i natychmiast iść nią! Bo gdy przyjdzie żółty list, koszt wyniesie co najmniej 26 €, a gdy przyjdzie komornik, dojdą co najmniej kolejne 26 €, czyli łącznie 52 € razy 22 razy! Pierwsze 1.000 € pójdzie na to w błoto!

Dopóki wierzyciele nie będą działać i nie wyślą nakazów zapłaty, to ty decydujesz, kto zostanie wypłacony jako pierwszy! Sprawdź sobie dane w Biurze Informacji Gospodarczej! Wtedy będziesz wiedział, gdzie stoicie!

Musiałem zaakceptować nakazy zapłaty, żeby zadowolić małych wierzycieli przedwcześnie! To kosztowało mnie około 3.000 € więcej, ale za to mogłem spłacić 10 wierzycieli przed terminem! Dlaczego? Bo gdyby każdy miesięcznie posyłał komornika, to byłoby dodatkowe koszty w wysokości 520 € miesięcznie!
Wieczorem i podczas weekendu stałem się w banku przy terminalu i wpłacałem gotówkę, przekazywałem ją od razu wierzycielom! Robiłem to tak długo w weekendy, aż żaden z małych wierzycieli nie pozostał.

Jest bardzo ważne, żebyś zrozumiał, że twoi wierzyciele codziennie mogą sprawdzać twoje dane w Biurze Informacji Gospodarczej i za twoją zgodą mogą to robić sposobem pisemnym!

Dlatego skupianie wszystkich długów w jednym miejscu to błędna droga, bo wówczas wszyscy wierzyciele prześlą swoje nakazy zapłaty oraz koszty sądowe i egzekucyjne do nowego wierzyciela i będą go żądać, aby wypłacał im pieniądze, ale ze względu na nowe koszty nowe zadłużenie nie będzie wystarczające!

Zamiast 22 roszczeń, będziesz miał wówczas 23 góry długów!

Jak już pisałem, płać natychmiast i bez marudzenia i zaoszczędź sobie tysięcy euro kosztów sądowych, nakazów zapłaty i egzekucji.

Pokazałem ci drogę, musisz tę drogę sam przejść!

bruno68

Napisany przez Caoimhin
Hej i jeszcze raz dziękuję za opinie.

Jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji - po prostu nie wie, co dalej, mimo wysiłków. Spotkanie w Caritasie uświadomiło mi coś, czego dotąd nie zauważałem:

Jak już wspomniałem, borykam się z ADHD. To między innymi sprawia, że nie można od razu zabrać się do pracy. Pojawia się rodzaj blokady... Czy się rozpoznajesz? Jeśli tak, czytaj dalej ?. Nie jest istotne, czy wszyscy wierzyciele odpowiadają. Oczywiście, frustruje to i jest się zrozpaczonym... Rozwiązaniem jest po prostu płacić tyle, ile można. Miałem wszystko gotowe - na tyle, że pani zapytała, dlaczego w ogóle tu jestem. Pełna lista wierzycieli, pełen zestawienie przychodów i wydatków, kontakt z każdym wierzycielem. Wyjaśniła mi, że w zasadzie to była jej praca, w której miałaby mi pomóc. Mimo tego ponownie uległem desperacji (a jak powiedziała mi, również wielu inni desperują, którzy mają finansową siłę, ale mimo wszystko nie potrafią tego ogarnąć), jak opisałem powyżej. Jeśli więc naprawdę chcesz płacić, po prostu to zrób. Myśli takie jak ale jeśli partia xy się nie zgodzi, to znowu nic nie będzie pasować są absolutnie bez sensu, ponieważ tylko przeciągają sytuację. Więc dla pozycji x przyjdzie kolejny żółty list. Rzecz w tym, że nawet jeśli się nie zgodzą - chociaż przynajmniej udało się załatwić niektóre zobowiązania i na pewno nie wyskoczy już żadne dla pozycji y. I w końcu będzie się miało więcej swobody dla pozycji x. ?

Dla normalnych jest to absolutna oczywistość - na przykład dla mojej dziewczyny. Ale jeśli w życiu potrzebujesz struktur dla wszystkiego, żeby nie skończyło się w katastrofie, takie spostrzeżenia są bardzo pomocne.

Co do konkretnej sprawy:
Caritas uważa, że nawet z dochodem 1000€/miesiąc można osiągnąć dobry plan spłaty zadowalający obie strony.
Tak więc można prowadzić dobre życie I spłacać dużą sumę.

Serdeczne pozdrowienia i jeszcze raz dziękuję

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Miło widzieć, że ktoś zrozumiał, jak niepotrzebne jest to podsumowanie w przypadku kredytu. Życzę Ci wszystkiego dobrego i powodzenia w spłacie długów!!!

Napisany przez Tillo
Herrmueller pisze:
Cieszę się, że ktoś zrozumiał, jak niepotrzebne jest to skupienie w jednym kredycie.

Czy mógłbyś to bardziej sprecyzować? Dlaczego skupianie wielu kredytów w jeden miałoby być niepotrzebne, skoro może to zaoszczędzić pieniądze i czas spłaty (mniejsze obciążenie odsetkami i ewentualnie krótszy okres kredytowania)?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata