Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwy zakup na raty?

Napisany przez Lilablau
Cześć,

jakiś czas temu zadałem tutaj pytanie. W międzyczasie wiele się zmieniło i mam nadzieję, że możecie odpowiedzieć na kilka moich pytań.

Krótka informacja o nas
On: 39 lat, pracownik (mistrz ślusarstwa), pensja netto 3200 euro (ale otrzymuje ponad 4000 euro z powodu nadgodzin itp.)
Ja: 36 lat, prowadzę działalność gospodarczą od 9 miesięcy (fotografka), zarabiam około 800-1200 euro miesięcznie (co jednak nie może być uwzględnione)
6 dzieci (1323 euro zasiłku rodzinnej na dzieci), z których 2 uczą się już i płacą czynsz (co jednak nie jest uwzględnione)
Cena domu to około 160 000 euro. Niestety obecnie nie mamy żadnego kapitału własnego, ponieważ spłaciliśmy nim długi.

Wynik Score w BIK mojego męża wzrósł z 9 % do 86,66% (wiem, nadal niezbyt dobry).
Score BIK Banków/Spółdzielczych to niestety tylko H. W przypadku SPARKASSEN niestety nawet I.
Moje BIK jest teraz w pełni uregulowane, ale informacje pozostają w nim jeszcze przez 3 lata.

Nasze wypowiedzenie umowy najmu zostało wycofane. Nasz właściciel musi jednak sprzedać Dom, ponieważ musi wypłacić swoją byłą żonę. Ponieważ obecnie nie możemy go kupić, zaproponował nam wynajem z opcją kupna. W przyszłym tygodniu spotykamy się z nim, aby omówić tę kwestię.

Czy możliwe jest wynajem z opcją kupna z negatywnym BIK? Czy w ciągu 3 lat po uzyskaniu lepszego BIK możemy go zakupić? Czy przy wynajmie z opcją kupna istnieje możliwość uzyskania kredytu budowlanego dla rodzin z dziećmi, czy jednak jest to niemożliwe? W internecie można znaleźć różne informacje na ten temat.

Pozdrowienia i dzięki z góry
LilaBlau

Napisany przez StGe1973
Lilas niebieski,

kluczowym czynnikiem przy zakupie na raty jest wysokość raty oraz czas, który następnie zostanie wliczony częściowo w cenę zakupu. Jeśli na przykład zapłacisz 2000 euro więcej, cena zakupu w ciągu 3 lat już spadnie o 72 000 euro...

Dlatego ważne jest ustalenie z właścicielem/sprzedawcą, kiedy on musi koniecznie sprzedać, dla was korzystne jest jak najdłuższe okres karencji, ponieważ płacicie czynsz, ale jednocześnie możecie oszczędzać kapitał lub obniżać cenę zakupu (poprzez wysokie czynsze). I co najważniejsze, jak wysoką czynsz (a więc i zmniejszenie ceny zakupu) możecie lub chcecie sobie pozwolić?

Z tego wynikają kluczowe parametry: Kiedy dokona się zakup i w jakiej cenie lub jakim kapitałem będzie potrzebny w danym momencie, który będzie stopniowo zmniejszany poprzez oszczędzanie kapitału lub płatności czynszu.

Musisz to dokładnie przemyśleć, więc płacić jak najkrócej czynsz, ale tak długo, aż osiągniesz swój pożądany lub możliwy termin zakupu.

Napisany przez BenniG
Cześć,

zasadniczo zalecam zakup StGe możliwie późno. Niemniej jednak powinniście mieć na uwadze również zakończenie programu wsparcia dla budownictwa rodzinnych:

W Wikipedii napisano

Zakup lub budowę własnego lokalu mieszkalnego w okresie od 1 stycznia 2018 do 31 grudnia 2020 roku (data zawarcia umowy zakupu lub uzyskania pozwolenia na budowę)Złożenie wniosku po przeprowadzce (najpóźniej po 6 miesiącach, pierwotnie 3 miesiące do 16 maja 2019 r.[2], ostatecznie do 31 grudnia 2023 roku)

Zalecam, abyście dokładnie sprawdzili, jak możecie to zintegrować we własnym planie.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego wynajem z opcją zakupu, dlaczego nie natychmiastowy, pełny zakup?

Napisany przez Lilablau
noelmaxim pisze:
dlaczego wynajem z opcją kupna, dlaczego nie natychmiastowy, pełny zakup?

Niestety, obecnie nie otrzymujemy finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
Skąd masz to informację, gdzie to sprawdziłeś, lub gdzie to zostało potwierdzone i odwołane?

Napisany przez Lilablau
W naszym banku domowym (Spk) oraz za pośrednictwem Elbehyp i Dr. Klein

Napisany przez NaTwoim13
W jakich bankach zapytano o ofertę poprzez Dr. Klein i z jakich powodów została ona odrzucona?

Napisany przez Lilablau
Dr. Klein zaproponował BKM i powiedział, że się uda. Potrzebowali jednak zabezpieczenia w wysokości 70 000 euro. Mieliśmy je otrzymać od szefa mojego męża (w formie hipoteki i/lub gwarancji bankowej). Wtedy dr Klein powiedział nagle, że to też nie wystarczy, więc zrezygnowaliśmy.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego BKM??

Dlaczego nie DSL Bank, Volksbank, Commerzbank?!

Napisany przez Lilablau
Ponieważ aktualnie wynik w Schufa jest zbyt niski. Według Dr. Kleina nie ma sensu nawet próbować. Dlatego zakup na raty byłby teraz świetną opcją dla nas.

Napisany przez NaTwoim13
Nie jestem w stanie zrozumieć wypowiedzi dr. Klein! Nie wiem na jakich podstawach opiera się ta wypowiedź, nie sprawdzając na przykład przypadku w DSL Bank.

Być może wtedy tak jest, ale nikt tego naprawdę nie wie!!

Napisany przez 2utopus
Ile dzieci ma mniej niż 18 lat?
Przy 6 dzieciach objętych programem rodzinnych dofinansowań mieszkaniowych byłoby to już 72 000€ w ciągu 10 lat.

Napisany przez Lilablau
Wszyscy mają mniej niż 18 lat. Najstarszy skończy 18 lat w lutym.

Napisany przez florianmeier
Czy można zrzec się świadczenia na dzieci na cele budowlane? W takim razie powinno to być możliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata