- wt lis 03, 2020 6:35 pm
Lubię zegary atomowe, są one dokładne i nie każdy ma je.
Faszynacja rozumiem. Czy bardzo ważne jest dla Ciebie precyzyjne mierzenie czasu? Czy nosisz może zegarki na rękę?
Cytat od użytkownika utopus
Najbardziej podobają mi się zegary piaskowe i słoneczne.
Zegary piaskowe i słoneczne pozwalają intuicyjnie odczuć czas, również lubię to w nich. Jednak na co dzień oba są mało praktyczne. Być może trzeba skupić się na tym, jaki zegarek na rękę pasuje do mnie.
Cytat od użytkownika schweinspar
Takie zegarki z jednym wskazówką są właściwie całkiem logiczne… i w rezultacie można szybciej odczytać czas, według mnie.
Zegarki jednosiowe projektu Botty Design sprawiają, że ogólnie sposób odczytywania czasu jest dla mnie trochę jak przy słonecznych zegarach. Jest to w jakiś naturalny sposób interpretowanie czasu na takim 24-godzinnym zegarku.
Zegarki kwarcowe charakteryzują się ogólnie precyzją i wytrzymałością, ale obecnie zegarki automatyczne są znowu bardziej „na topie”, ponieważ, gdy są dobrze wykonane, reprezentują jakość i styl.
Dziękuję za wyjaśnienie, dla mnie ważne nie jest, czy coś jest na czasie czy nie. W zegarkach automatycznych fascynuje mnie przede wszystkim to, że są to klasyczne wyroby zegarmistrzowskie. I są one przewidziane do ciągłej pracy. Zegarek jest automatycznie nakręcany przez system nakręcania, jak ja to zrozumiałem, podczas noszenia. Zamówiłem teraz zegarek automatyczny UNO i jestem bardzo podekscytowany! Jak często wy za to wędrujecie swoje zegarki do serwisu?
@coonie, dobrze, że mieszkasz minimalistycznie – badania pokazują, że czujesz się wtedy lepiej i bardziej wolno… warto to przetestować… ja zawsze myślę, że życie służy po to, aby zdobyć jak najwięcej różnych doświadczeń. :-D
Jak ktoś czuje się najlepiej, na pewno zależy od osoby. Ale na pewno u mnie działa to, że redukcja do istotnego i prosta elegancja mi służą!