Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Który zegarek od projektanta dla klasycznego wyglądu? Wasze doświadczenia?

Napisany przez coonie
Kilka lat temu przesiadłem się na smartwatch, ale teraz zauważyłem, że ten zegarek nie pasuje do mnie. Dlatego zastanawiam się, jaki zegarek bardziej mi odpowiada. Oczywiście zegarek powinien być łatwy do odczytania, design powinien być prosty, ale jednocześnie nietypowy. Chodzi mi raczej o wyrafinowanie niż o efekciarstwo. Jakie polecenia możecie mi dać?

Napisany przez schweinspar
Takie smartwatche nie są dla mnie – na pierwszy rzut oka wydają się dość praktyczne, ponieważ pozwalają na jedno spojrzenie uzyskać nowe ważne informacje, ale bądźmy szczerzy: ostatecznie powodują znacznie więcej stresu niż pomagają... Jeśli szukasz zwykłego zegarka, zwróć uwagę na to, co jest istotne: wskazówki i ewentualnie wskaźnik daty – bez dodatkowych bajerów. To wyraża spokój i od razu czujesz się mniej zestresowany. Jeśli szukasz czegoś nietypowego, możesz również spojrzeć na zegarki z jedną wskazówką. Moim zdaniem zawsze przyciągają uwagę! :-)

Napisany przez coonie
To z pewnością zależy od osobowości, która zegarek teraz pasuje do ciebie. Ludzie i ich potrzeby są różne. Ale dla mnie chodzi także o zwolnienie tempa i skupienie się na istotnych rzeczach. Jakiś czas temu zacząłem ograniczać również swoje wyposażenie i posiadanie, wolę postawić na kilka świadomie wybranych elementów, które są wysokiej jakości i ponadczasowo eleganckie.
Wskazówka dotycząca zegarków z jedną wskazówką zmyliła mnie na początku, muszę przyznać. Ale wtedy zacząłem zgłębiać koncepcję zegarków z jedną wskazówką. Podoba mi się ta koncepcja! Zakochałem się w zegarku Botta Design z 24-godzinnym wyglądem, bardzo mi się podoba. Nie jestem jednak pewny, która konkretna wersja będzie dla mnie najlepsza. Co przemawia za kwarcem, a co za automatycznością?

Napisany przez 2utopus
Najbardziej podobają mi się klepsydra i zegary słoneczne

Napisany przez 2titan1981
Lubię zegary atomowe, są precyzyjne i nie każdy ma taki.

@coonie, dobrze, że mieszkasz w minimalistyczny sposób - badania pokazują, że ludzie czują się wtedy lepiej i są bardziej swobodni... warto spróbować... Zawsze uważam, że życie jest po to, aby zdobywać jak najwięcej różnych doświadczeń. :-D

Napisany przez coonie

Lubię zegary atomowe, są one dokładne i nie każdy ma je.

Faszynacja rozumiem. Czy bardzo ważne jest dla Ciebie precyzyjne mierzenie czasu? Czy nosisz może zegarki na rękę?

Cytat od użytkownika utopus

Najbardziej podobają mi się zegary piaskowe i słoneczne.

Zegary piaskowe i słoneczne pozwalają intuicyjnie odczuć czas, również lubię to w nich. Jednak na co dzień oba są mało praktyczne. Być może trzeba skupić się na tym, jaki zegarek na rękę pasuje do mnie.

Cytat od użytkownika schweinspar

Takie zegarki z jednym wskazówką są właściwie całkiem logiczne… i w rezultacie można szybciej odczytać czas, według mnie.

Zegarki jednosiowe projektu Botty Design sprawiają, że ogólnie sposób odczytywania czasu jest dla mnie trochę jak przy słonecznych zegarach. Jest to w jakiś naturalny sposób interpretowanie czasu na takim 24-godzinnym zegarku.

Zegarki kwarcowe charakteryzują się ogólnie precyzją i wytrzymałością, ale obecnie zegarki automatyczne są znowu bardziej „na topie”, ponieważ, gdy są dobrze wykonane, reprezentują jakość i styl.

Dziękuję za wyjaśnienie, dla mnie ważne nie jest, czy coś jest na czasie czy nie. W zegarkach automatycznych fascynuje mnie przede wszystkim to, że są to klasyczne wyroby zegarmistrzowskie. I są one przewidziane do ciągłej pracy. Zegarek jest automatycznie nakręcany przez system nakręcania, jak ja to zrozumiałem, podczas noszenia. Zamówiłem teraz zegarek automatyczny UNO i jestem bardzo podekscytowany! Jak często wy za to wędrujecie swoje zegarki do serwisu?

@coonie, dobrze, że mieszkasz minimalistycznie – badania pokazują, że czujesz się wtedy lepiej i bardziej wolno… warto to przetestować… ja zawsze myślę, że życie służy po to, aby zdobyć jak najwięcej różnych doświadczeń. :-D

Jak ktoś czuje się najlepiej, na pewno zależy od osoby. Ale na pewno u mnie działa to, że redukcja do istotnego i prosta elegancja mi służą!

Tak, zgadza się, te zegarki jednotarczowe (przynajmniej model 24-godzinny) przypominają trochę zegary słoneczne. Mówi się także, że mają one synchronizację słoneczną, przynajmniej odczytałem to na temat nowego modelu Uno24 Automatic. Tarcza jest ustawiona tak, jak stoi słońce. Ciężko mi to dobrze wytłumaczyć, więc najlepiej samemu to zobaczyć. Haha. Co do zegarków automatycznych, fascynuje mnie również dostrzeżenie jakiej technologii jest to rezultat. Nie potrzebują one baterii ani niczego innego. To wszystko jest mechaniczne, gdy się tak powie. W tym tkwi sporo wyrafinowania. Zegarki automatyczne muszą więc być regularnie serwisowane. Zegarek jest rozkładany na wszystkie części, czyszczone i znowu składane w całość. Zegarek powinien być serwisowany co kilka lat, powiedziałbym, że pięć lat to dobry wyznacznik. Producent może jednak podać bardziej szczegółowe informacje. Zapewne różni się to w zależności od modelu.

Napisany przez coonie
Jeśli chodzi o zalecenia dotyczące konserwacji, zdecydowanie planuję postępować zgodnie z tym, co prezentuje producent. Jakość użytych materiałów i proces produkcyjny są tam bardzo ważne, i planuję cieszyć się moimi zegarkami Botta Design przez długi czas. Serwisowość i trwałość są dla mnie ogólnie istotnymi kryteriami, co zdecydowanie wpłynęło na moją decyzję.

Nie potrafię tego zbyt dobrze wytłumaczyć, więc najlepiej samemu się na to przyjrzeć.

W mojej opinii nie ma nic przeciw temu podejściu. Można na przykład uzyskać poradę także telefonicznie i istnieje również możliwość zamówienia zegarków do obejrzenia. A jeśli na przykład planujesz podarować określony model na Boże Narodzenie, obecnie obowiązuje przedłużony okres zwrotów i wymiany. Zawsze uważam to za dobre, gdy ma się więcej czasu w domu, aby zastanowić się, czy dany produkt naprawdę pasuje, a zegarek na przykład można spokojnie wypróbować przed lustrem z różnymi stylizacjami. Szczególnie w przypadku prezentów uważam za dobre, gdy obdarowany ma możliwość zastanowienia się i być może wybrania innego modelu. Przy darowaniu chodzi nie tylko o to, by samemu zastanowić się, co sprawi drugiej osobie radość, ale również o to, aby naprawdę cieszyła się nią jak najdłużej.

coonie, przepraszam za moją późną odpowiedź. Zwyczajowy stres związany z świętami wysyła pozdrowienia, ale teraz wreszcie mogę trochę cieszyć się wolnymi dniami. :-)

Odnośnie konserwacji: Zegarek (automatyczny) wymaga konserwacji tylko co pięć lat. Zazwyczaj po kilku dniach można odzyskać swój zegarek, o ile producenci zegarków przywiązują dużą wagę do obsługi klienta. Im lepiej wykonany jest zegarek, tym dłużej będzie służył. Uważam, że made in Germany (lub Szwajcaria) jest wystarczającym znakiem jakości. :-D A czy już się zdecydowałeś na zegarek?

Napisany przez coonie
Dla każdego końcówka roku jest stresującym czasem, chyba każdy to zna. U mnie było podobnie, ale wcześniej nie zauważałem, jak bardzo byłam już na granicy wytrzymałości. Dopiero gdy miałam urlop, zdałam sobie sprawę, jak bardzo potrzebowałam zwolnienia tempa i odpoczynku. Między latami świadomie prawie nic nie robiłam i to się absolutnie dobrze czuje. Automatyczny zegarek UNO Botta Design, który mam teraz, również pomógł mi się uspokoić. Na początku było oczywiście nietypowe patrzenie na czas tylko za pomocą jednej wskazówki, ale naprawdę szybko się przyzwyczaja. To intuicyjny sposób mierzenia czasu bez poczucia pośpiechu.

Zegarek sam w sobie jest cieńszy i lżejszy, niż sądziłem. Jestem z niego zadowolony i nosi się go naprawdę przyjemnie. Jestem pewien, że będzie mi przyjemnym towarzyszem codziennego życia, jak i w szczególnych sytuacjach. Będę przestrzegał zalecanych interwałów konserwacji, aby cieszyć się tym cennym przedmiotem jak najdłużej!

Napisany przez 2tneub
Sprzedajesz zegarek tak słabo, że musisz robić w nim tajną reklamę za pomocą 2 kont? Osobiście mogę to zrozumieć. Jeśli trzeba spojrzeć 3 razy na zegarek, żeby zobaczyć, która jest godzina, to też bym zegarek walił o ścianę. Nie mam pojęcia, dlaczego trzeba wynajdywać koło, a w tym przypadku, zegarek na nowo. Mam od kilku lat zegarek radiowy z zasilaniem słonecznym. Dzięki temu nie ma już potrzeby zmiany baterii i przestawiania zegarka. Zegarek pozostaje przy tym wodoszczelny. W lekkiej wykonanej z tytanu. Za pół ceny, a dwa razy tyle praktyczny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata