Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wycofać ubezpieczenie na życie BAV

Napisany przez Dutch_OnE
Dobry wieczór,

mam 3 LV w jednym z ubezpieczeń (w dużym mieście w Szwajcarii) zawartych między 1997 a 2002 rokiem. Wszystkie są to BAV. Teraz zmieniłem pracodawcę i oficjalnie jestem nowym właścicielem tych ubezpieczeń.

Ubezpieczenia są tak złe, że nawet po tak długim czasie wartość wykupu pozorna jest nadal poniżej wpłaconych składek. Niestety, w przypadku BAV wykupienie nie jest możliwe. Zastanawiam się jednak, czy nie mogę ich odwołać.

Załóżmy, że uda się to zrobić, muszę prawdopodobnie zwrócić korzyść podatkową. W zamian otrzymam odsetki od moich składek oraz opłat za założenie i zarządzanie, prawda?

Czy ktoś ma doświadczenie w takich sprawach?

Pozdrowienia, Daniel

Mam jeszcze 2 ubezpieczenia emerytalne z tym samym problemem. Jednak tutaj zysk jest wyższy niż składki. Prawdopodobnie z powodu braku składnika ryzyka.

Napisany przez Marc2512
Dutch_OnE pisze:
Dobry wieczór,

Wycofanie środków z BAV niestety nie działa. Teraz jednak pojawia się pytanie, czy nie mogę ich po prostu anulować. Nie, raczej masz na myśli wypowiedzenie, prawda? Aby dokonać odwołania, musisz podać powód lub zrezygnować bez podania powodu w ciągu 30 dni.

Zakładając, że uda się to zrealizować, prawdopodobnie będę musiał zwrócić korzyść podatkową. W zamian otrzymam zwrot moich składek, oraz odsetki od opłat związanych z zakupem i administracją, czy nie? Ale raczej to się nie uda.

Czy ktoś ma doświadczenie z takim zamiarem?

Pozdrowienia, Daniel

Mam również 2 ubezpieczenia emerytalne z tym samym problemem. Tutaj jednak zysk jest wyższy niż składki. Prawdopodobnie ze względu na brak udziału w ryzyku.

Powodzenia w realizacji planu.

Napisany przez Dutch_OnE
Tak więc mogę je tylko udostępnić bez opłat?

Napisany przez bruno68
Cześć Dutch_OnE

to nie jest takie proste! Po pierwsze, istnieje prawo do odstąpienia od umowy, jednak jak zauważyłeś, dotyczy to tylko 30 dni!

Następnie jest jeszcze możliwość odwołania umowy ze względu na błąd w doradztwie!

Tutaj pojawia się pytanie: Czy występuje naruszenie prowizji poprzez błędne doradztwo dotyczące wykonalności bAV!

Ale wymaga to strategii, której nie można tutaj uzyskać na forum!

Są również bardziej podstępne, ale legalne sztuczki, które sprawiają, że firma ubezpieczeniowa się zgina!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata