Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sparda i Münchner Hyp - Co się dzieje, jeśli element nie otrzyma zgody.

Napisany przez Bold2000
Cześć,

otrzymałem następującą propozycję od Sparda:

40% mojego kredytu budowlanego od Münchner Hyp
60% od Sparda (w tym KFW)

Teraz, 7.9, podpisałem swoją część kredytu od Münchner Hyp w Sparda. Sparda działa tu jako pośrednik.

Niestety do dzisiaj nie otrzymałem jeszcze zgody kredytowej od Sparda.

Moje pytanie teraz:

Jeśli przepuszczę mój termin 14-dniowego odstąpienia od umowy kredytowej z Münchner Hyp i Sparda odrzuci mój kredyt, co się właściwie stanie?

Münchner Hyp nie wypłaci mi pieniędzy, dopóki pozostała część mojego kredytu nie zostanie ustalona. Czy w takim przypadku będę miał kredyt na głowie, który automatycznie uniemożliwi mi otrzymanie pozostałych 60% na mój cel?

Dzisiaj złożyłem swoje odstąpienie od umowy w Sparda (Sparda jest oficjalnie uwzględniona jako pośrednik w umowie Münchner Hyp). Ale oczywiście nie mam ochoty zaczynać od zera w poniedziałek.

Mam nadzieję, że ktoś może pomóc.

Napisany przez NaTwoim13
To konstrukcja jest nietypowa, jako doświadczony pośrednik finansowy kompletnie nie rozumiem, dlaczego - jeśli Sparda już akceptuje obciążenie wstępne - decyduje się na MHB. Istnieje przecież rzeczywiście tańsze oferty w pierwszej kategorii.

14 dniowy okres odstąpienia od umowy to 14 dniowy okres odstąpienia, po którym nie ma już odwrotu.

Dlaczego Sparda Bank w ciągu tych 14 dni nie decyduje się na swoją pożyczkę, również nie jest dla mnie jasne, chociaż zostało jeszcze kilka dni.

Pytania nad pytaniami, być może przedstaw swoją sytuację wyjściową dotyczącą kosztów (rozbite na poszczególne elementy) i podziel się oferowanymi warunkami, abyśmy mogli zrozumieć ten nietypowy konstrukt dotyczący wybranych elementów.

Napisany przez bruno68
To już mi się zdarzyło w tym roku związane z firmą Sparda! Wielu uczestników, żadnego pojęcia o wszystkim, kompletnie niezrozumiałe! W rezultacie, całkowicie nieprzejrzyste, chcieli, aby rodzice ponosili odpowiedzialność!

Bardzo dobry sposób na wykluczenie, zastosowany przez Sparda! Wystarczy tylko wyjaśnić klientowi, że w przypadku zakłócenia poręczyciel umiera, automatycznie z powodu obniżonej emerytury, prowadzi to do zerwania poręczeń przez poręczyciela i tym samym anulowania kredytu dla dzieci!

Ponieważ poręczenie jest częścią warunków umowy kredytowej przyznanej na rzecz własnego dziecka! Jeśli ojciec umrze, babcia dostanie tylko 60% emerytury małżonka! Co w najgorszym przypadku prowadzi do braku znaczących dochodów, które mogłyby być zajęte komorniczo!

Wystarczy przeczytać § 490 ust. 1 BGB! Pamiętaj: Poręczyciela należy dławić jak wierzyciela! W tym przypadku wdowa jako współporęczyciel z jej udziałem w własności domu!

Wydaje się, że tutaj jest coś innego, tutaj Sparda występuje otwarcie jako kredytodawca, a nie jako główny kredytodawca, ale tylko jako współlub nawet mniejszość-wierzyciel!

Ale najprawdopodobniej nie jest to również prawdą, tutaj Sparda występuje tylko jako pośredniczka w udzielaniu kredytów dla Münchner Hyp. Prawdopodobnie Sparda sprzedała swój udział, analogicznie do innych banków współpracujących, i teraz działa tylko jako bank windykacyjny na miejscu!

Genialne jest to: 0 ryzyka na księgach, pełna prowizja i długotrwała miesięczna opłata za windykację za każdą spłaconą ratę!

To, co nie działa tak dobrze, to prawdopodobnie płynne przeniesienie praw z księgi wieczystej, nawet rzekomo doradca bankowy był zaskoczony, że natychmiastowa zgoda na wniosek kredytowy nie zostanie udzielona!

Jak pięknie to brzmi w wnioskach kredytowych: Pośrednik nie ma prawa składać zobowiązujących obietnic!; tak jest napisane w PIB!

W umowie oszczędnościowej hipotecznej jest napisane: Pośrednik/Agent nie ma pełnomocnictwa do zawierania umów w imieniu XXx Bausparkasse AG

Pamiętaj: To jest różnica między działem zewnętrznym a wewnętrznym? Jeden ma klienta, drugi kasę dla działu zewnętrznego! Kto teraz ustala kierunek?

bruno68

Napisany przez Bold2000
Cześć,

MHB zaproponowało warunki specjalne, które są naprawdę nie do pobicia.

Na 30 lat oprocentowanie nominalne wynosi 1,145%.

Sparda oferuje dodatkowo 1,21% na 23 lata.

KFW jest wszyskim znana.

Sparda mówi, że zarząd musi to zatwierdzić. Sekretariat zarządu przekazał to zarządowi dopiero w ten poniedziałek ze względu na tysiące pytań zwrotnych.

Moje pytanie brzmi, co zrobi MHB, jeśli nie nastąpi odwołanie. Czy inne banki będą wtedy nadal ze mną współpracować? Warunki MHB są oczywiście nie do pobicia.

Pozdrowienia

Napisany przez bruno68
Witaj BOLD2000,

MHB zaoferował warunki specjalne, które są naprawdę nie do pobicia.
Na 30 lat 1,145% oprocentowania nominalnego.

Sparda oferuje w zamian 1,21% na 23 lata.

KfW jest znana wszystkim.

Czy wszystko zostało zrozumiane?

Po 10 latach KfW ma się wycofać, alternatywnie jest możliwość przedłużenia o kolejne 10 lat! Co jest z tym niezgodne? kredyt Sparda! Ten musiałby zostać przesunięty lub spłacony w trzeciej rundzie KfW!

Teraz pojawia się nowe pytanie: Jak wysokie byłoby oprocentowanie nominalne, gdyby standardowo nie uzgodniono spłaty dodatkowej?

Zauważ: Jeśli oprocentowanie nominalne wzrasta bez umowy o spłatę dodatkową, to nie tylko mają Państwo prawo do wcześniejszej spłaty, ale także obowiązek jej dokonania, wykupując skutecznie tanie warunki!

Wystarczy przeczytać § 490 Kodeksu cywilnego, aby zauważyć automatycznie, że nie istnieją okresy kredytowe dłuższe niż 15 lat! Musiałaby obowiązywać 30% amortyzacja! Jeśli wartość rynkowa nie wzrośnie w tym okresie o 30%, spłata musi pomóc!
W rezultacie z powodu amortyzacji i utraty wartości rynkowej po 10 latach wskaźnik maksymalnego obciążenia pożyczką może być wyższy niż na początku finansowania, a po przekroczeniu dopuszczalnego limitu udzielania kredytów zgodnie z linią kredytową, dobrze jest znać dokładnie fragmenty BGB! Co się wtedy stanie!

Jeśli kredyt jest na tyle wysoki, że trzeba takie sztuczki robić, czy jest to część Programu dla Specjalnych Klientów (SKP), Taryfy (NSA) Oszust, Podstępny i Wyłudzający?

Zauważ: Czas trwania to jak odległości, im dalszy koniec, tym bardziej zamglony i nieosiągalny!

bruno68

Napisany przez Bold2000
A więc jeśli po 10 latach nie chcę refinansować i spłacę moje kredyt KFW za jednym razem, to mi nic się nie stanie.

Tak właśnie planujemy.

Tak rozumiem zagrożenie ze strony AFA.

Z drugiej strony, po 10 latach kwota do spłaty jest o 30% mniejsza. Mimo to planujemy spłacić kredyt KFW.

Pozostałe elementy pozostają w toku zgodnie z umową.

Napisany przez NaTwoim13
Bruno jest zdezorientowany i wprowadza zamieszanie, jest to jedno z najbardziej przerażających wpisów od niego!!

Swoim niezamówionym pisaniną wprowadza niepokój, niepewność i dezorientację!

Jego wpis nie odnosi się do Twojego pytania i przywołuje coś, co zazwyczaj nie stanowi problemu, ponieważ prolongata KfW jest dokonywana przez bank kredytujący, który jest wierzycielem hipotecznym, a z powodu około 63% pozostałego długu w wysokości 100 000 euro nie muszę koniecznie badać rynku za 10 lat, ponieważ jest w porządku, jeśli potencjalnie płacę 0,3% więcej obecnemu wierzycielowi hipotecznemu, wiedząc, że 10 lat temu dostałem i zaakceptowałem doskonałą ofertę, która jest również dostępna dla Ciebie.

Napisany przez Bold2000
Dziękuję, byłam również lekko zdezorientowana.

Właśnie dostałam telefon od mojego doradcy klienta, informującego mnie, że zarząd zatwierdził kredyt. Teraz musi jeszcze inny komitet podpisać zgodę ze względów prawnych i powinnam otrzymać umowy w przyszłym tygodniu.

Czy mogę w takim przypadku zaufać mojemu doradcy klienta, czy też powinnam uparcie domagać się czegoś na piśmie od Sparda przed upływem terminu odstąpienia od umowy MHB?

Wątpię, aby mój doradca klienta miał coś z zamiaru mnie oszukać.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że to powinno wystarczyć, zwłaszcza że Sparda Bank podlega tu też odpowiedzialności doradczej, a każdemu sędziemu będzie trudno uniknąć pokrycia szkody, jeśli taka powstanie, ponieważ odmówi się im subordynowanego kredytu i pierwotne zabezpieczenie w ramach tego całościowego, przekazanego przez Sparda Bank, koncepcji znajduje się poza terminem odwołania.

Który bank Sparda przekazał im ten koncept?

Napisany przez Bold2000
Sparda SüdWest

kredyt jest świetny. O tym wiemy. To, że jesteśmy w tej sytuacji, jest także naszą winą, ponieważ w ostatniej chwili wymieniliśmy obiekt zabezpieczenia.

Mój wniosek o odwołanie leży tutaj z pieczątką odbioru Sparda. Sparda chciała zatrzymać ten dokument, aby dać czas zarządowi i komitetowi kredytowemu.

Niestety, jestem bardzo paranoiczną osobą i muszę to naprawdę trzymać pod kontrolą.

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w porządku, świetna oferta, a od dziś Sparda Südwest jest ponownie interesująca/otwarta dla nas pośredników, ponieważ ze względu na duże obłożenie wnioskami i wynikające z tego opóźnienia w ich przetwarzaniu musiała tymczasowo zamknąć kanał dystrybucji.

Dobra decyzja, świetna oferta, zwłaszcza jeśli ktoś pragnie długiego okresu zabezpieczenia stopy procentowej, gratulacje.

Napisany przez Bold2000
Dziękujemy,

to były teraz kilka bezsennych nocy. Mamy nadzieję, że żadne kolejne nie dołączą w najbliższym czasie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata