Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestować w udziały funduszu? Bezpieczna opcja?

Napisany przez ADMCI4
W ostatnim czasie znajomy zasugerował mi zainwestowanie w udziały w funduszach. Twierdził, że można osiągnąć wysokie zyski, a ryzyko straty jest niskie. Pomimo tego jestem bardzo sceptyczny co do tego, czy to jest dla mnie odpowiednia forma inwestycji. Wysokie zyski wydają się kuszące, ale chciałbym jak najmniej ryzykować. Jakie są różnice między funduszami inwestycyjnymi i czy mogę tu znaleźć stosunkowo bezpieczną opcję? Pozdrawiam Henri

Napisany przez StingRay68
Cześć, nie ma uniwersalnej recepty, która powiedziałaby nam, który fundusz jest właściwy. Fundusze zależą od rynku i podlegają odpowiednim szansom i ryzyku. Firmy zarządzające funduszami chętnie mówią o szansach na zwrot, ponieważ rzeczywisty rozwój jest trudny do przewidzenia. Przy wyborze funduszu należy zatem zwracać uwagę na obecną sytuację na rynku i starać się oszacować bliską przyszłość. -Fundusze nieruchomości obecnie nie są na topie i rynek prawdopodobnie będzie potrzebował jeszcze kilku lat, aby się otrząsnąć. -Fundusze związane z energią odnawialną są dość bezpieczne pod względem zwrotu, dzięki ustawowym opłatom za dostarczoną energię. Zwroty są wyższe niż na przykład przy lokatach bankowych, ale także nie są to hit. -Fundusze technologiczne mogą przynieść bardzo wysokie zwroty, ale to raczej spekulacja. Należy dokładnie zbadać, w co się inwestuje. Należy jednak pamiętać, że fundusze nie zapewniają rzeczywistej kapitałowej ochrony i kapitałowa ochrona zazwyczaj jest osiągana poprzez rozproszenie inwestycji. Najwięcej zarabiają operatorzy funduszy. Najpierw odprowadzają swoje opłaty, a to, co zostaje, dostają inwestorzy. Alternatywą dla funduszy są udziały. To bardzo szerokie pole z niezliczonymi wariantami. Jedynie udziały wspólnicze, które posiadają rzeczywistą ochronę kapitału, nadają się do budowy kapitału lub nawet oszczędzania ratalnego. Istnieją dostawcy, u których zabezpieczenie zapewniają duże banki objęte ochroną państwa, oferując najwyższe możliwe bezpieczeństwo. Niektórzy z tych dostawców zaoferują nawet minimalne zwroty, które są gwarantowane umownie. Tak więc, w prostych słowach: Jedynie porównywanie, porównywanie, porównywanie pomaga wybrać najbardziej odpowiednią formę inwestycji.

Napisany przez ADMCI4
Ja również wolę inwestować bezpiecznie i mam dobre doświadczenia z inwestowaniem w tzw. fundusze emerytalne. Viola

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata