Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno mieszkania po prywatnym bankructwie.

Napisany przez John-Doe
Witajcie,

Moja żona (28 lat) i ja (37 lat) planujemy w ciągu najbliższego 1-2 lat zakup mieszkania na własność, które ma kosztować około 200 000 €.

W tym mieszkaniu zamieszka moja matka, ponieważ my zamieszkamy wówczas w jej domu.

Dzięki sprzedaży nieruchomości za granicą powinno być dostępne około 50 000 € wkładu własnego.

Moja matka powinna być wpisana do księgi wieczystej jako właścicielka z powodów związanych z alimentami.

Mam 2 dzieci z poprzedniego związku, za które płacę alimenty.

W chwili zakupu jestem urzędnikiem na okres próbny z około 2900 € netto pomniejszonymi o 200 € prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Moja żona ma umowę bezterminową i zarabia około 2800 € netto.

Moja żona jednak w tym roku zakończyła swoją upadłość konsumencką.

Jak teraz sfinansować coś takiego?

Kto powinien wystąpić jako kredytobiorca? Wszyscy trzej? Być może hipoteka na Dom mojej matki?

Ja mam Leasingowany samochód za około 230 € miesięcznie, poza tym nic, w mojej historii kredytowej nie ma nic nietypowego...

Dziękuję bardzo!

Napisany przez NaTwoim13
Jesteś wyłącznym kredytobiorcą, a Dom matki może być użyty do obniżenia limitu pożyczki i uzyskania korzystniejszych warunków jako dodatkowe zabezpieczenie.

Napisany przez John-Doe
Świetnie, dziękuję bardzo!

Napisany przez 2utopus
Czyli może samodzielnie wziąć pożyczkę na mieszkanie, które według księgi wieczystej należy tylko do matki?
Do tej pory miałem zdanie, że tylko właściciel nieruchomości może to zrobić.

Napisany przez John-Doe
To prawdopodobnie nie musi koniecznie dotyczyć tylko mojej mamy, podział jest również możliwy, temat jest trochę skomplikowany i służy głównie uniknięciu zbędnych kosztów...

Napisany przez John-Doe
Zgadza się, przed tym i tak wybiorę się do doradcy finansowego, po prostu chciałem ogólnie wiedzieć, jakie są dostępne możliwości, aby ewentualnie można byłoby już trochę nad tym popracować

Napisany przez BenniG
John-Doe pisze:
... służy właściwie tylko uniknięciu niepotrzebnych kosztów...

Jakie koszty mogą być uniknięte ze względu na posiadanie matki?

Napisany przez John-Doe
prawne korzyści z zakwaterowania lub fikcyjne czynsze

Napisany przez NaTwoim13
Jako pożyczkobiorca (bez własności) mogę w zastaw dać dowolną nieruchomość.

Napisany przez BenniG
No więc żadnych bezpośrednich kosztów, po prostu chcesz po prostu dostarczyć swoim dzieciom mniej pieniędzy...

Napisany przez John-Doe
Ponieważ dzieci mieszkają tutaj w 50%, a przeprowadzka ma na celu tylko zapewnienie im obu własnego pokoju, niemieckie prawo rodzinne nie uwzględnia tego - twoja interpretacja jest więc nieco nietrafiona...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata