Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Sprawdzenie obowiązku przedumownego zgłoszenia

Napisany przez TomBrady
Cześć drodzy eksperci,

mam pytanie. Czy istnieje rzeczywiście obowiązek dla firm ubezpieczeniowych sprawdzania informacji zawartych we wniosku o ubezpieczenie, gdy wnioskuje się o świadczenia krótko po okresach oczekiwania?

To niekoniecznie ma znaczenia dla pytania, ale krótko na temat przypadku:

Złożyłem wniosek o ubezpieczenie dla mojego syna (urodzonego w grudniu 2019 roku) bezpośrednio dzień po jego narodzinach. W czerwcu musiał zostać poddany operacji. Teraz firma wysłała mi kwestionariusz i pisze Jako firma......są ZOBOWIĄZANE.......do sprawdzenia informacji zawartych we wniosku o ubezpieczenie
Skąd wynika ten obowiązek???? Kto zmusza firmę do tego sprawdzenia??
Rozumiem, że z wielu powodów chcą sprawdzić te informacje, ale nie znana mi jest obowiązkowa konieczność tego (była)

Z góry dziękuję

Napisany przez bruno68
Och, TomBrady,
Niemniej jednak firma wysłała mi ankietę i napisała Jako firma........Jesteśmy ZOBOWIĄZANI.......do sprawdzenia informacji w wniosku ubezpieczeniowym)
Jak można sprawdzić informację o dziecku! Wygląda na to, że mają strach, z jakiegoś powodu!
Nie może być błędnej informacji, ponieważ niemowlęta nie mogą mieć żadnej przewlekłej choroby! Jak nazywa się ta firma ubezpieczeniowa? Najlepiej przekaż mi to prywatnie! Wtedy można lepiej wyjaśnić to zachowanie!
Pozdrawiam, Bruno68

Napisany przez Franziska
Cześć, jakie są czasy oczekiwania dla noworodków? Sprawdziłem warunki w mojej polisie, które wydają się podobne w tym punkcie we wszystkich prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych.

Początek ochrony ubezpieczeniowej:

U noworodków ochrona ubezpieczeniowa rozpoczyna się natychmiast po urodzeniu, jeśli w dniu urodzenia przynajmniej jeden z rodziców był ubezpieczony przez przynajmniej trzy miesiące u ubezpieczyciela i zgłoszenie do ubezpieczenia następuje najpóźniej dwa miesiące po dniu urodzenia, na początku miesiąca urodzenia. ...... kontynuacja w innym akapicie: Jeśli spełnione są warunki dotyczące ubezpieczenia noworodka bez okresu oczekiwania, zgodnie z częścią 1 pkt 2, to ochrona ubezpieczeniowa obejmuje również urazy okołoporodowe oraz wady wrodzone i schorzenia.

Z mojej wiedzy wynika, że nie ma obowiązku przeprowadzenia takiej analizy. Jest to interes własny prywatnego ubezpieczyciela z korzyścią dla ubezpieczonych.

Czy pytania dotyczą w ogóle dziecka czy dotyczą stanu umowy bazowej?

Oczywiście ubezpieczyciele chcą sprawdzić, czy w przypadku ewentualnie przewidywalnie wyższych kosztów mogą znaleźć sposób na wyjście z umowy. Naruszenia obowiązku zawiadomienia przedumownego są do tego stosowne. Brak świadczeń i roszczenia zwrotne wszystkich świadczeń bez prawa do zwrotu zapłaconych składek.

Bez odniesienia do niniejszego przypadku, chciałbym doradzić, aby wniosek o ubezpieczenie zdrowotne w prywatnej ubezpieczalni przyjąć bardzo dokładnie i nie pomijać żadnych informacji. Słowo ewentualnego pośrednika nie ma żadnego znaczenia. (według zasady, nie jest tak istotne) To może oznaczać ruiny finansowe. Wasze, nie tych pośrednika.

Nie, ale nie jest się zmuszanym do badania. Ze względu na obowiązek współpracy najprawdopodobniej nie da się uniknąć takiego badania.

Wszystkiego dobrego dla Twojego chłopca i powrotu do zdrowia !!!!

Z poważaniem F.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata