- śr wrz 23, 2020 9:26 am
Cześć wszystkim,
chciałbym poznać wasze zdanie/doświadczenie na temat następującej sytuacji.
Najlepiej zacznę od początku, abyście mogli sobie wyobrazić sytuację:
Ja (31 lat) zawarłem w zeszłym roku umowę oszczędnościową na budowę w wysokości 60 000 € i co miesiąc wpłacam 100 €.
Na koncie jest teraz 900 € (opłata za zawarcie umowy jest opłacona) i muszę odłożyć 29%, aby otrzymać przydział (17 500 €).
Teraz razem z moją dziewczyną ustaliliśmy, że możemy płacić 1200 € miesięcznie za Dom, w którym mieszkamy (obecnie płacimy 700 € czynszu).
Moglibyśmy więc aktualnie odłożyć 500 €.
Mamy jeszcze trochę kapitału własnego i 2 inne umowy oszczędnościowe, które uzupełniamy pobocznie, ale nie są warte wspomnienia.
Mój doradca powiedział, żebym zainwestował pieniądze w umowę oszczędnościową na budowę, aby otrzymać przydział i móc podać te pieniądze jako kapitał własny.
Można również podzielić umowę oszczędnościową na 40 000 € i 20 000 €.
Jestem zdania, że powinniśmy raczej sami oszczędzać pieniądze, aby nie płacić jednocześnie rat za umowę oszczędnościową i kredyt.
Poza tym moglibyśmy wtedy zainwestować całe 1200 € w kredyt od banku i uzyskać lepsze warunki.
Okres to 3-5 lat.
Oszczędzanie samodzielnie:
5x 12 miesięcy = 60 miesięcy
60 miesięcy * 500 € miesięcznie = 30 000 € kapitału własnego
Umowa oszczędnościowa:
17 500 € - 900 € = 16 500 € musi być jeszcze oszczędzone do przydziału
16 500 € / 500 € = 33 miesiące do przydziału
Ale potem jeszcze odsetki itp. = około 40 000 € kapitału własnego z dodatkowym obciążeniem spłaty.
Jak można zdecydować, co będzie lepsze/tańsze na końcu?
Czy może jestem w błędzie?
Pozdrowienia
Thomas
chciałbym poznać wasze zdanie/doświadczenie na temat następującej sytuacji.
Najlepiej zacznę od początku, abyście mogli sobie wyobrazić sytuację:
Ja (31 lat) zawarłem w zeszłym roku umowę oszczędnościową na budowę w wysokości 60 000 € i co miesiąc wpłacam 100 €.
Na koncie jest teraz 900 € (opłata za zawarcie umowy jest opłacona) i muszę odłożyć 29%, aby otrzymać przydział (17 500 €).
Teraz razem z moją dziewczyną ustaliliśmy, że możemy płacić 1200 € miesięcznie za Dom, w którym mieszkamy (obecnie płacimy 700 € czynszu).
Moglibyśmy więc aktualnie odłożyć 500 €.
Mamy jeszcze trochę kapitału własnego i 2 inne umowy oszczędnościowe, które uzupełniamy pobocznie, ale nie są warte wspomnienia.
Mój doradca powiedział, żebym zainwestował pieniądze w umowę oszczędnościową na budowę, aby otrzymać przydział i móc podać te pieniądze jako kapitał własny.
Można również podzielić umowę oszczędnościową na 40 000 € i 20 000 €.
Jestem zdania, że powinniśmy raczej sami oszczędzać pieniądze, aby nie płacić jednocześnie rat za umowę oszczędnościową i kredyt.
Poza tym moglibyśmy wtedy zainwestować całe 1200 € w kredyt od banku i uzyskać lepsze warunki.
Okres to 3-5 lat.
Oszczędzanie samodzielnie:
5x 12 miesięcy = 60 miesięcy
60 miesięcy * 500 € miesięcznie = 30 000 € kapitału własnego
Umowa oszczędnościowa:
17 500 € - 900 € = 16 500 € musi być jeszcze oszczędzone do przydziału
16 500 € / 500 € = 33 miesiące do przydziału
Ale potem jeszcze odsetki itp. = około 40 000 € kapitału własnego z dodatkowym obciążeniem spłaty.
Jak można zdecydować, co będzie lepsze/tańsze na końcu?
Czy może jestem w błędzie?
Pozdrowienia
Thomas