Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Korzystać z umowy oszczędnościowej czy kredytu?

Napisany przez TheTallTom
Cześć wszystkim,

chciałbym poznać wasze zdanie/doświadczenie na temat następującej sytuacji.

Najlepiej zacznę od początku, abyście mogli sobie wyobrazić sytuację:

Ja (31 lat) zawarłem w zeszłym roku umowę oszczędnościową na budowę w wysokości 60 000 € i co miesiąc wpłacam 100 €.
Na koncie jest teraz 900 € (opłata za zawarcie umowy jest opłacona) i muszę odłożyć 29%, aby otrzymać przydział (17 500 €).

Teraz razem z moją dziewczyną ustaliliśmy, że możemy płacić 1200 € miesięcznie za Dom, w którym mieszkamy (obecnie płacimy 700 € czynszu).
Moglibyśmy więc aktualnie odłożyć 500 €.

Mamy jeszcze trochę kapitału własnego i 2 inne umowy oszczędnościowe, które uzupełniamy pobocznie, ale nie są warte wspomnienia.

Mój doradca powiedział, żebym zainwestował pieniądze w umowę oszczędnościową na budowę, aby otrzymać przydział i móc podać te pieniądze jako kapitał własny.
Można również podzielić umowę oszczędnościową na 40 000 € i 20 000 €.

Jestem zdania, że powinniśmy raczej sami oszczędzać pieniądze, aby nie płacić jednocześnie rat za umowę oszczędnościową i kredyt.
Poza tym moglibyśmy wtedy zainwestować całe 1200 € w kredyt od banku i uzyskać lepsze warunki.

Okres to 3-5 lat.

Oszczędzanie samodzielnie:
5x 12 miesięcy = 60 miesięcy
60 miesięcy * 500 € miesięcznie = 30 000 € kapitału własnego

Umowa oszczędnościowa:
17 500 € - 900 € = 16 500 € musi być jeszcze oszczędzone do przydziału
16 500 € / 500 € = 33 miesiące do przydziału
Ale potem jeszcze odsetki itp. = około 40 000 € kapitału własnego z dodatkowym obciążeniem spłaty.

Jak można zdecydować, co będzie lepsze/tańsze na końcu?
Czy może jestem w błędzie?

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez 2tneub
Za pomocą kontraktu oszczędnościowego na budowę możesz być w stanie obniżyć stopę procentową głównego kredytu, ponieważ oszczędności na budowę są traktowane w drugiej kolejności. Czy cała ta sytuacja jest opłacalna, zależy od ceny zakupu/budowy oraz od obciążenia.
Ponadto, już teraz zabezpieczyłeś sobie oprocentowanie za pomocą oszczędności budowlanych. Nie jestem w stanie powiedzieć, czy po 3-5 latach oprocentowanie będzie dobre czy nie.

Problem polega na tym, że już poniosłeś koszty w wysokości 900€, niezależnie od tego, czy skorzystasz z oszczędności budowlanych czy nie. Zatem odkładanie pieniędzy w oszczędnościach budowlanych może być opłacalne, a za 3-5 lat będziesz miał wybór, czy skorzystać z kredytu czy nie. Warto zastanowić się nad warunkami i ustalić, kiedy możliwe jest przydzielenie środków oszczędnościowych nie tylko pod względem kwoty, ale także czasu oraz czy możesz wpłacać 500€/miesiąc.

Konieczne jest również upewnienie się, że rata kredytu będzie mniejsza niż wynajem mieszkania plus kwota oszczędnościowa.
W przypadku domu poniesiesz nie tylko koszty dodatkowe (które jako lokator również płacisz), ale także bieżące koszty napraw oraz musisz gromadzić rezerwy na przyszłość.
Przy 700€ wynajmie oraz 500€ kwoty oszczędnościowej, rata kredytu prawdopodobnie nie powinna przekroczyć 900€.

Napisany przez kub0185
Z BSP masz 60 000 euro kapitału własnego z punktu widzenia banku. To jest zdecydowanie korzyść.

Tutaj jest wyjaśnione dlaczego: https://hartmutwalz.de/trick-17-baus...sehr-sinnvoll/

To z tymi 900 euro jest straszne, na pewno można było znaleźć tańsze rozwiązanie, gdybyś poszedł do specjalisty oferującego kilka planów BSK, np. tutaj: https://www.mein-bauspar-vergleich.de/

P. S. Sprawa przydziału nie jest taka prosta, jak myślałeś. Lepiej niech to jeszcze raz obliczy dla ciebie BSK, kiedy to będzie i czy przyjmą te 500 euro miesięcznie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata