Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nieruchomość z licytacji komorniczej. Kto ma doświadczenie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, planujemy wkrótce kupić Dom jednorodzinny. Rozważamy zarówno zakup nieruchomości używanej, jak i nowej. Ostatnio natknęłam się na ogłoszenie w gazecie dotyczące nieruchomości z licytacji komorniczej. Niestety nie potrafię sobie wyobrazić, jakie ryzyko lub szanse niesie ze sobą taki zakup. Kto mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami z zakupem licytowanej nieruchomości? Pozdrowienia solami

Napisany przez MThiemann
Cześć Solami, w artykule na blogu zgromadziłem wiele informacji na temat zakupu nieruchomości na licytacji komorniczej, które możesz przeczytać tutaj: Porady i wskazówki dotyczące zakupu z licytacji komorniczej BaufiService24 - Blog Mam nadzieję, że znajdziesz tam kilka przydatnych informacji. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Z mojego doświadczenia zdecydowanie warto zainteresować się obiektami z licytacji komorniczej. Jednakże należy wcześniej dobrze się zorientować i opracować strategię licytacyjną. Pozdrawiam Jürgen

Napisany przez Lucius
Cześć solami,
jeśli nadal szukasz obiektów z ZVG, możesz poszukać tutaj: .

Nie mam pojęcia, jak oni to robią, ale tam wszystkie terminy są darmowe. Chłopaki z Agetra lub podobnych stron zawsze chcą sprzedać kalendarz...

Obecnie też szukamy małego domku tutaj...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pod względem bankowym moje doświadczenie mówi mi, że duże banki nie finansują już 10% wartości nieruchomości jako zabezpieczenia (wpłata do kasy sądowej). Oznacza to, że osoba zainteresowana nieruchomością z zajęcia musi koniecznie wnosić 10% kapitału własnego. Nie chodzi o 10% od oferty, ale 10% od ekspertyzy sądowej.

Napisany przez Lucius
Hm, moim bank zalecił raczej wykorzystać 30% kapitału własnego...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, im więcej wkładu własnego, tym lepszy jest oprocentowanie.
Jednak bez wkładu własnego nie będzie finansowania dla wspólnoty mieszkaniowej, ponieważ trzeba zapłacić te 10% na rzecz sądu.

Napisany przez Four AIR
Własny kapitał to sprawa skomplikowana. Oczywiście pewien bufor jest konieczny, ale wskaźnik % nie jest już adekwatny do niskiego oprocentowania. Niezależnie od wartości nieruchomości, którą chce się kupić, należy posiadać około 20-40 000€ własnego kapitału. Z tego należy koniecznie móc wpłacić 10% zabezpieczenia, opłaty sądowe oraz podatek od nabycia nieruchomości z góry. Cena zakupu (a tym samym również zabezpieczenie) można (ale nie trzeba) sfinansować w 100%. Przy stopach oprocentowania 1,x-2% dla finansowania, mało sensowne jest korzystanie z własnego kapitału. Pozostawienie 20 000€ na koncie i nie wykorzystywanie go do finansowania kosztuje około 320-400€ rocznie. Z kolei całkowite wykorzystanie własnego kapitału może pozbawić finansowej swobody w sytuacji, gdy nieprzewidzianie, na przykład auto ulegnie awarii. Jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że te pieniądze jako rezerwę nie można wydawać w inny sposób. Osoba dokładniej zainteresowana finansowaniem w obecnym okresie niskich stóp procentowych powinna dokładnie przeczytać rozdział o finansowaniu w podręczniku dla oferentów na licytacjach komorniczych. Wiele rzeczy, które miały sens przy stopach procentowych wynoszących 5 albo 6%, może nie mieć już sensu przy stopach procentowych poniżej 2%. Wybór i zakup nieruchomości na licytacji komorniczej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata