Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Interwały dla uwierzytelniania dwuetapowego dla aplikacji do multi-bankowości

Napisany przez trtz28
Cześć,

obecnie rozglądam się za nowym (dodatkowym) kontem i chciałbym je połączyć z istniejącymi kontami w aplikacji do wielobankowości, aby mieć lepszy przegląd. Moje pytanie dotyczy tego, jak dobrze lub skomplikowanie jest zaimplementowana autoryzacja dwuetapowa, (photo) TAN, zatwierdzanie w specjalnej aplikacji bankowej danej banku, w jakich odstępach czasu (przy każdym zapytaniu, po raz pierwszy w ciągu dnia, co 30/90 dni, ...).

Konkretnie interesują mnie:
ING, Consorsbank, DKB, norisbank, comdirect

Ponieważ nie chcę zakładać konta wszędzie, aby to przetestować, czy moglibyście mi pomóc? Chciałbym, aby na końcu było to wygodne i nie trzeba było ciągle wpisywać TAN-ów przy pobieraniu stanów konta/portfela z różnych banków.

Dzięki
Tom

Re: Interwały dla uwierzytelniania dwuetapowego dla aplikacji do multi-bankowości

Napisany przez 2titan1981
1. Numer użytkownika + Pin, następnie Superpin za każdym razem przez komputer przez aplikację mobilną za pomocą odcisku palca, jeśli ustawione.
2. Numer użytkownika + Pin, następnie odblokowanie za pomocą aplikacji bezpieczeństwa.
3. Nazwa użytkownika + Hasło i autoryzacja za pomocą aplikacji.
4. Nie posiadam.
5. Numer użytkownika + Pin i dodatkowe aktywacje co 90 dni poprzez aplikację do zdjęć.

Wszystko związane z pracą, w zależności od tego, jak wysoko ocenia się ustawienia bezpieczeństwa aplikacji, zawsze wpisuję je od nowa... potrafię na pamięć wszystkie numery użytkowników, Piny itp...

Napisany przez trtz28
Cześć Titan, dzięki za szybką odpowiedź. Jeśli dobrze rozumiem, to przy wszystkich bankach, o których wspomniałeś, kiedy wymagana jest autoryzacja dwuetapowa, konieczne jest otwarcie oddzielnej aplikacji, dokonanie autoryzacji w niej, dopiero wtedy następuje pobranie w aplikacji do wielobankowości. Z różnicą w przypadku 5/comdirect, gdzie wymagana jest co 90 dni, co oznacza, że w przypadku 1-3 trzeba to robić za każdym razem? Oznacza to, że sprawdzając stan konta lub depozytu kilka razy dziennie lub w krótkich odstępach czasu w minutach lub godzinach, za każdym razem trzeba użyć autoryzacji dwuetapowej? Dzięki Tom

Napisany przez 2utopus
W ING na telefonie za pośrednictwem aplikacji ING wystarczy wprowadzić tylko 5-cyfrowy PIN, jeśli urządzenie zostało zidentyfikowane.
Dzięki temu można również odblokować bankowość internetową na komputerze i zatwierdzać zlecenia.
(Aby zalogować się na komputerze, potrzebne są numer konta/hasło/6-cyfrowy PIN - a następnie możliwe jest dodatkowe zatwierdzenie za pośrednictwem aplikacji mobilnej.)

1. tak lub za pomocą telefonu komórkowego lub tabletu, jeśli ustawiłeś odcisk palca lub hasło. Z bezpieczeństwa tego nie stosuję. 2. tak, patrz punkt 1 3. tak, patrz punkt 1 Jeśli musisz kilkakrotnie dziennie sprawdzać konta, oznacza to, że są to ważne sprawy, dlatego zrezygnowałbym z automatycznych logowań za pomocą odcisku palca lub zapisanych haseł w aplikacjach....

Napisany przez trtz28
utopus pisze:
W ING na telefonie za pomocą aplikacji ING wystarczy wprowadzić tylko 5-cyfrowy PIN, jeśli urządzenie jest zidentyfikowane.
Dzięki temu można również aktywować bankowość internetową na komputerze i zatwierdzać zlecenia.
(Do logowania na komputerze potrzebna jest numer konta/hasło/6-cyfrowy PIN - a następnie ewentualne zatwierdzenie za pomocą aplikacji na telefonie.)

Dziękuję, ale czy korzystasz również z zewnętrznej aplikacji do bankowości (np. moneymoneyapp, outbank, finanzguru, ...)? To jest moje pytanie, w jakich odstępach czasu należy używać aplikacji ING do zatwierdzania dostępu do konta w aplikacji Multi-Banking?

Napisany przez trtz28
Więc w DKB znajduję:

Czy mogę używać oprogramowania bankowego z uwierzytelnianiem dwuetapowym? Tak, możesz nadal korzystać z oprogramowania bankowego. Jednakże, kiedy aplikacja ma dostęp do Twojego konta, konieczne jest potwierdzenie na Twoim podłączonym urządzeniu mobilnym lub wprowadzenie TAN co 90 dni. Po tym wszystkie funkcje będą dostępne jak zawsze. Wyjątkiem są transakcje i saldo Twojej DKB-VISA-Card, dla których konieczne jest uwierzytelnianie dwuetapowe.

Napisany przez trtz28
titan1981 pisze:
1. ja lub przez telefon komórkowy lub tablet, jeśli masz zapisany odcisk palca lub hasło. Ja tego nie mam ze względów bezpieczeństwa.
2. tak, patrz punkt 1
3. tak, patrz punkt 1

Jeśli musisz codziennie kilka razy sprawdzać konta, to muszą być ważne sprawy, dlatego zrezygnowałbym z automatycznego logowania za pomocą odcisku palca lub zapisanego hasła w aplikacjach....

Cześć Titan,

mam jeszcze jedno pytanie szczegółowe, kolega pokazał mi aplikację ING: do zatwierdzenia w aplikacji (dla bankowości internetowej ING, a zatem prawdopodobnie także w aplikacji Multi-Bankingowej) NIE jest wysyłany żaden komunikat push, a otwiera się aplikację i wtedy dokonuje się zatwierdzenia.

Jak to jest w przypadku banku Consors? Czy jest tam używany Push? I jak dokładnie przebiega to po punkcie 2 zatwierdzenie przez aplikację bezpieczną? Wprowadzenie PIN-u, żądanie TAN lub czy jest ona wyświetlana od razu? Czy jest dostępna funkcja kopiowania?

Dzięki

Consorsbank użytkownik wprowadza nazwę użytkownika i PIN na komputerze, uruchamia Secure Plus i udziela tam zgody na logowanie. Nie mam funkcji kopiowania, bo korzystam z dwóch różnych urządzeń. Otrzymuję komunikat, że powinienem udzielić zgody w aplikacji Secure
Lub użyć aplikacji na tablecie lub telefonie, wtedy mogę od razu wejść. Zazwyczaj korzystam jednak z pierwszej metody.

Napisany przez peer
Mam m.in. punkt 1., 2., 3. związane z aplikacją Finanzguru.
1. Bezproblemowe, odczuwam, że co 3 miesiące potrzebna jest dodatkowa autoryzacja za pomocą odcisku palca w aplikacji ING.
2. Prawie zawsze występują problemy z połączeniem z Finanzguru. Dlatego nie jest to polecane. Tylko portfel inwestycyjny działa, konto bieżące i lokata terminowa nie funkcjonują.
3. Działa bezproblemowo. Chociaż za każdym razem wymaga autoryzacji poprzez SMS z numerem TAN, to jednak odbywa się to sprawnie.

Napisany przez trtz28

Mam m.in. 1., 2., 3. w związku z aplikacją Finanzguru.

1. Bez problemu, odczuwam dodatkową autoryzację za pomocą aplikacji ING z odciskiem palca, przeważnie co 3 miesiące.

2. Prawie zawsze ma problem z Finanzguru. Dlatego nie jest polecane. Jedynie depozyt działa, [url]konto[/url] i [url]lokata[/url] nie działają.

3. Działa bez problemu. Chociaż za każdym razem trzeba uwierzytelniać za pomocą SMS-a, to jednak szybko.

Super, partnerze w aplikacji Multibanking :-)

Dotyczące 1) ING: [url]konto[/url] osobiste i/lub dodatkowe [url]konto[/url]? Bo przeczytałem, że banki mają różne zasady, patrz mój powyższy post o DKB. Więc 90 dni na koncie osobistym, ale za każdym razem [url]konto[/url] kredytowe, [url]lokata[/url] niejasna.

Dotyczące 2) consors: szkoda, bo właśnie była moim ulubieńcem, również z uwagi na wiele kont TG.

Czy [url]konto[/url] osobiste i TG w ogóle nie są dostępne do wglądu?

Czy możesz mi powiedzieć, jak to działa, gdy działa, czyli np. wyświetlenie rachunku i gdy konieczna jest autoryzacja? Czy wysyłają powiadomienie do aplikacji Secure czy musisz wejść i samodzielnie poprosić o kod TAN?

Dotyczące 3) DKB: ale czy nie mają one również osobnej aplikacji do kodów TAN Tan2Go, podobnie jak Consors, ale jej nie używasz?

A właśnie zastanawiam się dlaczego ING nie ma drugiej, osobnej aplikacji do kodów TAN, co robią inaczej? mhm...

Napisany przez Birgit
trtz28 pisze:
I zastanawiam się teraz, dlaczego ING nie ma drugiej, osobnej aplikacji TAN. Co oni w związku z tym robią inaczej? mhm...

W ING osobna aplikacja TAN nie jest konieczna, ponieważ wszystko potwierdza się za pomocą aplikacji bankowej.

Napisany przez kub0185
W przypadku Volksbanków wystarczy dostarczyć TAN tylko co 90 dni. Dla zachowania kontroli nad nimi używam oprogramowania finanzblick

Napisany przez peer

Super, kolega z aplikacją do wielobankowości :-)

Do 1) ING: [url]konto[/url] osobiste i/lub dodatkowe [url]konto[/url]? Przeczytałem, że banki mają różne zasady, patrz mój wcześniejszy post o DKB. Więc 90 dni dla konta osobistego, ale zawsze niejasne dla konta karty kredytowej, [url]lokaty[/url] terminowej.

Do 2) consors: szkoda, to był właśnie mój faworyt, także z powodu posiadania kilku kont lokat terminowych.

Czy można uzyskać dostęp do konta osobistego i konta [url]lokaty[/url] terminowej?

Czy możesz mi powiedzieć, jak to działa, jeśli działa, na przykład jakie są procedury w przypadku dostępu do portfela i czy wymagana jest autoryzacja? Czy dostajesz powiadomienie w aplikacji Secure App czy musisz samodzielnie wejść i poprosić o kod TAN?

Do 3) DKB: ale przecież mają również osobną aplikację TAN Tan2Go, podobnie jak Consors, ale jej nie używasz?

A właśnie zastanawiam się, dlaczego ING nie posiada drugiej, oddzielnej aplikacji TAN, co oni robią inaczej? mhm...

1. W ING wszystko działa: [url]konto[/url] osobiste, [url]lokata[/url] terminowa, portfel, [url]kredyt[/url] ramowy. I wszystko absolutnie bez problemu.

2. Consors jak już wspomniałem, trudności. Obecnie działa tylko portfel za pomocą odcisku palca w aplikacji Consors secure plus. [url]konto[/url] osobiste i [url]lokaty terminowe[/url] nie da się uzyskać. Kiedyś było to krótkotrwale możliwe, ale od dłuższego czasu już nie działa.

3. DKB wymaga potwierdzenia w aplikacji Tan to go za każdym razem. (Przepraszam, SMS Tan był błędem). Ale działa bez problemu zarówno dla Visa TG, jak i konta osobistego. Portfela tam nie mam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata