Cześć Badener1970,
przeczytaj uważnie swoje pismo tutaj!
Cześć razem, mam pytanie dotyczące mojej nowej budowy, którą aktualnie planujemy.
1) Dzięki sprzedaży 2 domków bliźniaczych nie potrzebuję tradycyjnego finansowania bankowego, potrzebuję dodatkowo do dostępnych środków własnych około +/- 50T€.
2) Ponieważ mój nowo wybudowany
Dom spełnia standard KFW55, planuję wziąć
kredyt w wysokości 120T€ od KFW, aby skorzystać z dofinansowania w wysokości 18T€ i następnie spłacić ten
kredyt w ciągu 4 lat z pozostałą sumą około 70T€.
3) Tu pojawia się pytanie, która bank udzieli mi
kredytu KFW, jeśli nie potrzebuję innych
kredytów?
To jest niezrozumiałe! Dlatego przypisałem pytaniom numery!
do 3) może to zrobić tylko bank, towarzystwo budowlane jako kredytodawca przejściowy!
do 1. Piszesz tutaj: ..., ale potrzebuję dodatkowo do dostępnych środków własnych około +/- 50T€.!
w 2a) Piszesz: ...pozostałą sumę około 70T€ spłacić w ciągu 4 lat.!
Ale jaką informację chcesz przekazać? Dobrze, że nie chcesz ujawniać ceny zakupu i środków własnych, to twoja sprawa! Ale oczekujesz adekwatnej odpowiedzi na drugą kwestię!
Teraz do istotnego punktu zasadniczego pytania, a mianowicie: Dla jakiego obiektu potrzebne są
kredyt KfW i reszta pożyczki! Ponieważ
pożyczka jest przyznawana tylko dla określonego obiektu!
a) Czyli bez konkretnego księgi wieczystej, zero
kredytu.
b) Obowiązuje stawka oprocentowania poziomu pożyczki w chwili zawarcia pożyczki
Jeśli ma być sfinansowany przyszły obiekt, którego lokalizacja i wartość są nieznane! Zostaje tylko oszczędzanie na potrzeby realizacji pozostałej finansowania!
Niemniej jednak pojawi się problem w uzyskaniu pełnej informacji na temat możliwej ścieżki finansowania!
KfW i inni wierzyciele obliczają dla 10 lat następujące prowizje z tytułu zakończenia: KfW płaci tylko 0,5 %, co oznacza 600 €, a od pozostałych 50.000 € od wierzyciela dołącza kolejne 1,0 %, 500 €.
Przy 5 latach połowę, jako przeciwwaga jest wynagradzający pośrednik
kredytu hipotecznego z taryfą godzinową w wysokości 200 € + VAT za godzinę!
Bundesgerichtshof (BGH) poddał wynagrodzenie za poradę ustawień prawnych dotyczące wynagrodzenia za usługi (RVG), więc można oczekiwać ich kosztów! Komuś, kto uważa, że to drogie, należy powiedzieć, że przy wcześniejszym wycofaniu się z finansowania KfW rocznie traci się 1.800 € dotacji, a po 6 latach 10.800 €, co z kolei nie stoi w żadnej proporcji do kosztów.
Twój szczególny przypadek powoduje problemy dotyczące tych 4 lat! Większość umów o pożyczkę na 10 lat jest stosowana zarówno przez KfW, jak i wierzycieli!
Z tego powodu musielibyście zapłacić opłatę wstępną za pozostałe 6 lat wraz z czynnikiem 1,9!
Nie wyjaśniłeś również, czy i w jakim stopniu dofinansowanie w wysokości 18.000 € od KfW, rozłożone na 120 miesięcy, będzie udzielane! Może się okazać, że jeśli chcesz spłacić po kilku latach, to kilka tysięcy
euro z dofinansowania może ci zabraknąć!
Ponadto brak jest zasadniczego prawa do wcześniejszej spłaty, nawet jeśli oferowana jest odszkodowanie za wcześniejsze zobowiązanie!
bruno68