Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto oszczędnościowe z transferem natychmiastowym

Napisany przez trtz28
Cześć,

Czy istnieją dostawcy rachunków oszczędnościowych oferujący przekazy w czasie rzeczywistym? Tło: rezerwa na oddzielnym koncie oszczędnościowym, z którego w razie potrzeby można przelać pieniądze na główne konto w czasie rzeczywistym (DKB).

Dzięki

Napisany przez 2utopus
Prawdopodobnie działa tylko wtedy, gdy oba konta są w tej samej banku?
ING-Extra->ING-Giro działa od razu
ING-Extra->Postbank trwa u mnie około 2-3 dni roboczych

Napisany przez trtz28
Mnie interesuje transfer między różnymi bankami za pomocą SEPA Instant Payment https://de.wikipedia.org/wiki/Echtzeit%C3%BCberweisung. DKB może odbierać, a comdirect może wysyłać. W przypadku czystych dostawców lokat dziennie może być to mało prawdopodobne, ale chciałem zapytać.

Napisany przez 2utopus
Oczywiście, te przelewy natychmiastowe mogą dodatkowo kosztować nawet do 9,99 € za przelew - za przyspieszenie czasu przelania np. o 3 dni przy stopie oprocentowania 0,001% na koncie oszczędnościowym i kwocie przekazu 10 000 € - trzeba by pozostawić te pieniądze na koncie przez 1 rok (przed opodatkowaniem), aby pokryć najwyższe koszty przelewu...

Napisany przez trtz28
Więc raczej mało prawdopodobne, zwłaszcza że w comdirect nie płacę za to, a prawdopodobnie stanie się to standardem wkrótce...

Napisany przez 2tneub
Aktualnie możliwe jest przeniesienie środków tylko między dwoma kontami.
Oznacza to przeniesienie środków z lokaty na konto w tym samym banku, a następnie z tego konta na drugie konto za pomocą Instantpay.
Należy również zauważyć, że obecnie tylko do 15 tys. euro można przelać za jednym razem za pomocą Instantpay.

Niemniej jednak, w obecnej sytuacji z odsetkami, nie ma sensu opróżniać konta, jeśli wie się, że może być potrzebne nagle pieniędzy.

Napisany przez trtz28
tneub pisze:
Obecnie prawdopodobnie działa jedynie między dwoma kontami.
Więc Tagesgeld (lokata terminowa) na koncie w tej samej banku, a następnie za pośrednictwem Instantpay do innego banku.
Należy również zauważyć, że obecnie, o ile mi wiadomo, Instantpay umożliwia przesłanie tylko do 15 tys. € za transakcję.

Niemniej jednak, w obecnej sytuacji na rynku procentowym nie widzę sensu w opróżnianiu konta, jeśli wie się, że nagle może być potrzebne.

Cześć,

no cóż, sytuacja wygląda następująco: konto bieżące w DKB, które nie oferuje prawdziwego konta oszczędnościowego do odróżnienia od bieżących wpłat i wypłat do rezerwy. Jeśli przeniosę rezerwę na konto VISA, jest ona mieszaną z kredytowymi transakcjami kart kredytowych. Dlatego parkuję rezerwę (3 pensje lub coś w tym stylu) gdzie indziej, ale także dostęp do niej mam szybko. Nie chciałem zmieniać banku tylko ze względu na konto TG (lokata terminowa), a drugie konto kredytowe w DKB byłoby niewłaściwe ze względu na korzyść w porównaniu z wiarygodnością kredytową.

Napisany przez 2tneub
Jakiś czas temu założyłem kartę Visa w DKB na potrzeby oszczędzania. Myślę, że teraz nawet sami oferują coś podobnego.

Napisany przez trtz28
Teraz nazywają to również kontem oszczędnościowym Visa z czysto wirtualną kartą. Ale zakładam, że jest to raportowane do Schufy?

Napisany przez 2tneub
To jest nazywane wirtualną kartą kredytową: Zobacz tutaj:

https://www.sparkonto.org/kostenlose...agesgeldkonto/

W moim przypadku zostało to zgłoszone do Schufy, ponieważ na obu kartach mam limit.
Z wirtualną kartą kredytową nie można wypłacić gotówki. Nie jestem pewien, czy można nimi płacić w Internecie, czy to naprawdę tylko czyste lokaty terminowe.

Napisany przez 2titan1981
trtz28 pisze:
Tak, teraz nazywają to również kontem oszczędnościowym Visa z czysto wirtualną kartą. Ale zakładam, że będzie to zgłoszone do Schufy?

Tak, zostanie zgłoszone do Schufy jako karta kredytowa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata