Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedaj nieruchomość i pozostań zamieszkały.

Napisany przez T500Triumph
Cześć wszystkim,

moj pierwszy własny post tutaj.
Chodzi o to: Mam 74 lata, mieszkam sam i nie mam dzieci. Zamieszkuję mieszkanie własnościowe w Stuttgarcie, do którego mam sentyment. Tutaj mieszka też mój pies, stworzyliśmy sobie tu miłe warunki.
Jednak emerytura też nie jest zbyt wysoka, a jako były mechanik samochodowy państwo nie płaci co nieco, nie.

Trochę poczytałem i dowiedziałem się, że teraz można częściowo sprzedać swój Dom i nadal w nim zamieszkać. Otrzymuje się ustaloną sumę pieniędzy i gwarancję, że można w nim mieszkać dożywotnio.
Nie mam spadkobierców, więc po co mi to mieszkanie, gdy już mnie pod ziemią nie będzie. Po prostu nie chcę się wyprowadzać.
Czy to brzmi wiarygodnie? Czy ktoś ma doświadczenie?

Pozdrawiam
Triumph

Napisany przez BenniG
Zajmij się tematem użytkowania.

Czy masz Dom podzielony na mieszkania własnościowe, dotąd niepodzielony Dom czy mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej (WEG)?

Cześć BenniG, dziękuję za informację zwrotną. Mam Dom, który jest podzielony na mieszkania. Nie muszę się więc z nikim skonsultować ani zgadzać, moja decyzja jest decyzją, która się liczy. Firma obiecuje pierwszeństwo w wieczystym użytkowaniu wieczystym wpisanym do księgi wieczystej, więc moim zdaniem jest to pewna sprawa. Nadal prowadzę badania. Ale jeśli ktoś jest dalej ode mnie, to będę wdzięczny za opinie. Dzięki.

Napisany przez BenniG
Jaki to jest rodzaj firmy? Po prostu możesz sprzedać mieszkanie. Tak długo, jak zachowasz większość jednostek i udziałów, nie powinno Ci się nic stać.

Napisany przez 2tneub
Podejrzewam, że chodzi tutaj o pewnego rodzaju hipotekę odwróconą.

Napisany przez 2utopus
Prawdopodobnie chodzi tutaj o jednoosobowe mieszkanie, które posiada i zamieszkuje. Ponieważ nie ma spadkobierców, chciałby wykorzystać związany kapitał, ale nadal mieszkać w mieszkaniu. Tutaj są firmy, które oferują miesięczną rentę w zamian za sprzedaż mieszkania - i zezwalają na kontynuowanie zamieszkiwania w nim do końca życia. Im wcześniej się umrze, tym lepiej dla firmy... więc warto upewnić się, że nie jest zbyt chwytliwa. Należy wyjaśnić, co się stanie w przypadku konieczności opieki - lub gdy trzeba będzie przenieść się do domu opieki. Czy wówczas otrzyma się np. dochody z wynajmu mieszkania? Przy prawie użytkowania może to być możliwe - oczywiście należałoby pokryć wszystkie dalsze koszty mieszkania. Jednak w przypadku prawa do zamieszkania, sytuacja prawdopodobnie wygląda inaczej.

Cześć i dziękuję za odpowiedzi.
Tak jak mówi Autobus, mam własne mieszkanie, w którym mieszkam. Przepraszam, nie jestem zbyt zaznajomiony z fachowymi terminami.
Postanowiłem poczytać trochę na ten temat i uważam, że częściowa sprzedaż brzmi lepiej niż renta dożywotnia. Dzięki temu mam dużo wolnych środków finansowych od razu i nie muszę czekać miesiącami, aż zgromadzę większą sumę: www.teilverkauf.de
Nie wybrałem jeszcze żadnego konkretnego dostawcy, w artykule wspomina się o firmie wertfaktor. Chyba poproszę o materiały informacyjne.

I zgadzam się z Wami, podejrzane firmy, które spekulują na przedwczesnym zgonie, budzą we mnie niepokój. Choć jestem stary, to nie jestem obłąkany. Nie dam się oszukać.
Pozdrowienia

Napisany przez slowrookie
T500Triumph pisze:
Cześć i dzięki za odpowiedzi.
Tak jak mówi Autobus, mam własne mieszkanie i mieszkam w nim. Przepraszam, nie znam się zbyt dobrze na terminologii.
Poszukałem informacji i wydaje mi się, że sprzedaż częściowa brzmi lepiej niż dożywotnia renta. W ten sposób otrzymam dużą sumę gotówki od razu, nie będę musiał czekać miesiącami, aż uzbieram większą kwotę: www.teilverkauf.de
Nie wybrałem jeszcze konkretnego dostawcy, w artykule wspomina się o wartościowym czynniku. Wysłane zostaną pewnie materiały informacyjne.
Zgadzam się z wami, firmy, które polegają na wcześniejszej śmierci, wydają mi się podejrzane. Choć jestem stary, to jeszcze nie stary do głupot. Nie dam się oszukać.
Pozdrowienia

Proszę zastanów się nad kimś rozsądnym i godnym zaufania - jestem pewny, że oferta, którą pokazałeś, nie jest optymalna dla Ciebie

Jeśli chcesz - podaj informacje o mieszkaniu, jego wielkość i wyposażenie, kod pocztowy, wielkość całościowej nieruchomości i rok budowy - wtedy można Ci pomoć

Napisany przez hugocontrollo
Cześć

Jestem w podobnej sytuacji, bez potomków, ale z żoną. Choć wszystko to brzmi kusząco, nigdy tego nie zrobię. Może się zdarzyć wiele rzeczy, które pokrzyżują marzenia. Nigdy nie oddawać własności przed śmiercią.

Możliwe opcje: Sprzedaj i wpisz do rejestru służebność. Wtedy masz pełną dostępność do nieruchomości, włącznie z kosztami napraw, tylko właścicielem jest ktoś inny. Jednak prawdopodobnie nie dostaniesz zbyt wiele, bo kupujący spekuluje na wcześniejszą śmierć posiadacza służebności. Nie jestem pewien, jak to wygląda w przypadku mieszkań własnościowych, ale podejrzewam, że tylko nowy właściciel może uczestniczyć w zebraniach i posiadać prawo głosu.

Hipoteka na odwrót, miesięcznie to tylko kilkaset euro, w przypadku mieszkania własnościowego może to być od 200 do 400 euro, chyba że wartość mieszkania wynosi więcej niż 300 tys. po uwzględnieniu wszystkich pomniejszeń bezpieczeństwa.

Sprzedaż z umową najmu do końca życia, jeśli można pogodzić się z myślą, że kiedyś możesz zostać wyrzucony (Zawsze jest sposób, gdy nie jest się już właścicielem.

Moja rada: Trzymaj się z dala, nigdy nie oddawaj w ręce innych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata