Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dodatkowe ubezpieczenie emerytalne: Rentowność Riester, Kasa Emerytalna lub ubezpieczenie Bezpośrednie?

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym zainwestować w dodatkowe zabezpieczenie na starość z myślą o moim wieku emerytalnym. Ponieważ niedawno zacząłem interesować się tym tematem, różne produkty nie mówią mi wiele. Jak dowiedzieć się, czy dla mnie bardziej odpowiednia będzie emerytura Riester czy inna forma, np. fundusz emerytalny lub ubezpieczenie kapitałowe? Czy pracodawca zapewnia dopłatę do wszystkich form zabezpieczenia? Katharina

Re: Dodatkowe ubezpieczenie emerytalne: Rentowność Riester, Kasa Emerytalna lub ubezpieczenie Bezpośrednie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Katarzyna, W pierwszej kolejności należy ustalić, czy pracodawca w ogóle oferuje jakieś dodatkowe świadczenia w miejscu pracy i jakie są warunki. Dopiero wtedy opłaca się porównywać. Pozdrowienia Krähe

Napisany przez PI112
Cześć Katharina, Pytanie nie brzmi czy, ale co oferuje Twoja pracodawca. Zgodnie z prawem, musi on dołączyć, kiedy pracownik chce podpisać odpowiednie ubezpieczenie emerytalne. Jedyne prawo decyzji, jakie ma, to ustalenie sposobu realizacji oraz firmy, z którą to będzie przeprowadzone. W szczególności w małych firmach nie ma żadnych ramowych umów, więc możesz wybrać partnera. Moim zdaniem, ubezpieczenie emerytalne korporacyjne jest w 90% lepsze niż Riester. Jednak obie opcje mają różnice, które trzeba wziąć pod uwagę. Pomaga tutaj jedynie porównanie na podstawie rzeczywistych danych. To, co jest dla Ciebie lepsze, nie może być ustalone tutaj na forum, potrzebna jest szczegółowa rozmowa, w której uwzględnione będą Twoje plany. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata