Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Poker - Opodatkowanie Wygranych Pieniędzy?

Napisany przez MetrickZ
Cześć ludzie,mam pytanie.Więc, gram często w pokera online (turnieje i cash-game (NL2 & NL5) na niższych stawkach). Teraz mam pytanie, czy muszę płacić podatek od wygranych pieniędzy z cash-game?Wypłacam około 1000€ co jakiś czas, czy powinienem faktycznie opodatkować te pieniądze?Gram dla zabawy, więc myślę, że to nie powinno być problemem, prawda? Bo gdy wchodzę do kasyna i wygrywam 1000€ na automacie i wypłacam je, to też (przynajmniej tak sądzę) nie muszę płacić podatku?

Napisany przez Marc2512
Nie, ponieważ żaden rodzaj dochodu zgodnie z twoim opisem https://www.finanztip.de/einkunftsarten-einkommensteuer/

Napisany przez Dante
Na ile mi wiadomo, musiałbyś to opodatkować, gdyby to była Twoja główna źródło dochodu.

Napisany przez 2tneub
W momencie, gdy szczęście staje się umiejętnością, pojawia się obowiązek opodatkowania zysków.

Napisany przez MetrickZ
Marc2512 pisze:
Nie, żadna forma przychodu zgodnie z twoim opisem https://www.finanztip.de/einkunftsarten-einkommensteuer/

Bardzo dziękuję, przeczytam to spokojnie.

Napisany przez MetrickZ
Dante pisze:
O ile się orientuję, musiałbyś to opodatkować, gdyby to były twoje główne źródło dochodu.

Ponieważ to nie jest moje główne źródło dochodu, więc też nie.. Dzięki

Napisany przez MetrickZ
tneub pisze:
W momencie, gdy szczęście staje się umiejętnością, następuje również moment, w którym zyski stają się opodatkowane.

Dziękuję za odpowiedź, ale nie rozumiem, jak szczęście może być umiejętnością? Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź

Napisany przez 2tneub
Istnieją ludzie, którzy od czasu do czasu grają w pokera i mają szczęście albo nie. Następnie są ludzie, którzy wykorzystują swoje umiejętności psychologiczne i doświadczenie, co sprawia, że są bardzo skuteczni i biorą udział w większych turniejach, które ewentualnie wygrywają. Podczas pierwszych 5 wygranych turniejów nadal pracują. Od szóstego opłaca się już nie i stają się zawodowymi pokerzystami.

Przejście między szczęściem (wygrane przez gracza okazjonalnego) a umiejętnościami wykorzystującymi indywidualne zdolności jest oczywiście płynne. Moim zdaniem może to nastąpić trochę wcześniej niż odróżnienie między dodatkowym dochodem a głównym źródłem dochodu. Z grubsza mówiąc, opiekun budynku zdecydowanie wcześniej osiągnie przejście do głównego źródła dochodu niż zawodowy piłkarz. Odróżnienie między szczęściem a umiejętnościami jest dla obu takie same. Nie można wyznaczyć opodatkowania jednego źródła dochodu na podstawie innego źródła dochodu.

Jeśli o tym poszukasz w internecie, natkniesz się na orzeczenie.

W przypadku programów telewizyjnych często pojawia się pytanie, czy to szczęście, czy umiejętności osobiste przynoszą zwycięstwo. Myślę, że również w tej kwestii były już pewne orzeczenia, gdzie sądy np. postrzegały zwycięzcę Celebrity Jungle jako aktora, a nie jako zwycięzcę gry losowej.

Napisany przez 2tneub
Dodatkowa opinia laika.
W przypadku 1000€ co kilka miesięcy, jest to prawdopodobnie nadal szczęście.
Gdybyś wygrał 1000€ co miesiąc, sprawa wyglądałaby już inaczej.
Szczegółowe informacje uzyskasz u doradcy podatkowego.
Należy również wziąć pod uwagę, że w przypadku dochodów z działalności gospodarczej, które wtedy by stanowiły, można uwzględnić odpowiadające koszty (np. amortyzacja komputera, koszty internetu, itp.) Bezpieczeństwo prawne

Napisany przez MetrickZ
Dobry wieczór, Tak, jest w tym coś hmm.. Bardzo DZIĘKUJĘ za odpowiedzi i za Twój wysiłek.

Napisany przez MetrickZ
Tak, jeśli wypłacałbym co miesiąc, musiałbym zapłacić podatek, to jest jasne, ponieważ byłbym postrzegany jako pokerzysta lub gracz umiejętnościowy.

Dzięki, zapytam więc doradcę podatkowego.

Hmm, fajnie, nie wiedziałem, zajmę się tym, świetnie.

Napisany przez Wallshee
To było trudne dla mnie, ale dzięki Bogu udało mi się złapać byka za rogi. Byłem, szczerze mówiąc, w ciemnym miejscu. Nic nie zdawało się działać. Spędziłem cały dzień na telefonie, - gry i zakłady. Był to dla mnie długi dzień, 2k, 3k, i tak dalej. Wydawało się, że sam sobie kopię grób. Wreszcie postanowiłem to skończyć, i tak też zrobiłem. Kiedy niedawno zobaczyłem mojego syna obstawiającego w W88, nie mogłem się powstrzymać od myśli, że być może nauczył się tego ode mnie.

Napisany przez 2tneub
A czy trzeba się zarejestrować?

Czy to raczej darmowy link promocyjny?

Napisany przez Dante
Czuję się tutaj prawie jak w przerwie reklamowej w telewizji Astro

Napisany przez 2utopus
Dziś tylko za pół ceny - bez kosztów wysyłki - i dodatkowo darmowy egzemplarz - jesteśmy szaleni - tylko 599 sztuk pozostało - szybko zamów!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata