Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy można zaskarżyć decyzję podatkową dotyczącą premii za ubezpieczenie zdrowotne? WHEN Numer akt X R 16/18)

Napisany przez trtz28
Cześć, Natknąłem się na ten temat w prasie: https://www.bundesfinanzhof.de/de/en...STRE202010177/. Oznacza to, czy i jakie płatności świadczone przez ubezpieczyciela zdrowotnego na rzecz ubezpieczonego w ramach programów premiowych mają znaczenie podatkowe i czy składki bazowe na ubezpieczenie powinny być pomniejszone o płatności premiowe czy nie. Interpretuję to tak, że moje płatności premiowe dla ubezpieczyciela zdrowotnego nie są brane pod uwagę, ale zauważyłem, że przez ostatnie lata jest to u mnie uwzględniane na niekorzyść w zeznaniu podatkowym. Czy można ponownie otworzyć ten temat i przeliczyć? Wszystkie decyzje podatkowe mają zapis wstępnego charakteru, ale w wyjaśnieniach wymienione są jedynie inne okoliczności. Czy jest tu jakakolwiek szansa? W internecie nie mogę znaleźć niczego sensownego. Dziękuję.

Re: Czy można zaskarżyć decyzję podatkową dotyczącą premii za ubezpieczenie zdrowotne? WHEN Numer akt X R 16/18)

Napisany przez 2tneub
Zapytaj swojego doradcę podatkowego. W przeciwnym razie, jeśli zrobiłeś to sam, na pewno masz program i możesz sam obliczyć różnice. Nie mam pojęcia, o jakie kwoty premii chodzi, ale wydaje mi się, że zwłaszcza w przypadku odliczeń nie może chodzić o duże kwoty podatkowe. Niestety nie mogę pomóc w kwestii możliwości zmiany. Ordynacja podatkowa i możliwe zmiany zgodnie z §172 AO oraz kolejne nigdy nie były moim ulubionym tematem podczas pracy w biurze podatkowym. Dodatkowo, od tego czasu minęło już 13 lat od mojej pracy w tej branży. Dlatego nie mogę nawet dać Ci sensownej wskazówki, gdzie możesz to znaleźć i czy w ogóle istnieje możliwość zmiany. Na pewno minąłeś już 1-miesięczny termin na złożenie sprzeciwu.

Napisany przez bruno68
Cześć trtz28,

zakładam, że zwrot kosztów leczenia od ubezpieczenia zdrowotnego musi zostać odliczony od dokonanych przez ciebie składek ZUS w 100%, co ma wpływ na wzrost podatków! Ponieważ udział pracodawcy w twoim wynagrodzeniu również jest wypłacany! A ten udział był zwolniony podatkowo, co oznacza, że udział pracodawcy również został wypłacony tobie zwolniony od podatku!

Bruno68

Napisany przez 2tneub
@bruno

Du piszesz znowu bzdury. Co ma do tego cholera pracodawca?

Chodzi wyłącznie o podatkowe traktowanie zwrotu kosztów zdrowotnych dla podatnika.
Teraz trzeba odróżnić, czy to programy bonusowe:
1.) za usługi, z których korzystał podatnik i które wiążą się z wydatkami (np. koszty siłowni, składki członkowskie)
2.) za usługi, na których podatnik nie ponosił wydatków (podstawowe szczepienia, rzucanie palenia itp.).
Pierwsze nie muszą być uwzględniane w zeznaniu podatkowym, a drugie w dalszym ciągu zmniejszają składki przy odliczeniach od dochodu.

Napisany przez bruno68
@ teub,

czy Twój pracodawca nie płaci 50% składki na ubezpieczenie zdrowotne? Może warto dokładniej przyjrzeć się swojemu comiesięcznemu odcinkowi zarobków! Szczególnie składki na ubezpieczenia społeczne!

Oznacza to także, że zwrot w wysokości 50% powinien być doliczony pracodawcy! Ponieważ pracodawca może odliczyć całą składkę do GKV w 100% od podatku.

Dlatego zwrot od GKV prowadziłby do niedopłaty podatkowej! Ponieważ obie opłacone składki, zarówno pracodawcy, jak i pracownika prowadzą do pełnego uznania podatkowego i co za tym idzie do zwrotu podatku.
Dlatego nie można uzyskać ulgi podatkowej dla premii i dodatkowych wypłat!

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
czy Twój pracodawca nie płaci 50% składki ubezpieczenia zdrowotnego? Może warto bliżej przyjrzeć się comiesięcznym zaświadczeniom o wypłacie! W szczególności kolumnom dotyczącym składek społecznych!

Nie, mój pracodawca nie płaci 50%. W Saksonii pracownik może płacić więcej
Poza tym, już wiele lat temu sam liczyłem wynagrodzenia, a dział kadr i płac jest częścią mojego działu. Tak, znam się na rozliczeniach płac.
Ale to tak naprawdę nie ma nic wspólnego z tym przypadkiem.

Cytat bruno68

Oznacza to również, że zwrot w wysokości 50% musiałby być zaliczony do pracodawcy! Ponieważ pracodawca może odliczyć pełną składkę do ubezpieczenia zdrowotnego w 100% od podatku.

Gdzie to jest napisane?
Jeśli spojrzysz na odpowiedni formularz podatkowy, zauważysz, że jest pole Składki pracownika do ZUS oraz poniżej Zwroty do składek pracownika.
Więc nie ma podziału na pracodawcę.

Cytat bruno68

Zwrot od ZUS spowodowałby oszustwo podatkowe! Ponieważ obie opłacone składki, zarówno pracodawcy, jak i pracownika, prowadzą do pełnego uznania podatkowego i w konsekwencji do zwrotu podatku.
Dlatego premie i dodatkowe płatności nie mogą skutkować ulgą podatkową!

Czy zechciałeś sprawdzić link? Jest tam jasno opisane, jak postępować zgodnie z wyrokiem Federalnego Trybunału Finansowego. Twój ostatni zdanie jest w sprzeczności z tym wyrokiem.

@bruno, proszę, odpuść sobie. W każdym wątku poprawiasz, ponieważ mówisz same bzdury. Nawet autorzy wątków są kompletnie zdezorientowani przez twoje szalone wypowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata