Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Obniżka podatku VAT od 01.07.2020

Napisany przez Konrad4
W związku ze zmniejszeniem VAT od 01.07.2020 r. na przykładzie zużycia prądu i gazu nie jest mi jasne, w jaki sposób dostawca oblicza obniżkę z 19% do 16%.
Nie zgłaszam zużycia co miesiąc na koniec, ale tylko w ramach okresu trwania umowy na początku i końcu. Ponadto sporadycznie kilka razy w ciągu roku umowy w celu kontroli zużycia.

Jak można obliczyć obniżkę z 19% do 16% od 01.07.2020 r., skoro dostawca nie zna zużycia kWh na dzień ustalony?

Napisany przez 2utopus
Dreisatz - Schätzung - Smartmeter albo mogłeś mu to przekazać.

Tutaj różnica nie jest tak ogromna - jeśli do tej pory płaciłeś na przykład 30 centów, w tym 19% VAT, to przy 16% wyniesie to 29,24 centa.
Jeśli przez rok zużyjesz na przykład 2500 kWh, to na 6 miesięcy, czyli 1250 kWh, zaoszczędzisz około 9,45 euro - czyli miesięcznie około 1,58 euro.

Więc różnica tutaj nie powinna być tak ogromna - nawet jeśli dostawca rozliczy Cię w wadliwy sposób przez jeden miesiąc... albo czy w okresie adwentowym prowadzisz pokaz świateł dla całej miejscowości - wtedy być może powinieneś wcześniej odczytać licznik.

Napisany przez Konrad4
utopus pisze:
Dreisatz - Szacunek - Licznik inteligentny lub mogłeś mu o tym powiedzieć.

Tutaj różnica nie jest aż tak duża - jeśli do tej pory na przykład płaciłeś 30 centów z 19% VAT, to przy 16% byłoby to 29,24 centów.
Jeśli teraz zużywasz na przykład 2500 kWh w ciągu roku, oznacza to około 1250 kWh przez 6 miesięcy w przybliżeniu 9,45 € oszczędności - czyli około 1,58 € miesięcznie.

Więc różnica tutaj nie powinna być aż tak wielka - nawet jeśli dostawca raz rozliczy Cię na niekorzyść... lub czy w okresie adwentu urządzasz widowisko świetlne dla całego miasteczka - w takim przypadku może warto wcześniej zrobić odczyt licznika.

Rozumiem, że różnica jest znikoma - mnie to nie martwi. To był tylko pytanie z ciekawości.

Napisany przez Birgit
Myślę, że biorą średnie zużycie/dziennie do obliczeń.

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Procent

Cytat Birgit

Myślę, że biorą średnie zużycie/dzień do obliczeń.

Co nic innego jak procent.

Napisany przez Konrad4
Mam to:

rozliczenie proporcjonalne czasowo, zużycie energii jest dzielone na rocznym rachunku. Od lipca do grudnia stosowany jest 16-procentowy podatek, a dla pierwszej połowy roku 19-procentowa stawka standardowa. Jeśli roczne rozliczenie przypada między 1 lipca a 31 grudnia, dostawca prądu może zastosować zmniejszony podatek VAT także dla całego zużycia od ostatniego rachunku.

Jak jednak opodatkowane są miesięczne zaliczki? Czy 16% czy 19% i potem rozliczyć pod koniec roku?

Napisany przez 2utopus
Ciekawe, czy akcja zostanie przedłużona ...

https://www.bayerische-staatszeitung...rt-werden.html

I ile czasu dostaną firmy na przygotowanie się.

Napisany przez 2tneub
To zostało ustalone na 29.12.2020. Wciąż mamy 2 dni na odwołanie ludzi z urlopu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata