Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno i prowadzenie domu wakacyjnego w Hiszpanii.

Napisany przez sparsamberlin
Cześć wszystkim, chciałbym poznać wasze myśli na temat mojego planu zakupu i wynajmu domku letniskowego w Hiszpanii. Mieszkam w Niemczech.

Rozglądam się za mieszkaniami i domami na Wyspach Kanaryjskich, z których mam kilka w węższym wyborze, i zakładając, że nie potrzebuję finansowania na zakup nieruchomości, czy ma sens założenie do tego celu spółki GmbH lub UG, być może w Hiszpanii? Jeśli chodzi o zakup nieruchomości wyłącznie w celach biznesowych, jak można ją odliczyć podatkowo?

Z mojej rozmowy z kimś, kto zajmuje się tym zawodowo, wynika, że konieczne jest zatrudnienie adwokata i notariusza w Hiszpanii do przejrzenia dokumentów i sprawdzenia, czy nie ma zaległości finansowych. Czy powinienem jeszcze o czymś pomyśleć?

Pozdrowienia z Berlina

Napisany przez florianmeier
O skrajnie lewicowym rządzie w Hiszpanii i opodatkowaniu w obu krajach.

Napisany przez Marc2512
Czy nie było kiedyś coś takiego jak okupacje domów / koczownicy itp.?

Napisany przez 2utopus
Jestem ciekawy, kiedy pojawi się link, który nas wszystkiego oświeci

Osobiście w tych czasach nie inwestowałbym w turystykę - ale antycyklicznie generalnie nie jest to złe podejście.
Odpowiednie towarzystwo oczywiście również kosztuje odpowiednio dużo - trzeba zastanowić się, czy opłaca się to naprawdę dla nieruchomości.
W kwestii podatków (oraz każdej innej rzeczy oczywiście) trzeba przestrzegać/znać hiszpańskie i niemieckie prawa/rozporządzenia/ustalenia.
(Nielegalne budownictwo/zajmowanie nieruchomości itp. to z pewnością kwestie, na które warto się zorientować.)

Cześć wszystkim, trochę poczytałem na temat krótkoterminowego wynajmu (słowo kluczowe: AirBNB) i dowiedziałem się, że domek letniskowy można amortyzować przez 40 lat, z roczną stopą utraty wartości wynoszącą 2,5%. Dla domku o wartości 100 tysięcy euro oznacza to stratę wartości w wysokości 2500 euro rocznie.

Jeśli chodzi o okupacje domów: Wolałbym kupić domek letniskowy na terenie osiedla zamkniętego.

Należy również pamiętać o bardzo lewicowym rządzie w Hiszpanii oraz o traktowaniu podatkowym w obu krajach.

Co warto wziąć pod uwagę? Nie interesuje mnie polityka, ale zauważyłem, że istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania między Niemcami a Hiszpanią, a stawka podatku wynosi 19% od dochodów z wynajmu, przy czym można odliczyć odpowiednie koszty.

Napisany przez bruno68
Nun ja Sparsamberlin,

moja rada dla ciebie to: przestań! kulturowe różnice są zbyt duże!

Zajmowanie domów na Majorce
Niemiec chce wyprzeć okupantów z willi na wakacje, ale hiszpańskie prawo mu to uniemożliwia

Hamburger frank Zingelmann od dwudziestu lat jest właścicielem domku letniskowego na Playa de Palma, które regularnie korzystał z niego z rodziną. 26 stycznia wybrał się tam znowu. Chciał spędzić spokojny weekend przy łagodnych temperaturach, informowała Bild.
Ale gdy Zingelmann przyjechał, zobaczył, że doszło do włamania. "Gdy chciałem wejść przez bramę na posesję, zatrzymały mnie trzy agresywne psy. Natychmiast uciekłem do mojego wypożyczonego samochodu" - powiedział 48-latek dla "Bild".

Ale nawet gdyby Zingelmann dotarł na posesję, nie mógłby wejść do swojego domu! Zamki zostały wymienione, a pracownicy właśnie kładli kable dla telefonicznej i internetowej linii. Dwaj inni ludzie załadowali telewizor Zingelmanna - i odjechali.

Prawdopodobnie była to pięcioosobowa rodzina

Hamburger był kompletnie zdumiony, nie wiedział, co powinien zrobić. "Okupanci byli schludnie ubrani, nie byli bezdomni, mieli dwa samochody" - powiedział Zingelmann dla "Mallorca Zeitung" (MZ). Dla "Bild" powiedział: Prawdopodobnie była to pięcioosobowa rodzina. Najgorsze jednak było widzieć, jak policja przyjechała i po prostu odjechała z niczym. Chociaż funkcjonariusze rozmawiali z obcymi osobami wtargającymi - nie mogli jednak wejść do willi ani zmusić okupantów do opuszczenia, kontynuował frank Zingelmann dla "MZ".

Ponieważ: Takie są przepisy hiszpańskie, dlatego takie przypadki mają miejsce w całej Hiszpanii, wyjaśnia prawnik Jaime Ques, którego wynajął Zingelmann do "MZ". Gdyby okupanci raz weszli do domu, potrzebna jest decyzja sądu o eksmisji, aby ich wyrzucić. Jednak jest to procedura trwająca miesiące, czasem nawet lata.

To najczarniejsze, co może się wydarzyć, choć zdarza się rzadko! Ale gdy już się zdarzy, to jest się w kropce, jeśli zależy się na wynajmowym! Czy w przypadku okupacji bez płacenia czynszu niemiecki urząd skarbowy uzna fikcyjny czynsz i podda go niemieckiemu opodatkowaniu, warto wcześniej omówić z urzędem skarbowym!

To również tłumaczy, dlaczego niemieccy wierzyciele bardzo niechętnie chcą wyłożyć pieniądze na to! Kto chciałby mieć stadko jako zabezpieczenie, które nie może być sprzedane! Ponieważ okupanci nie chcą się wyprowadzić!

Mają oni prawo wykorzystywać swoje majątki w każdej chwili i w dowolnym miejscu, ale czy są wierzyciele, którzy mogą tak rozrzutnie zarządzać pieniędzmi klientów, to zależy od ich statutu!

W związku z tym banki Raiffeisen i Sparkassen nie wchodzą w grę, tylko zwykli podejrzani, że ci bardziej prawdopodobnie zabezpieczą swoje niemieckie aktywa, z pewnością im to do głowy przyjdzie! Ponieważ za granicą nie ma co zbierać!

bruno68

Hmm, dziękuję, teraz czytam raporty o okupasach w Hiszpanii. Prawdopodobnie zdarza się to rzadziej na Wyspach Kanaryjskich, nawet jeśli istnieje ogrodzenie wokół posesji. Zdecydowanie interesujące, zwłaszcza jeśli Hiszpania wprowadzi drugi lockdown - sytuacja pogorszyła się podczas pierwszego lockdownu.

System alarmowy na pewno byłby tutaj pomocny.

Napisany przez florianmeier
Oczywiście, system alarmowy pomaga w walce z lewicowym rządem. Mieszkańcy Berlina są przyzwyczajeni do lewicowych rządów, ale to NIE JEST NORMALNE.

Napisany przez RT-Fit
Wow, mam nadzieję, że to się nie zdarza często. Doradzono mi, że alarm to dobry pomysł oraz monitorowana społeczność

Napisany przez 2utopus
Dopóki lasy na wyspach nie staną w ogniu i osady nie spłoną... żaden alarm nie pomoże.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata