Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ważne wskaźniki do monitorowania portfela.

Napisany przez christianrok
Cześć drogie Forum Finansowe,
Nazywam się Christian von Quin. Dwa lata temu szukałem narzędzia do monitorowania inwestycji i nie znalazłem tego, czego szukałem w zarządzaniu portfelem. Postanowiłem więc samodzielnie stworzyć narzędzie do śledzenia mojego osobistego portfela. W międzyczasie projekt rozwinął się w mały zespół, który ciągle stara się ulepszać nasze narzędzie i potrzebujemy waszej opinii.

Najważniejsze dla mnie było:

- szybkie, proste połączenie z moim portfelem
- bardzo szczegółowe informacje o moim portfelu (rozbicie na aktywa, regiony, pozycje)
- monitorowanie portfela w czasie rzeczywistym (codziennie od 7:30 do 23:00)

Do końca roku mamy też zaplanowane:

- True time weighted rate of return & Internal rate of return
- Porównanie twojego portfela z indeksami (S&P 500, DAX itp.)
- Maks. maksymalna straty w “%” i dniach
- Volatilität deines Portfolios (w % z 52-tygodniowym maksimum i minimum)
- CVAR (95)
- Współczynnik Sharpe’a
- automatyczne dostosowywanie

Jednak jako że wciąż jesteśmy we wczesnej fazie rozwoju, staramy się zrozumieć, na co zwracacie uwagę podczas monitorowania waszych portfeli? Czy zapomnieliśmy o czymś? Jakie kluczowe wskaźniki wydajności byłyby dla was interesujące w monitorowaniu portfela.

Z góry dziękujemy za wasze komentarze - zwłaszcza na początku bardzo nam to pomaga ulepszać nasze narzędzie. Jeśli kiedykolwiek chcecie to sprawdzić, to tutaj jest link: https://getquin.page.link/finanzforum

Cieszymy się zawsze z osobistych opinii! Jeśli chcesz dyskutować na temat monitorowania portfela i wskaźników, które są dla Ciebie ważne, możesz skontaktować się z nami pod adresem: e: info@getquin.com t: +49 3020847427 Pozdrowienia z Berlina, Christian

Napisany przez Marc2512
Czy to tylko ETF-y, czy coś przeoczyłem? Co z normalnymi akcjami lub np. funduszami Union? Czy jest również wersja/możliwość korzystania bez połączenia z bankiem lub depozytem? ...Monitorowanie inwestycji i zarządzanie portfelem brzmi super, ale przecież generowany jest jedynie cash-flow gdy pozyskuje się nowe depozyty, czyż nie?

Cześć Marc,
chcemy również pomóc naszym użytkownikom w stworzeniu odpowiedniej portfelowej i uważamy, że dla większości inwestorów najlepszym rozwiązaniem są ETF-y. Niemniej jednak można także śledzić poszczególne akcje. Obecnie najbardziej sensowne jest połączenie istniejącego portfela. Planujemy jednak w najbliższych dniach wprowadzić funkcję, która umożliwi ręczne wprowadzanie posiadanych wartości.

Oczywiście zależy nam na zarabianiu na narzędziu. Masz rację, jednym z naszych źródeł dochodu jest przekazywanie depozytów, ale planujemy w przyszłości wydać Wersję Pro. Będzie to abonament (podobnie jak w przypadku Netflix lub Spotify). Jeśli użytkownik ma już depozyt, nie ma z tym problemu.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie na nie odpowiem. Chciałbym usłyszeć także Twoją opinię i sugestie.

Pozdrawiam,
Christian

Napisany przez 2utopus
Przy czym termin monitoring inwestycji jest trochę zbyt ogólny - w przypadku takiego produktu oczekiwałbym różnych produktów inwestycyjnych - na przykład oprócz poszczególnych akcji także nieruchomości/akcje/ubezpieczenia emerytalne/kontrakty oszczędnościowe/lokaty/P2P/produkty/ metale szlachetne/inwestycje w przedmioty materialne (zabytkowe samochody/wina/sztuka/whisky ...) - być może można to również skonfigurować samodzielnie i zdefiniować parametry? Czy istnieje również rodzaj wehikułu czasu, dzięki któremu można spo spojrzeć w przyszłość na podstawie dotychczasowych danych/parametrów?

Cześć Utopus, tak, Monitorowanie portfela byłoby bardziej trafne. Jak dotąd nie planujemy dodawać takiej funkcji. Chcemy najpierw skoncentrować się na papierach wartościowych. Nie mamy również w planach Wehikułu czasu, który umożliwiałby patrzenie w przyszłość. Jest to jednak interesujący pomysł, być może zastanowimy się, jak mógłby wyglądać. To, co jednak będzie, to funkcja testowania wstecznego, dzięki której można zobaczyć, jak portfel rozwijał się w przeszłości. Może być interesujące dla bardziej doświadczonych inwestorów. Pozdrowienia, Christian Dziękuję za Twoje propozycje i opinię!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata