Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Liberty Europe Pro-Plan Emerytalny dla Ciebie

Napisany przez JUKRIX
Kochana Społeczności,

jestem tu nowy i tak naprawdę amatorem inwestycji, ale w 2005 roku zostałem namówiony przez doradcę inwestycyjnego, aby zabezpieczyć się finansowo na moją dodatkową emeryturę poprzez wymieniony powyżej fundusz inwestycyjny. Pierwsze lata regularnie oszczędzałem 100 euro miesięcznie. Pieniądze były równo rozdzielane (50/50) między fundusz Templeton Growth (euro) Fund A i fundusz Fidelity European Growth Fund. Początkowo było to 1200 euro rocznie. W 2009 roku zmniejszyłem kwotę inwestycji do 600 euro rocznie.

W grudniu 2018 roku otrzymałem informację, że Liberty EUROPE w przyszłości będzie działać jako Liberty INSURANCE i z powodu BREXIT-u przenosi swoją siedzibę z Irlandii do Luksemburga.

Od około 3 lat zauważyłem, że wyniki funduszu inwestycyjnego są na tyle słabe, że wartość, pomimo regularnych wpłat, maleje. Jest to zapewne związane z ogólnymi trudnościami na rynkach finansowych.

A teraz moje pytania:
-Czy specjaliści tutaj znają tę firmę?
-Czy powinienem zerwać umowę, kontynuować regularne wpłaty, czy może zawiesić składki? (Początkowo umowa była zaplanowana na 22 lata - emerytura w 2027 roku).
-Przy zerwaniu umowy zakładam, że otrzymam jedynie wartość wykupu.
-Jakieś dodatkowe wskazówki?

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi. Jeśli potrzebują Państwo dodatkowych informacji, z pewnością mogę je dostarczyć. JUKRIX

Napisany przez Marc2512
https://www.weser-kurier.de/bremen/b...d,1836537.html

Napisany przez diesdas
MMLFP pisze:
Cześć Jukrix,
Czy twoje zapytanie jest nadal aktualne?
niedawno przeanalizowałem opłaty AV Tarife firmy LE i istnieje możliwość znacznego obniżenia bieżących kosztów oraz poprawy wyników poprzez wybór odpowiednich funduszy klasy aktywów. Pozdrowienia

Cześć MMLFP!
Zdecydowanie nadal jestem zainteresowany twoim wyborem funduszy i możliwościami obniżenia kosztów.

Ponadto mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tej polisy. W moim przypadku moje rodzice ją dla mnie wykupili 1.1.2005 roku. Teraz czytam, że ulgi podatkowe istnieją tylko do 1.1.2005 roku. Po pierwsze, w ogóle nie wiem, o jakie ulgi tu chodzi, po drugie zastanawiam się, czy mój kontrakt nadal z nich korzysta czy nie, skoro został zawarty dokładnie w dzień zmiany przepisów.

W przypadku umów zawartych przed 01.01.2005 r., wykup całkowitych korzyści odbywa się bez opodatkowania pod pewnymi warunkami.

Cytuję ten artykuł.

Czy doradca mógł mieć zachętę, aby namówić moich rodziców na kontrakt bez tych ulg podatkowych? O ile dobrze rozumiem, ubezpieczyciel nie odnosi korzyści z tego, że płacę podatki do fiskusa. Czy jednak tak jest?

Dziękuję bardzo!

Aktualizacja: Nadal obowiązują lepsze warunki, po prostu zapytałem. Nie mam pojęcia, dlaczego nie pomyślałem o tym wcześniej
Mimo to nadal jestem zainteresowany możliwościami, o których wspomniał MMLFP

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata