Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Proszę o porady dotyczące samochodu służbowego / pierwszego miejsca pracy / pracy zdalnej / 1% itp.

Napisany przez Larry_David
Cześć wszystkim,jestem nowym członkiem zespołu, bardzo się cieszę, że mogę być z Wami i proszę o radę, opinie, pomysły w następującej kwestii:Jestem zatrudniony w niemieckiej firmie, która jest częścią międzynarodowego koncernu.Przyszłościowo będę prawdopodobnie spędzał około 100 dni roboczych rocznie na lokalizacji, gdzie jestem zatrudniony.W pozostałe dni robocze będę pracował w domu oraz będę odwiedzał dwa, trzy inne firmy w ramach koncernu.Jakie macie rady dotyczące opodatkowania samochodu służbowego w kontekście podróży między domem a miejscem pracy?Preferowana jest zasada 1%, ale w jaki sposób powinny być traktowane podróże między domem a miejscem pracy?Z góry dziękuję.

Re: Proszę o porady dotyczące samochodu służbowego / pierwszego miejsca pracy / pracy zdalnej / 1% itp.

Napisany przez 2utopus
Radziłbym Ci zapytać doradcę podatkowego

Wskazówka: Dla samochodów elektrycznych/hybrydowych są odpowiednie korzyści ....

Napisany przez 2tneub
Larry_David pisze:
Reguła 1% jest preferowana, ale jak należy traktować przejazdy między miejscem zamieszkania a miejscem pracy?

Jakie opcje wybrałeś w tej sprawie i jakie są z nimi związane rozważania? Co mówi umowa o pracę odnośnie pierwszego miejsca pracy

W przeciwnym razie zgadzam się jedynie z utopus. To jest doradztwo podatkowe i jest ono zastrzeżone dla zawodów doradczych podatkowych.

Napisany przez 2utopus
Jeśli ktoś ma na to ochotę, może oczywiście prowadzić książkę jazd - lub używać samochodu tylko do podróży służbowych i nie do użytku prywatnego ... ale podatkowo wiele szczegółów odgrywa rolę - odległość do pracy - czy jest biuro w domu/czy nie ma własnego miejsca pracy w firmie - w przypadku zmiany aktywności zawodowej możliwe dodatkowe wydatki na wyżywienie/koszty ... albo można wziąć samochód zabytkowy, gdzie wcześniejsza cena katalogowa dla 1% regulacji jest odpowiednio niższa ...

Napisany przez Larry_David
Dziękuję Wam, skonsultuję się z doradcą podatkowym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata