Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Aktualny stan odwołania WHEN stare) starych umów - możliwości/perspektywy sukcesu?

Napisany przez mokambo4
Cześć Forum,

moja uwaga została zwrócona na ten temat w wyniku sporu z salonem samochodowym i wynikającego z niego starcia z bankiem finansującym.

Chodzi o moją umowę pożyczki z 2005 roku, zawartą z bankiem DSL (z udziałem KfW) w ramach sprzedaży na odległość, zakończoną w 2015 roku.

Chciałbym odwołać się z celem odzyskania zapłaconych odsetek.

Wiem już o ustawowym ograniczeniu możliwości odwołania się z 2016 roku dla umów sprzed 2010 roku;
o ile odnosi się to do niezgodności z wymaganiami BGB w przypadku pouczeń o odwołaniu.

Otrzymałem już odmowy od biur prawnych, ale mam wrażenie, że są to ogólne odmowy. Z powodu wieku umowy i tego ograniczenia.

Jak obecnie wygląda możliwość z powodu błędów w BGB InfoV, warunkach ogólnych czy samej umowie, skutecznego przeprowadzenia odwołania. Jaka jest obecna orzeczniczość.

Przeczytałem niedawne wyroki z podobnymi danymi umów jak moja i zauważyłem, że błędy merytoryczne w umowach są uznawane za do przyjęcia, jeśli pouczenia o odwołaniu są w miarę zgodne z ustawowym wzorem.
Podpisałem 3 różne pouczenia o odwołaniu, które są od siebie różne lub nawet wzajemnie sprzeczne, w zależności od interpretacji. Czy może to być punkt wyjścia do nieodwoływania się do pouczeń o odwołaniu jako odniesienia? Więc umowa ma wprawdzie błędy, ale pouczenie o odwołaniu jest w porządku.

Ponadto harmonogram spłaty nie był poprawny. Pozostały dług był podany zbyt nisko. Musieliśmy dofinansować brakującą kwotę poprzez refinansowanie (wtedy w banku). I faktycznie spłaciliśmy brakującą kwotę 2 miesiące później na rzecz banku.
W umowie nie jest podana pozostała kwota do zapłaty po 10 latach terminu obowiązywania oprocentowania.
Dane w BGB InfoV w sprawie harmonogramu spłaty uważam za sprzeczne.
Harmonogram spłaty i oprocentowania został obliczony na podstawie podanych tutaj danych. Tak tam jest napisane. Początek i koniec spłaty, raty i stopy procentowe są jednoznacznie określone w umowie.
Musiałem również podpisać otrzymując przed zawarciem umowy dodatkowy harmonogram spłaty. Co nie jest jednak możliwe w procedurze wnioskowania o pożyczkę.

Fałszywa klauzula (Prawo do odwołania klienta przedwcześnie wygasa, gdy umowa zostaje w pełni wykonana...) w jednym z pouczeń o odwołaniu odebrała mi w 2015-2016 r. możliwość wcześniejszego odwołania.

Mam nadzieję, że dostanę od Was pewne informacje na temat obecnej orzeczniczości.

Dziękuję z góry

Pozdrowienia
mokambo4
D.H.

Re: Aktualny stan odwołania WHEN stare) starych umów - możliwości/perspektywy sukcesu?

Napisany przez bruno68
Bardzo złe są perspektywy!

Podpisałeś samodzielnie umowę z bezpośrednim bankiem! Gdybyś skorzystał z pośrednika, to to on byłby odpowiedzialny, a nie ty!
Dlatego otrzymujesz odmowy od adwokatów. Musiałbyś pozwać się sam i to nie wchodzi w grę!

Przynajmniej mogłeśbyś uwolnić się od reszty zadłużenia, ze względu na błędne pośredniczenie w umowie kredytowej!

Nie wkładaj więcej pieniędzy w tę sprawę! Następnym razem traktuj oferty tanich usług z wyważonym podejściem!

bruno68

Napisany przez mokambo4
Cześć bruno68,

już zawarłem umowę poprzez pośrednika, ale czy to nie jest bez znaczenia? Nigdy nie odwiedziłem oddziału banku, a pośrednicy tacy jak Interhyp są wyłączeni i nie są odpowiedzialni za umowę bankową. W orzecznictwie również nigdy nie czytałem o pozwanych pośrednikach.
I pozostaję przy moim pytaniu dotyczącym podatności umów poza oświadczeniami o odstąpieniu od umowy.
I jeszcze nie wydałem pieniędzy na prawnika, ale zrobiłbym to dla dobrego !
Pozdrowienia
mokambo4

Napisany przez bruno68
@mokambo4,

Twoje pytanie dotyczące

I pozostaję przy moim pytaniu o podatność umów poza pouczeniem o odstąpieniu.

W tym przypadku momentem upływu terminu spłaty pożyczki, rozpoczęcie biegu przedawnienia zgodnie z § 195 BGB

§ 195 Standardowy termin przedawnienia
Standardowy termin przedawnienia wynosi trzy lata.

Zgodnie z tym, roszczenie o uwolnienie się od pozostałego długu przekroczyło by termin, do którego było obowiązkowe skierować multiplikator płatności! Płacąc ostatnią ratę 120, pożyczka zostałaby spłacona! Kontynuując płatności do zerowego długu, wyrazili Państwo zgodę na to, że błędne obliczenia pożyczkowe idą na Państwa niekorzyść!

Gdyby po dokonaniu ostatniej płatności - 120. raty, wstrzymali Państwo płatność, zostałby wysłany nakaz zapłaty dotyczący pozostałego długu. Wystarczyłoby tylko zgłosić sprzeciw wobec tego. W procesie sądowym jako powód zgłaszający, zwyciężyliby Państwo, ponieważ spełnili Państwo warunki umowy pożyczki!

To nie jest zadanie klienta, aby sprawdzić poprawność danych w umowie!, niemniej jednak to zdanie należy traktować jako dwuznaczny problem! W Państwa przypadku okazałoby się korzystne, że spłaty zostały obliczone pozornie bez odsetek!

Dlatego najlepiej jest sprawdzić umowy pożyczkowe samodzielnie lub zlecić ich weryfikację. Należy reklamować tylko te umowy, które idą na Państwa niekorzyść, ale spełniać te, które przynoszą korzyść, zgodnie z umową! Dla uzyskania korzyści.

bruno68

Napisany przez sebkoch
Cześć Mokambo,

Pomimo przepisu dotyczącego wygaśnięcia określonego w art. 229 § 38 ust. 3 EGBGB, zgodnie z którym prawo odstąpienia od umowy zawartej przed dniem 10.06.2010 wygasło najpóźniej w dniu 21.06.2016, to w kwestii odstąpienia od już spłaconych pożyczek również w ogólności uzgodniona jest przez jednomyślną linię orzecznictwa, zwłaszcza że w tym przypadku minęło już pięć lat. Niestety, w tym przypadku szanse są równie wartościowane na 0%.

Napisany przez 2utopus
Muszę także odwołać moje zakupy bułek sprzed 2 lat - wtedy mi nie smakowały ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata