Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe uzyskanie finansowania budowy i jak postępować?

Napisany przez TimF
Cześć wszystkim,

szukam porad, jak najlepiej postępować przy zakupie domu / finansowaniu budowy. Planujemy zbudować Dom w ciągu najbliższych 3-5 lat, konkretnego obiektu ani działki jeszcze nie wybraliśmy, ponieważ zastanawiamy się, czy i jakie finansowanie budowy byłoby dla nas możliwe.

Oto podstawowe informacje:

Cena zakupu domu z działką prawdopodobnie wyniesie około 370 000 €. Ja (35 lat) jestem pracownikiem naukowym w instytucie badawczym zatrudnionym na czas określony na podstawie Ustawy o Zatrudnieniu W Nauce. Pierwotnie podpisana dwuletnia umowa została teraz przedłużona o kolejny rok (do końca 2022 roku) z obietnicą przekształcenia jej na czas nieokreślony. Moje miesięczne wynagrodzenie netto wynosi 3 570 € (12,5-krotność), a od końca 2021 roku wzrośnie do 3 870 € (12,5-krotność). Nasze obecne mieszkanie wynajmowane kosztuje obecnie 1 050 € miesięcznie, tyle też chcielibyśmy płacić jako miesięczną ratę kredytu. Do czasu emerytury wszystko powinno być spłacone.

Moja żona (31 lat) aktualnie nie pracuje, jest gospodynią domową i wkrótce zostanie matką. Jako wkład własny moglibyśmy wnosić od 60 000 € do 80 000 €. Chcielibyśmy skorzystać z dopłat KfW 153 i 124.

Mam już stare konto oszczędnościowe budowy z kwotą 47 000 €, które będzie gotowe do wykorzystania w przyszłym roku (oprocentowanie dla udostępnienia pożyczki hipotecznej wynosi 2% rocznie). Posiadam również Dom w połowie własności, w którym mieszkają moje rodzice i dziadkowie, dlatego niestety nie będziemy mogli skorzystać z programu Budżet na Budowę Dla Rodziny.

Czy to w ogóle jest możliwe do zrealizowania? Jaki jest najlepszy sposób działania, najpierw kontakt z firmami budowlanymi czy z bankami, aby dowiedzieć się, czy i na jakich warunkach moglibyśmy otrzymać kredyt?

Dziękuję za poświęcenie czasu i pomoc.

Tim

Napisany przez Rubberduck
TimF pisze:
Jestem (35 lat) pracownikiem naukowym w instytucie badawczym i zatrudnionym na podstawie umowy czasowej zgodnie z ustawą o czasie zatrudnienia w nauce. Pierwotnie umowa na dwa lata została teraz przedłużona o kolejny rok (do końca 2022 roku), a po tym już zapowiedziano unieważnienie. Otrzymuję 3.570€ netto (12,5x), a od końca 2021 roku 3.870€ (12,5x).

Po unieważnieniu oczywiście będzie łatwiej. W innym przypadku moje osobiste doświadczenia są bardzo zróżnicowane.
W typowych miastach uniwersyteckich problem pojawia się częściej. Niektóre BANKI są tam bardzo zrelaksowane. Nawet z półrocznym rokiem kredytowym. To w ogóle nie problem.
Warunki pozostają w porządku. Oczywiście nie ma się najlepszej zdolności kredytowej.
Jednak zdarzyło mi się już doświadczyć zdumień w mniejszych bankach spółdzielczych czy Raiffeisen, na prowincji. Wtedy doradca jest agresywny. To się zdarza zwykle tylko sprzątaczkom.
Nie trzeba na to przymykać oka... Zwróć się bezpośrednio. Wystarczy znaleźć odpowiedni adres.

Napisany przez Rubberduck
TimF pisze:
Cena zakupu domu z działką prawdopodobnie wyniesie około 370 000 euro.

Czy w tej cenie zawarte są już wszystkie dodatkowe koszty (podatek od nabycia nieruchomości, pośrednik, notariusz), czy są one jeszcze do doliczenia?
Trochę niejasne jest, czy chodzi o budowę czy nieruchomość z istniejącym budynkiem?

Napisany przez TimF
Rubberduck pisze:
Czy w cenie są uwzględnione wszystkie dodatkowe koszty (podatek od zakupu nieruchomości, pośrednik, notariusz) czy są one dodatkowe?
Trochę niejasno, czy chodzi o budowę czy o istniejącą nieruchomość?

Koszty dodatkowe są wliczone w cenę. Planujemy zbudować nowy Dom, więc raczej powinno się to brzmieć Budowa domu z działką i dodatkowe koszty wahają się prawdopodobnie w okolicy 370.000€

Napisany przez NaTwoim13
Najlepsze warunki, finansowanie byłoby już dziś - przy najlepszych warunkach w wielu bankach - nie stanowiłoby problemu, pomimo umowy czasowej.

Jak wysoka jest kwota oszczędności budowlanych i czy została ona uwzględniona już w kwocie od 60 000 do 80 000 euro?

W jakim regionie (kod pocztowy, ze względu na wybór funduszy rządowych) ma być dokonane zakup?

Napisany przez TimF
[cytat=noelmaxim]

Najlepsze warunki, aby uzyskać finansowanie istnieją już dziś - przy najlepszych warunkach w wielu bankach - to nie jest problem, pomimo umowy czasowej.

[/cytat]

To już daje mi nadzieję :-)

Cytat noelmaxim

Jak wysoki jest kapitał zgromadzony w oszczędności mieszkaniowych i czy jest on uwzględniony w kwocie od 60 000 do 80 000 [url]euro[/url]?

Kapitał zgromadzony w oszczędności mieszkaniowych wynosi 23 000 [url]euro[/url] i jest już uwzględniony w kwocie od 60 do 80 tys. [url]euro[/url].

Cytat noelmaxim

W jakim regionie (kod pocztowy, ze względu na wybór funduszy regionalnych) ma być dokonany zakup?

W południowej Turyngii, kod pocztowy 99326.

Napisany przez NaTwoim13
kredyt budowlany jest stosunkowo drogi, ale traktowany jest jako kapitał obcy, co oznacza, że może być istotny dla obliczenia wskaźnika obciążenia hipotecznego (ważnego dla określenia warunków kredytu).

Czy w podanej sumie 60 do 80 jest uwzględniony już ewentualny kredyt budowlany, roszczenie do kredytu budowlanego, czy tylko saldo?

Czy nieruchomość jest wolna od obciążeń?

Czy w grę wchodziłaby ewentualnie hipoteka jako zabezpieczenie zastępcze?

Napisany przez TimF
noelmaxim pisze:
Czy w podanej sumie 60 do 80 tysięcy euro uwzględniono już możliwą pożyczkę z budżetu budowlanego, roszczenie do pożyczki z budżetu budowlanego, czy tylko saldo?

W tej kwocie nie uwzględniono jeszcze pożyczki z budżetu budowlanego. 60-80 tys. euro to kwota, którą mielibyśmy na koncie oszczędnościowym po wypłacie z umowy budowlanej.

Cytat noelmaxim

Czy istniejąca nieruchomość jest wolna od obciążeń hipotecznych?

Czy ewentualne zabezpieczenie kredytem hipotecznym byłoby możliwe?

Nieruchomość jest wolna od obciążeń, ale nie chcę jej obciążać, ponieważ służy moim rodzicom jako zabezpieczenie na starość.

Napisany przez NaTwoim13
TimF pisze:
Ta jest bez obciążenia, ale nie chcę ją obciążyć, ponieważ służy moim rodzicom jako zabezpieczenie na starość.

Nie ma problemu, ani konieczności, jeśli oczywiście obciążenie - o ile wszystko zostało rozważone z sensem i zabezpieczenia (poprzez kapitał własny) w obiekcie zakupu są już obecne - nie stoi na przeszkodzie zabezpieczeniu rodziców na starość.

Obciążenie może dotyczyć kwoty (części sumy), która nie prowadzi do żadnych konsekwencji, ale znacznie obniża stopę procentową dla potrzeb finansowych.

Nie jest to konieczne, ale z uwzględnieniem wszystkich konsekwencji w razie ewentualnej sytuacji awaryjnej, zawsze warto rozważyć.

Napisany przez 2tneub
Jeśli dzisiaj nieruchomość nie jest praktycznie podarowana lub nie wprowadza się do niej ogromnej ilości własnych prac, to wątpię, czy w ciągu 3-5 lat za tę cenę będzie można nabyć Dom z działką. Chyba że nadejdzie wielki kryzys. Budżet z obecnej perspektywy wydaje się być już bardzo niski. Koszty budowy rosną obecnie o około 5% rocznie. Polecam zapoznać się z cenami budowlanymi i kosztami pobocznymi budowy.

Ja mogłem zbudować stosunkowo tanio 7 lat temu. Cena ziemi wynosiła około 90 €/m², co z dzisiejszej perspektywy wydaje się praktycznie darmowe. W zeszłym roku w naszej miejscowości zaczęto sprzedawać kolejne tereny budowlane w cenach od 220 €/m² do 250 €/m². To roczne zwyżki cen o ponad 15%. Jestem całkiem pewny, że z kwotą 370 tys. € na pewno nie dałbym rady teraz i to przy małym domu bez piwnicy, bez dodatków i to w tańszej wschodniej części Niemiec.

Na forum budowlanym jest aktualnie wątek na ten temat: https://www.hausbau-forum.de/threads...oeglich.37013/ Istnieją również regiony w Niemczech, gdzie nie ma sensu planować budowy własnego domu poniżej kwoty 600-700 tys. €.

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Jeśli działka nie zostanie oddana za grosze albo nie zostaną wniesione znaczne nakłady własnej pracy, wtedy wątpię, że w ciągu 3-5 lat będzie można nabyć Dom wraz z działką za tę cenę.
Chyba że nadejdzie duży kryzys. Budżet z obecnej perspektywy wydaje się być już bardzo niski. A ceny budowlane obecnie rosną rokrocznie około 5%. Mogę ci tylko polecić, abyś zainteresował się cenami budowlanymi i kosztami dodatkowymi.

Przed 7 laty udało mi się jeszcze dość tanio wybudować. Cena działki wynosiła około 90 EUR/m², co obecnie wydaje się być bardzo niską ceną.
W zeszłym roku w naszej miejscowości kolejna działka została wprowadzona do sprzedaży. Ceny wynosiły między 220 EUR/m² a 250 EUR/m².
Jest to roczny wzrost o ponad 15%.
Jestem dość pewien, że w naszej miejscowości z budżetem wynoszącym 370 tys. EUR zdecydowanie nie dałbym rady teraz zbudować domu, zwłaszcza że małego, bez piwnicy, bez zbędnych dodatków, a to wszystko w tańszej części Niemiec wschodnich.

Na forum budowlanym jest na przykład aktualny wątek na ten temat:
https://www.hausbau-forum.de/threads...oeglich.37013/
Istnieją również regiony w Niemczech, gdzie nie ma sensu nawet zaczynać planowania domu poniżej 600-700 tys. EUR.

1) Ile powierzchni mieszkalnej będzie potrzebne?
2) Jak duży ma być/ będzie teren?
3) Czy prace będą wykonywane we własnym zakresie?
4) Jakie jest region, tutaj Turyngia?!
5) Jakie wyposażenie jest wymagane?
6) Jakie są wymagania dotyczące osoby?

Tylko jako pomysł, możliwe okoliczności, które mogą się zdarzyć:

Cena działki to 50 000 euro, a za 320 000 euro - szczególnie przy własnym wkładzie - zbuduję sobie wspaniały, przytulny Dom jednorodzinny z normą KfW.

Chętnie także działka za 70 000 euro i wtedy 300 000 euro na budowę!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
noelmaxim pisze:
Najlepsze warunki, finansowanie byłoby już dziś - przy najlepszych warunkach w wielu bankach - nie byłoby problemem, pomimo umowy na czas określony.

Cześć Noelmaxim,

również uważam, że jest to wykonalne, ale przeszkadza mi to Najlepsze warunki, ponieważ to nie są najbardziej korzystne warunki.... I również te właśnie zdania, w których odczuwa się to dziwaczne poczucie uległości sprzedawcy wobec potencjalnego klienta. -> tylko tak na marginesie....

Osoba utrzymująca rodzinę z umową na czas określony, dziecko w drodze (wszystkiego najlepszego dla TimF !!!), dochód netto trochę powyżej średniej.

Myślę, że z ratą 1050 EUR można uzyskać 3% spłaty, prawda? W razie konieczności redukcji spłaty, powinno to być nadal możliwe do zapłacenia. Można to na pewno przeprowadzić....

Napisany przez TimF
tneub pisze:
Jeśli działka nie będzie darmowa albo nie będą wnieść ekstremalnie dużo pracy własnej, to wątpię, czy w ciągu 3-5 lat będzie można kupić Dom wraz z działką za taką cenę.

Aktualnie na tym terenie sprzedawane są działki budowlane po 65,00 €/mkw w nowym obszarze budowlanym przez gminę. Oferowane są domy prefabrykowane (bez wykończenia wnętrz) o powierzchni 185 m² oraz działką o powierzchni 980 m² za około 250.000 €. Myślę, że jeśli nieco zmniejszymy wielkość, to powinniśmy zmieścić się w budżecie.

Cytat od Herrmueller

Wydaje mi się, że z ratą w wysokości 1050 euro udziela się 3% spłaty kapitału, prawda? To powinno być wciąż możliwe do spłacenia w przypadku zmniejszenia spłaty kapitału w razie czego. Na pewno da się to zrobić....

Brzmi nieźle.

Co myślicie, jaki jest teraz najlepszy kierunek dalszego działania? Czy już rozmawialiście z bankami i sprawdziliście, czy udzielą kredytu i jakich warunkach, czy najpierw poszukacie odpowiedniej działki i poprosicie o wycenę budowy?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi!
Tim

Napisany przez NaTwoim13
TimF pisze:
Witajcie wszyscy,

jestem w trakcie poszukiwań wskazówek dotyczących najlepszego sposobu postępowania przy zakupie domu / finansowaniu budowy.

Planujemy zbudować Dom w ciągu następnych 3-5 lat, nie mamy jeszcze konkretnego obiektu ani działki na oku, ponieważ zastanawiamy się, jak wysoka i czy w ogóle możliwa byłaby u nas budowa domu za pośrednictwem kredytu hipotecznego.

Czy w ogóle jest to wykonalne? Jak najlepiej postępować, najpierw zwrócić się do firmy budowlanej, czy może najpierw zasięgnąć informacji w bankach, co/by czy w ogóle otrzymalibyśmy kredyt?

Dziękuję za przeczytanie i za Waszą pomoc.

Tim

Hermueller, nie było pytania o to, czy powinniśmy postąpić, czy to jest wskazane, czy jak oceniacie sytuację... i odpowiadam na pytania od TE jasno i wyraźnie:

Odnośnie pozytywnego wyniku kredytowego (nawet przy najlepszych warunkach) odpowiadam konkretnie, że to są najlepsze - nie użyłem nawet słowa najlepsze, ale po co to jest istotne, dlaczego jeszcze dokonywać klasyfikacji i dyskutować o stopniach przysłówków - warunki, bo taka prośba w 95% banków zakończy się pozytywnym wynikiem kredytowym, a ta wartość jest oparta na najlepszych warunkach.

Zgadzasz się?

Napisany przez tomy778
A więc do dzieła.
Zastanówcie się, ile ziemi potrzebujecie.
Załóżmy, że 600 metrów kwadratowych kosztuje was 40 000 €, wliczając dodatkowe koszty.
Następnie możesz obliczyć około 2000 € za metr kwadratowy domu. W przypadku 150 metrów kwadratowych byłoby to około 300 000 €. Dodaj do tego koszty budowy około 50 000 € z zewnętrznymi instalacjami; to sprawia, że łączna kwota wynosi około 400 000 €. Przy waszych środkach własnych i wszystkich innych aspektach jest to absolutnie wykonalne. Lepiej zaplanować trochę zapasu i ewentualnie przeznaczyć go na dodatkową spłatę kredytu, jeśli nie będzie potrzebny.
Lepiej zacząć budowę teraz niż za 2-3 lata. Podczas budowy ceny rosną obecnie o 4-5% rocznie, a popyt wzrasta jeszcze bardziej z powodu koronawirusa.

Więc do dzieła!

Napisany przez NaTwoim13
tomy778 pisze:
Więc co do postępowania.
Zastanówcie się, ile działki potrzebujecie.
Załóżmy, że 600 mkw. z kosztami dodatkowymi wynosi 40 000€.
Następnie możesz policzyć około 2 000€ za mkw. domu. Czyli 150 mkw. to około 300 000€. Do tego około 50 000€ kosztów budowlanych z otoczeniem, możecie w końcu dojść do 400 000€. Przy waszych dochodach i wszystkim to absolutnie możliwe. Lepiej zaplanować trochę zapasu i ewentualnie spłacić wcześniej jako nadpłatę, jeśli nie będzie potrzebne.
A lepiej teraz budować niż za 2-3 lata. Ceny w budownictwie obecnie rosną o 4-5% rocznie, a popyt jeszcze bardziej wzrósł z powodu koronawirusa.

Więc zabierzcie się za to

Nie ma tu nic do dodania!

Napisany przez 2tneub
W międzyczasie doświadczeniem powszechnym na forum budowlanym jest, że cena za metr kwadratowy średniego domu oscyluje między 2000 a 2200 euro. Jeśli odliczymy 70 000 euro za działkę od 370 000 euro, a następnie dodamy 40 000 euro za dodatkowe koszty budowy, zostanie nam 260 000 euro. Jeśli uwzględnimy kilka prac własnych i przyjąć bardziej korzystną stawkę 1900 euro, to aktualnie uzyskamy 137 m². To jednak nie obejmuje jeszcze terenu zewnętrznego, carportu/garażu ani kuchni. Jeśli teraz dodamy do tego 3-5 lat perspektywy, to nic się nie zgadza. Oferty w stylu 250 000 euro od firm jak Massa są do kosza. Ponadto zazwyczaj reklamowane działki nie istnieją. Moja rada to sprawdzenie z (bankiem-)domówką po ile możesz maksymalnie pożyczyć od banku (Na pewno Noel chętnie to zrobi dla ciebie ). Następnie ustalenie osobistego limitu, z którym da się spokojnie spać. Następnym krokiem powinno być znalezienie działki (działki są zazwyczaj rzadkim towarem). Planowanie domu bez działki zazwyczaj nie ma sensu. Być może warto odwiedzić czasami wystawy domów wzorcowych, aby odnieść wyobrażenie o rozmiarze i zdefiniować pragnienia. Zawsze dobrze jest sporządzić listę z rzeczami niezbędnymi oraz tymi, które byłyby miłe, a także z wymaganiami dotyczącymi wielkości pomieszczeń. Następnie można skierować się do firm budowlanych. W szczególności należy zwrócić uwagę na to, co zawiera specyfikacja robót budowlanych oraz co jest bądź czego nie ma w kosztach wykonania (przez inwestora) lub w ogóle. To właśnie te rzeczy zazwyczaj sprawiają, że inwestor jest zaskoczony pod względem kosztów. Na tym etapie warto się już intensywnie zainteresować tematami budowlanymi, przede wszystkim ogrzewaniem, wentylacją, itp.

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, brzmi jak dobry plan

Napisany przez tomy778
Także jestem tutaj na forum budowlanym. Największym problemem jest po prostu znalezienie działki. Przeszukujemy całe Nadreńskie od Bonn po Düsseldorf i jest naprawdę trudno coś znaleźć. Cena za maksymalnie 500 metrów kwadratowych szybko dochodzi do 300 tysięcy. Nasz budżet to między 800 a 900 tysięcy, ale największym problemem dla wielu tutaj jest po prostu znalezienie odpowiedniej działki. Jesteśmy na tyle elastyczni, że mamy duży zasięg poszukiwań, jednakże w miastach takich jak Bonn, Kolonia i Düsseldorf ceny są wysokie i trudno tu coś znaleźć, chyba że wybierze się bardzo wiejskie tereny.

Napisany przez 2tneub
Po zobaczeniu Twojej kalkulacji, mogłem sobie wyobrazić, że jesteś również aktywny na forum dotyczącym budownictwa domów. Jestem tam od 8 lat i nadal śledzę to. Na początku liczono około 1600€/m² plus koszty dodatkowe. Teraz kalkuluje się tam od 2000 do 2200€. Oczywiście czasami pojawia się tam Dom w tańszym regionie, który kosztuje mniej, a może uczestnicy forum nie są reprezentatywni. Na pewno jest tam ktoś bardzo aktywny, kto właśnie zbudował w drogim regionie. Jednak wzrost cen o około 5% można łatwo znaleźć w oficjalnych źródłach.
Można tam także natknąć się na skrajnie wysokie koszty związane z terenem zewnętrznym. W zależności od tego, czy jest to płaska działka czy działka pochyła, możesz wydać od 20 do ponad 50 tysięcy euro. To samo dotyczy kosztów fundamentowych; przy dobrej działce koszty są już uwzględnione w cenie domu, ale jeśli według badania gruntu nagle musisz wykonać znaczną wymianę gruntu lub nawet zastosować fundamenty palowe, to staje się to drogim kosztem dla inwestora.
Oczywiście można na razie pominąć tereny zewnętrzne, wiatę samochodową, garaż lub altankę ogrodową, jednak skąd nagle wziąć od 20 do 50 tysięcy euro, jeśli finansowanie jest już na krawędzi?
Z tego powodu mam zupełnie inne zdanie niż Noel.
Czy projekt budowlany jest odpowiedni czy nie, można ocenić dopiero, gdy koszty będą jakimś sposobem obliczone. Jednak moim zdaniem można to zrobić najwcześniej wtedy, kiedy znamy działkę i najlepiej już posiadamy badanie gruntu. Do tego momentu można moim zdaniem ustalić jedynie maksymalny budżet.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli jednak ziemia jest dostępna za 45 000 euro, wydaje się być w zasięgu, ludzie chcą tam mieszkać i żyć, wtedy dyskusja dotycząca problematyki rynku nieruchomości w Düsseldorfie, Monachium i/lub Hamburgu jest moim zdaniem zbędna.

W zasadzie powinno mi to być obojętne, jeśli użytkownicy chcą dzielić się swoimi doświadczeniami, muszą je dzielić, ale TE nie akceptuje tych dyskusji, wydają się one dziwaczne i raczej uciążliwe, na pewno nie prowadzą do celu.

To nie oznacza, że mi też udaje się unikać zbędnych postów i wdawać się w niepotrzebne dyskusje. Zanim (a nie zwariować) pokażecie (dla tego wasze forum jest predestynowane, także ze względu na interesy właścicieli forum - spotkałem ich osobiście), uważam, że bardziej sensowne jest zadawanie pytań TE, koncentrowanie się na jego indywidualnych planach. W ten sposób unika się zbędnych i niepotrzebnych dyskusji, w najlepszym razie odsyła się do waszego forum pełnego kłótni, gadaniny i marudzenia, powinno być wystarczająco ludzi, którzy nudzą się w czasie pandemii lub mają potrzebę dzielenia się z innymi z powodu braku kontaktów społecznych, co jest całkowicie zrozumiałe, o ile zachowany jest pokój i wspólne porozumienie.

Napisany przez 2tneub
Według twojej logiki, OP mógłby podejść z pytaniem i powiedzieć: Chcę zbudować 200 m² Dom na działce o powierzchni 600 m². Cena 50 000 €
Czy to wygodne przy dochodzie miesięcznym 5000 €?
A ty nadal powiedziałbyś: Oczywiście, najlepsze warunki. To pasuje
Sam widzisz, że twoje argumenty są bez sensu.

Oczywiście, można też zadawać pytania na wszystkie tematy i wyjaśnić każdy szczegół dla OP-a prywatną wiadomością. Ale przecież nie mam przed sobą małego dziecka, którego muszę pilnować. Inwestor musi sam się dowiedzieć, więc mogę tylko zwrócić uwagę na rzeczy, które są oczywiście niewiarygodne, a które i tak OP ostatecznie stwierdzi w 99,9%. (pozostałe 0,1% trafia do RTL2) Ale życie staje się łatwiejsze, gdy można od razu ruszyć w drogę, a nie najpierw kręcić się w kółko trzy razy. Każda pętla kosztuje czas i pieniądze.

Co do tematu HBF
Operator forum budowlanego jest przedsiębiorcą i generuje swoje dochody z reklam, ale sam jest mało aktywny na forum. Ilość reklam jest na pewno przesadzona. Możesz mu to zarzucić, albo nie. Po prostu nie chciałeś płacić za reklamę, tylko bezpośrednio reklamowałeś się na forum, naruszając tym samym warunki forum i zostałeś z tego powodu wyproszony. Po prostu nie wolno ci już rozmawiać.
Ale nie do końca rozumiem, co to ma wspólnego z szeroką gamą doświadczeń na temat HBF. To całość jest o wiele bardziej obiektywna i nie jest sterowana handlowo, jak jakiekolwiek prezentacje na targach itp., czy oferty Lockangebote od Massy i innych. Jednak to są pierwsze oferty, na które trafia inwestor szukając cen budowy domu, i właśnie do takiej oferty był skierowany OP.
I tak, użytkownicy HBF codziennie doświadczają, że ceny w końcu są w zupełnie innych wymiarach.
Dlaczego więc miałbym utwierdzać OP-a, że jego oferta pasuje?

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, obecnie często padają fałszywe oskarżenia i nieprawdziwe twierdzenia - nie ma takiej potrzeby.

Nigdy nie odmówiłem reklamować, to nie było dyskutowane, a nawet jeśli moje działania, moje wysiłki i gotowość do pomocy w każdej chwili są najlepszą i najbardziej bezpłatną reklamą, zawsze dałbym się przekonać!

Wręcz przeciwnie, jest udowodnione, że właściciel forum budowlanego po rozstaniu z innym właścicielem poprosił mnie o interwencję ze względu na moje zaangażowanie, kompetencje i gotowość do pomocy na forum!!

OK ok!

Napisany przez NaTwoim13
Mogę tylko wzmocnić, jak zwykle, jak wielu innych, i tak czy siak nic nie osiągnę, bo masz za mało wiedzy, pytasz za mało, piszesz o sobie bez pytania, a mnie zawsze chodzi o OPa, mniej o was

Napisany przez 2tneub
Wiem, że nie będziemy w stanie dojść do porozumienia.

Teraz szczerze.
Na pewno masz klientów, którzy dopiero rozpoczynają planowanie swojego domu, nie posiadając jeszcze działki itp. (analogicznie do TE).
Ile z nich po finalizacji finansowania posiada te same ceny budowy i tę samą sumę finansowania, jakie planowali na początku pierwszej rozmowy?

Napisany przez NaTwoim13
??? To należy interpretować w zależności od tego, co ma na myśli konsument, kiedy zamierza budować.

Ci, którzy chcą teraz budować i planują koszty, określają je i należy się nimi kierować, koszty ze strony firmy budowlanej nie wzrosną. Samo budowanie może się oczywiście stać droższe, jeśli źle się obliczy, to może się szybko zmienić, ale nie ma wzrostu cen u wykonawcy budowlanego, o ile nie ma zmian prawnych.

Być może nie rozumiem również twojego pytania.

Nie, nie dojdziemy do porozumienia w ten sposób!!

Nawiasem mówiąc, czy z reklamą czy bez, daję wszystko, co w mojej mocy

Miło jest również, gdy nie wolno ci się przebić (co mnie miało miejsce w tym forum), bo duży partner reklamowy widział we mnie konkurencję

Zobacz jakość w dwóch wątkach Finansowanie nieruchomości! Jakie nieszczęście

Nawiasem mówiąc, niejeden konsument zamieścił swoje zapytanie na obu forach, możesz sobie zastanowić, jak oceniasz jakość pomocy, korzyści i zalety

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
Rozumiem twoje pytanie.

Niestety, nie do końca zrozumiałem.

Ostatecznie, moje pytanie dotyczy sytuacji osoby składającej wniosek (TE). Nie ma jeszcze działki, ani oferty ze strony partnera budowlanego, ale istnieje pewna wizja kosztów (tutaj 370 tys. €). Potencjalny inwestor przychodzi do Ciebie, przedstawia swoje liczby i pyta, czy możesz przygotować dla niego pierwszą ofertę finansową. Noel chętnie się tego podejmuje.
Osoba składająca wniosek kontynuuje prace nad tematem budowy, ma szczęście wygrać przetarg na działkę i decyduje się na ofertę firmy budowlanej.
Jako partner finansowy, dzięki twojemu podejściu i ekspertyzie, udaje ci się przekonać inwestora. dlatego teraz ponownie przychodzi do Ciebie z prośbą o finalizację ostatecznej umowy finansowej.
Noel chętnie to robi.

I teraz pytanie:
Ilu procent inwestorów ma na ostatecznym zestawieniu kosztów dokładnie takie koszty w wysokości 370 tys. €, ilu ma mniejsze, a ilu większe?

Napisany przez NaTwoim13
Żaden! Ale to, co ma, daje punkt odniesienia, jak i pod jakimi warunkami i z jakimi warunkami, a przede wszystkim, czy to w ogóle możliwe

To jest to, czego się nie boję, aby poważnie potraktować nawet najgłupsze pytanie, aby obliczyć coś dla tego konsumenta, by dostarczyć mu liczby, dane i fakty, niezależnie od tego, na jakim etapie się znajduje. Mam cierpliwość, pasję, a przede wszystkim poświęcam czas.

W tym forum także odpowiedziałem na pytania (nawet dość często) osoby poszukującej porady, która po latach postanowiła prowadzić swoje przedsięwzięcie pod moim przewodnictwem, co oczywiście nie jest nawet obowiązkowe!

Motto tego forum:
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi

Napisany przez NaTwoim13
Istnieją również użytkownicy (nawet doświadczeni), którym potrzebne było drugie podejście, potrzebowali swojego drugiego obiektu, aby zobaczyć, co naprawdę potrafi ten człowiek, kim właściwie jest, co lub kto stoi za nim

Napisany przez 2tneub
pisze:
Żaden!!! Ale to, co ma, daje punkt wyjścia do zrozumienia, jak działa i w jakich warunkach oraz pod jakimi warunkami, a przede wszystkim, czy w ogóle działa.

Jeśli teraz powiesz mi, że nie ma także tych, które stały się tańsze, to jesteśmy zgodni.
Jak sam zauważyłeś, koszty budowy zawsze rosły od pierwotnej koncepcji do zakończenia finansowania.
Jeśli nie zaplanowano wystarczającej rezerwy, zazwyczaj podczas budowy koszty będą jeszcze wyższe niż się spodziewano.
Jako partner finansowy nawet nie dowiesz się, kiedy konieczne będzie dodatkowe finansowanie.

To, że jesteś w stanie coś obliczyć dla tego konsumenta, jest doceniane, ale może prowadzić na zupełnie błędny trop, ponieważ (jak sam przyznałeś) dane wejściowe w tym momencie są błędne.
Konsument zakłada, że poradzi sobie z ratą w wysokości 1050€. Poświęca rok energii, pieniędzy i wysiłku intelektualnego na projekt budowy domu, zanim w ogóle zaczyna się na poważnie, aby następnie odkryć, że koszty będą znacząco wyższe, i stanąć przed wyborem:

1.) Odrzucić projekt budowy domu
2.) Zwiększyć ratę
3.) Przedłużyć okres spłaty
4.) Zrezygnować z elementów ""fajnych do posiadania"" i być może także z elementów ""niezbędnych do posiadania""

Wszystko to niezbyt zachęcające, a to tylko z powodu przekonującego doradcy finansowego, który stwierdził, że można bezproblemowo sobie poradzić, zamiast stwierdzenia, że można sobie poradzić w określonych warunkach, ale moje doświadczenie mówi mi, że prawdopodobnie będzie to droższe.

I potem kilku uczestników forum śmie twierdzić, że będzie to droższe, a ty stajesz w ich obronie.

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Jeśli powiesz mi teraz, że nie ma tych, które stały się tańsze, to jesteśmy zgodni. Czasem zdarza się, że inwestor, który dokładnie zajmuje się tematyką, odkrywa, że nie musi to być tak wystawnie, tak duże, ani coś w tym rodzaju!!
Jak sam zauważyłeś, podczas budowy koszty zazwyczaj rosną od pierwotnego pomysłu do zakończenia finansowania. Nie zawsze tak jest!
Jeśli nie przewidziano wystarczającej rezerwy
Zawsze polecam to, ale mogę to ocenić dopiero, gdy dokumenty będą na moim biurku. Wszystko inne to przesada i czysta spekulacja.
Zazwyczaj podczas budowy koszty rosną ponownie, jeśli wcześniej się tego nie spodziewano.
Nawet jako partner finansowy nie zauważysz tego, jeśli nie będzie konieczna dodatkowa dofinansowanie.
????? Przepraszam, ale stoję na straży moich klientów, szczególnie nowych, utrzymując bliski i zaufany kontakt, w pewnym zakresie nawet kontrolując wypłaty/to ja je powoduję!

To, że przeliczyłeś coś dla tego konsumenta, należy ci to uznać, ale może prowadzić w całkowicie złym kierunku, ponieważ (jak sam przyznajesz) dane wyjściowe w tym momencie są błędne.
Ale TE i ja przynajmniej wiemy, o co teraz chodzi!!!
Konsument upiera się, że musi się zmieścić w 1050€ na ratę. Spędza rok energii, pieniędzy i rozważań nad projektem domu zanim w ogóle zacznie się naprawdę, a następnie odkrywa, że to będzie znacznie droższe i stoi przed wyborem
Tak, i co z tego?????? Ja coś straciłem, czas, ale niech to będzie moją troską.

1.) Porzucić projekt budowy domu
2.) Zwiększyć ratę
3.) Rozciągnij czas spłaty
4.) Zrezygnować z Luksusów i być może Nawiozów

Wszystko to mało atrakcyjne i to tylko dlatego, że doradca finansowy przekonywał Można rozwiązać problem bezproblemowo, zamiast Z podanych warunków można to załatwić, ale moje doświadczenie mówi mi, że prawdopodobnie będzie to droższe
Ach TNeub, nie sztuczmy się, że TE są głupie albo sprzedawajmy im takie obrazy!!!! To czysta fantazja! Najczarniejsza!! Czy teraz TE natychmiast idzie do sklepu budowlanego i zawiera umowę na budowę????, ponieważ Buhmann powiedział, że wszystko jest możliwe, najlepsze warunki??

A potem kilku uczestników forum odważa się twierdzić, że będzie drożej i ty potem próbujesz ich uciszyć.
Tak, pesymiści, wróżki wśród nas

Czy pytanie TE, czy koszty są właściwie oszacowane? Czy kalkulacja może być droższa? Czy moje ceny są poprawne?? Czy tego nie można przewidzieć, o co chodzi TE i odpowiedzieć odpowiednio i zrozumiale?

Czy chciał przy założonych kosztach - do których się ewentualnie dostosuje, ale nie musi - po prostu wiedzieć, co jest możliwe? Czy chodziło o koszty czy o ogólne wykonalność w celu orientacji? Czy mam teraz obiecać finansowanie czy nawet ustalić koszty budowy, sporządzić umowę na budowę????

Tneub, jeśli w tej fazie, w której znajduje się TE, koszty budowy są kwestionowane, zakłada się, że wszystko zostało przeliczone zbyt tanio (pomijając fakt, że ty/my praktycznie nic nie wiemy), TR jest zbyt głupi i narażony na wszystko, to mogę też zacząć mówić, uważaj i spójrz w górę, może dachówka spadnie ci na głowę, wtedy nie będziesz potrzebował finansowania nieruchomości!

Tneub, wszystko, co sobie wyobraziłeś, może się zdarzyć, ale nie u mnie, czy w ciągu 10 lat z ponad 10 000 wpisów znani są konsumenci, którzy zgłosili takie problemy?! Jeden, tylko jeden??

Wymaga to zupełnie innych rzeczy, zupełnie innych procesów, działań i czynności niż tylko klikanie w klawiaturę, najlepsze warunki, które byłyby możliwe do zrealizowania w takim przedsięwzięciu i przede wszystkim towarzyszenie w sprawach finansowania! Banki również nie biorą udziału w każdej głupiej, niedbalstwa lub nieprzemyślanej inwestycji!!

A czy chcesz wiedzieć pewną tajemnicę?? Doradztwo finansowe u mnie lub przeze mnie niejednokrotnie spowodowało, że koncepcja i warunki pożyczkowe pozwoliły na większe zapotrzebowanie na środki, umożliwiły większe środki przy tej samej obciążeniu i okresie spłaty, a nawet pozwalały na więcej rezerwy, być może nawet umożliwiając to w stosunku do pierwszych rozważań i rozmów finansowych z bankami.

Jesteśmy tu teraz na samym początku, z mojego punktu widzenia nie chodzi jeszcze o rzeczywiste koszty budowy, nie ma jeszcze wskaźnika ostrzegawczego ani pouczających słów (które są bardziej niż konieczne i uzasadnione!!), a przede wszystkim na początku TE zapytał o coś zupełnie innego i na pewno pierwszy krok, co w ogóle mogę sobie pozwolić, w jakim przedziale mogę się zastanawiać i czy finansowanie (z fikcyjnymi kwotami) w ogóle jest możliwe, na pewno nie jest niewłaściwym podejściem

Napisany przez 2tneub
Na miłego Boga, kogo ja uważałem za głupiego? Nie zakładaj zawsze takich rzeczy innym!

Teraz mam dość dyskutowania z tak przekonaną o sobie osobą.

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, przepraszam, naprawdę nie musiałeś ze mną dyskutować, naprawdę nie.

Napisany przez TimF
Cześć wszystkim,

Dziękuję przede wszystkim tneubowi i noelmaximowi za wiele informacji i sugestii dotyczących sposobu postępowania. Teraz postępujemy zgodnie z sugestią tneuba, sprawdzając, jaka jest nasza maksymalna możliwa suma kredytu, tworząc listy z niezbędnymi i mile widzianymi elementami, a następnie szukając firmy budowlanej, aby omówić z nimi wszystko.

Jeśli pojawią się dodatkowe pytania, jeszcze raz się odezwę tutaj. Do tego czasu jeszcze raz dziękuję za dobrą pomoc.

Tim

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Według twojej logiki Osoba pytająca może również przyjść z pytaniem i powiedzieć: chcę zbudować Dom o powierzchni 200m² na działce o powierzchni 600m². Koszt 50.000€
Czy się to zgodzi przy zarobkach w wysokości 5000€?
I nadal byś mówił: Oczywiście, najlepsze warunki. To pasuje
Sam widzisz, że twoje argumenty są bezsensowne.

Oczywiście, można zadawać pytania na wszelkie tematy i wyjaśniać każdy szczegół dla Osoby pytającej prywatnie. Ale nie mam przecież małego dziecka przed sobą, któremu muszę matkować. Klient będący inwestorem musi się sam poinformować, więc mogę tylko zwrócić mu uwagę na grubo nieprawdopodobne rzeczy, które i tak później w 99,9% przypadków sam stwierdzi. (pozostałe 0,1% trafia na RTL2) Jednak życie będzie łatwiejsze, jeśli można od razu ruszyć w drogę, a nie krążyć trzy razy wokół. Każda taka obrótka wiosłami kosztuje czas i pieniądze.

Co do tematu HBF
Operator forum budowlanego jest przedsiębiorcą i generuje swoje przychody z reklam, ale jest mało aktywny na forum. Masa reklam jest zdecydowanie przesadzona. Można mu teraz zarzucić to albo nie. Ty po prostu nie chciałeś płacić za reklamę, tylko od razu reklamowałeś się na forum i dlatego kilkakrotnie złamałeś warunki forum i zostałeś wyrzucony. Po prostu nie mógłś już dalej rozmawiać.
Jednakże nie jest dla mnie zrozumiałe, co to ma wspólnego z szeroką gamą doświadczeń z HBF. To wszystko jest znacznie bardziej obiektywne i nie tak sterowane sprzedażą, jak jakieś prezentacje na targach itp. czy oferty promocyjne od Massa i innych firm. Jednak jako inwestor budowlany natrafisz na takie oferty jako pierwsze, szukając cen budowy domu, i taka oferta została podana Osobie pytającej.
Tak, użytkownicy HBF doświadczają codziennie, że ceny ostatecznie są w zupełnie innych wymiarach.
Dlaczego więc mam zachęcać Osobę pytającą, że jej oferta pasuje?

To nadal jest prawidłowe podejście, aby początkowo dowiedzieć się, jaka kwota jest możliwa, a następnie - gdy już mamy liczby - sprawdzić lub dowiedzieć się, czy ta kwota jest finansowalna i jak to się przekłada na liczby.

Jeśli mam już jakieś pojęcie, co mnie czeka, że są to - jak przezemnie opisane - dobre warunki, to mogę ruszyć w drogę i zobaczyć, co mogę dostać za tę cenę za Dom, albo ile kosztuje Dom zgodnie z moimi wyobrażeniami.

Dlaczego miałbym planować koszty, zwłaszcza w jakiej wysokości, jeśli w ogóle nie wiem, czy dostanę kredyt hipoteczny!

Orientacyjnie, sprawdź, ile może kosztować Dom, sprawdź możliwość finansowania nieruchomości, sprawdź ramy finansowe odnośnie wysokości i do roboty!

Wszystko inne nie ma sensu, a tym bardziej nie ma sensu dyskutować o cenach domu, jeśli nie mam pojęcia, jaki Dom chcę zbudować, ile może kosztować działka, ile pracy własnej mogę wnieść, gdzie znajduje się działka i w ogóle!

Chciałbym zwrócić uwagę na to, o co pytał Osoba pytająca, i nawet jeśli koszty są ustalone, często po prostu się gada, nie mając dostępnych informacji indywidualnych!

TimF, tak się robi, ruszają się w drogę, ogólnie możliwość została ustalona, klucz wejściowy pasuje do zamka, nawet jeśli a Tneub tego nie sugerował, a ja b Tneub jedynie wywnioskowałem, że powinni uważać, że ich Dom (który wciąż nie jest znany) może nie zostać ukończony, być za tani, niektóre domy mogą wylądować na RTL i w planach coś może zostać pominięte, ich zdolność kredytowa wspiera ich w ich przedsięwzięciu co najmniej w zakresie, który sami określili jako wyznacznik! Na podstawie tych liczb, zaczynając od tych kwot, mogą teraz obliczyć, zobaczyć, ile domu mogą zbliżone dostać za te pieniądze.

Ach tak, i to wspaniałe Forum Budowy Domów, które polecam im w kwestiach kosztów budowy, relacje z budowy domu i związane z budową domu, ale uważam je za bełkot, kłótnie i gadanie bez fachowej jakości w zakresie finansowania nieruchomości!

Niech się nie dają zbić z tropu, krok po kroku nawet jeśli mogą zaistnieć niebezpieczeństwa, idź z motywacją, czujność i pełną radością w pierwsze rozważania i pozyskaj doświadczonych i niezależnych specjalistów, którzy stoją po ich stronie, zaczęli od kroku.

Napisany przez 2tneub
Jeśli byłbyś agentem ubezpieczeniowym, prawdopodobnie również obliczałbyś oferty dla samochodów nowych w cenie zakupu 4000€, a następnie dobrze byś się wykańczał, wywołując wrażenie, że tylko ty jesteś w stanie to zrobić.

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, jesteś bezczelny!!

Zwróć uwagę na pytania TE, na to, czym się zajmujesz w swojej pracy i przede wszystkim, bierz pod uwagę moje 10-letnie doświadczenie z 10 000 postami na forum i przestań mi czegokolwiek insynuować.

Zawsze można mnie znaleźć przez Google, więc dotyczy to także nieczłonków forum. Czy kiedykolwiek widziałeś, żeby jakiś konsument (w tym wiele nowych budownictw) w ciągu 10 lat potwierdził twoje scenariusze horroru w połączeniu ze mną? Jeden??

Co chce potencjalny inwestor od wykonawcy, jeśli nawet nie wie, czy dostanie grosza? Co?.

Dlaczego nie szanujesz pytań konsumentów??

Dlaczego nie zadajesz konkretnych pytań, nie zbierasz indywidualnych informacji, zanim mnie upomnisz? Możesz więc wszystko skrytykować, gdy masz informacje i zauważasz, że TE na nie reaguje?

Bardziej się skupiłeś na mnie w tym wątku, niż na czymkolwiek innym! Dlaczego???

Dlaczego firmy budowlane, wykonawcy budowlani mają być zasypani liczbą ludzi, skoro nie jest jeszcze pewne, czy możliwe jest sfinansowanie w określonej wysokości??

Co to ma być? Ktoś zaczyna od początku, od bardzo ładnych rozważań, nie ma jeszcze konkretnych wizji (a nawet tego nie wiesz!!!) i nic nie idzie? Dom nie zostanie ukończony, za tanio i w ogóle???

Wypowiedziałem się odnośnie do konkretnej kwoty, to życzenie konsumenta, pytanie konsumenta, tego się trzymam, to będzie prawdopodobnie pierwsze wskazówki, co ty robisz?

Zastanawiasz się, gadasz, snujesz teorie, podnosisz ciśnienie (swoje i moje) i niepokojesz konsumenta rzeczami, które na pewno jeszcze będzie musiał rozważyć, z którymi się koniecznie będzie musiał zmierzyć!

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Jeśli byłbyś agentem ubezpieczeniowym, prawdopodobnie też obliczałbyś oferty nowego samochodu w cenie 4000€, a potem chwaliłbyś się, że tylko Ty to potrafisz.

Co to ma znaczyć!!!!

To jest właściwy sposób, na początku z fikcyjną sumą, która być może jest już trochę skonkretyzowana, bo być może przyjaciele zbudowali coś za te pieniądze, być może ceny zostały uprzednio określone jako pierwsze wytyczne, aby sprawdzić możliwość i sposobność pozytywnej oceny kredytowej, zwłaszcza gdy klienci mają umowy czasowe, co należy wziąć pod uwagę i jasno powiedzieć, że może to wprowadzić konsumenta w błąd!!

Twoje przykłady nie są w ogóle poddane dyskusji, ale jedno musisz wiedzieć, chory na koronawirusa konsument mógłby zapytać, czy mogę dostać ubezpieczenie na życie z ryzykiem i sumą ubezpieczenia w razie śmierci w wysokości 300 000 euro, na co na pewno nie powiem, żeby zebrał oferty i pamiętając, że ubezpieczenie w wysokości 300 000 euro jest zbyt małe!!!!

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
ponieważ być może przyjaciele zbudowali za te pieniądze, być może ceny zostały ustalone jako pierwszy wyznacznik

Cena kolegi, który zbudował jakiś czas temu, nie ma żadnego znaczenia i nie stanowi wyznacznika. Dom w myślach jest praktycznie nowy, ale ceny od czasu podpisania jego umowy wzrosły drastycznie. Dlatego też zwróciłem uwagę użytkownikowi TE, który chciał budować dopiero za 3-5 lat.

Jeśli przychodzę do ciebie i mówię: Thomas, ty wszystko ogarniesz. W internecie piszą, że teraz w Sm...va są kredyty konsumenckie za -0,4%. Zabezpieczone kredyty hipoteczne zawsze są tańsze niż kredyty konsumenckie, więc na pewno załatwisz mi -1%. Ty byś mi zasugerował, że mam dziwne pomysły i słusznie. Dlaczego? - Ponieważ to jest oferta przyciągająca.
To, co jest złe, to w przypadku cen budowlanych w internecie nie znajdziesz realnych cen. Albo są to przestarzałe ceny budowlane z rzeczywistych projektów budowlanych z blogów, albo znajdziesz tylko zwodnicze oferty.
To samo dotyczy oferty przyciągającej, o której wspomniał użytkownik TE, do której się odniosłem. To jest przynęta i nie, za tę cenę nie można zbudować tego domu. U użytkownika TE też to jest jasne. Jednak jako potencjalny budujący nie wie, jakie koszty jeszcze się pojawią, aby nie tylko dostarczyć Dom pod klucz, ale aby był on gotowy do zamieszkania. I dokładnie takie wrażenie miałem w odniesieniu do podanej ceny u użytkownika TE. To nie ma nic wspólnego z przypuszczeniem o głupocie, wierzę, że tak jest dla odczuwających to około 90% budujących (mnie wtedy również).

Przynajmniej ja byłem wtedy wdzięczny, że znalazłem forum budowlane, gdzie po raz pierwszy w internecie znalazłem realistyczne ceny, na podstawie których faktycznie mogłem kalkulować. Wpisać to wszystko do kalkulatora internetowego lub do kalkulatora/Excela i wiedzieć, jaka około rata miesięczna wyniknie oraz jak długo będę spłacał. Czy ostatecznie będzie to o 0,3% więcej czy mniej raty, czy będzie to konstrukcja budowlana czy kredyt ratalny, to w tym momencie jest kompletnie nieważne. Optymalizacja przez pośrednika zostanie potem ponownie uwzględniona.

Napisany przez NaTwoim13
To jednak jest w pełni w porządku, nie potępiaj całkowicie forum budowlanego i wyraźnie oddziel tu wątek dotyczący finansowania (katastrofa, zostało mi to potwierdzone przez operatora w przeciwieństwie do wątku tutaj na forum, mam to na piśmie!!!) od wątków dotyczących budowy domu. Już znasz moje zdanie na ten temat, nie można osiągnąć dobrego wyniku poprzez uogólnienia i uproszczenia, zwłaszcza jeśli nie posiadamy indywidualnych informacji o danej osobie, jej otoczeniu, umiejętnościach i intencjach, oraz jej podejściu do życia! Nie ma uniwersalnych cen domów i osoba, która spotkała się z niepowodzeniami, zasługuje na opowiedzenie historii w sposób rozsądny!! Mój kolega z drużyny piłkarskiej, który jest również strażakiem, buduje swój Dom z innymi kosztami niż ty, być może w pełni własnym nakładem pracy, a mój inny kolega (należący do sceny lewackiej) nie chce budować takiego luksusu jak ty, wystarczy mu prostokąt z oknami i dachem nad głową, gdzie działa ogrzewanie!!! Wszystko zostało omówione tysiące razy i zawsze będę indywidualnie rozpatrywał każdą sytuację, z chęcią znalezienia rozwiązania, myśląc nie o problemach, ale o rozwiązaniach, korzystając z ogromnego doświadczenia życiowego i zawodowego, z licznymi projektami towarzyszącymi różnym osobom i rodzinom!!!

Napisany przez 2tneub
pisze:
i mój inny kolega (należący do sceny autonomicznej po lewej stronie) nie chce budować przepychu twojego domu, mu wystarcza kwadrat z oknami i dachem nad głową, gdzie działa ogrzewanie!!!

Kto powiedział, że mam więcej niż kwadrat z oknami, ogrzewaniem i dachem.

Serio. Budowaliśmy tanio wtedy i zostawiliśmy wiele w standardzie, a to, co ulepszyłem, mam w głowie cenowo i mogę to odjąć. Mogę to szacować na podstawie wskaźnika inflacji w budownictwie i wiedziałbym, ile płacę dziś za minimum standard.
Zasady dotyczące obudowy budynku zgodnie z ENEV mają znaczenie bez względu na to, czy chodzi o willę milionerów czy chatę punkową.
Cenę możesz więc zmniejszyć tylko poprzez dużo prac własnych lub dalsze ograniczenie wyposażenia wnętrz. Wprowadziłem przypadki prac własnych jako wyjątek, możesz to jeszcze raz przeczytać na stronie 1. Przypadek chaty punk bez drzwi/łazienki/prądu szczerze mówiąc nie był mi potrzebny dla pracownika naukowego. Dodatkowo, twój przyjaciel autonomiczny po lewej stronie na pewno nie płacił wcześniej 1050 euro czynszu. Może się zdarzyć, że coś źle zinterpretowałem między wierszami.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
To jednak całkowicie w porządku, nie potępiaj forum budowlanego całkowicie i wyraźnie oddziel ten wątek finansowania (katastrofa, jak zostało mi potwierdzone przez operatora, w przeciwieństwie do tego wątku tutaj na forum, mam to na piśmie!!!) od wątków dotyczących budowy domu.

Mnie jakoś inaczej się to przypomina, co Mats napisał nam moderatorom o Tobie wtedy. Muszę sprawdzić, czy mam do tego nadal dostęp.

Napisany przez NaTwoim13
Chętnie przesłę Ci moją korespondencję mailową zanonimizowaną. Bardzo chętnie nawet

Od A do Z!!

Napisany przez 2tneub
Właśnie sprawdziłem ponownie.
Nie mogę już wejść na forum moderatorów, a w innym prywatnym czacie grupowym z 2017 roku, gdzie rozmawialiśmy o Tobie, nawet broniłem Cię jako moderator.
Gdybyś to przeczytał, pewnie sam pewniej byś się tutaj prezentował. Nie mogę nikogo do tego zmuszać.

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, mówię o czasie po 2017 roku!! To było na początku 2019 roku.

Napisany przez 2tneub
Wtedy nie mam pojęcia. Zrezygnowałem z mojej funkcji moderatora w 2017 roku.
Znam tylko twoje zablokowanie w 2017 roku.

Napisany przez NaTwoim13
Ale to nie miało nic wspólnego z brakiem reklamy. Nie chciano takiej formy pomocy i wsparcia!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
@TimF

Zdecydowanie nie powinieneś iść do firmy budowlanej, ale raczej do architekta. Jako laik nie jesteś w stanie ocenić, jakie dodatkowe koszty mogą pojawić się, gdy firma budowlana mówi z kluczem w ręce za 250 000 EUR.

Architekt na podstawie Twoich informacji szybko poda Ci realną kwotę, jakie koszty wiążą się z realizacją Twoich życzeń.

W przypadku prawdopodobnie największej inwestycji w Twoim życiu potrzebujesz kogoś, kto stoi po Twojej stronie i reprezentuje Cię w tej sprawie......

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
@TimF

ja na Twoim miejscu w żadnym wypadku nie poszedłbym do firmy budowlanej, lecz do architekta. Jako laik nie jesteś w stanie ocenić, jakie dodatkowe koszty mogą jeszcze wyniknąć, gdy firma budowlana mówi ""pod klucz"" za 250 000 EUR.

Architekt na podstawie Twoich informacji dość szybko poda Ci rzeczywistą orientacyjną cenę, abyś wiedział, na jakie koszty się nastawiać.

Przy prawdopodobnie największej inwestycji w Twoim życiu potrzebujesz kogoś, kto stoi po Twojej stronie i reprezentuje Twoje interesy......

Przepraszam Herrmueller, ale nie mogę całkowicie zaakceptować tego, ponieważ także wśród architektów są różni. Idąc do 3 architektów, otrzymasz 5 opinii i 7 szacunków kosztów.

Uważam, że podejście do generalnego wykonawcy nie musi być złe, jeśli po fakcie koszty i opis prac budowlanych zostaną sprawdzone przez firmę ekspertów budowlanych lub prawnika.

Napisany przez 2tneub
Ja widzę to podobnie jak Noel. W przypadku generalnego wykonawcy otrzymujesz szczegółowy wykaz zawartości. Oczywiście trzeba bardzo dokładnie czytać opisy robót budowlanych i porównywać je, aby wiedzieć, co nie jest uwzględnione oraz należy również zaplanować dodatkową rezerwę. Ryzyko wzrostu cen spoczywa jednak całkowicie na generalnym wykonawcy. Natomiast architekt daje tylko ogólną wycenę na podstawie swojego doświadczenia. Ponieważ ceny w ostatnich latach bardzo wzrosły, doświadczenie to jest kompletnie przestarzałe. Jeśli wówczas przychodzi do fazy składania ofert i nagle prawie żaden rzemieślnik nie składa ofert lub składa tylko negatywne oferty, można bardzo szybko znaleźć się zdecydowanie ponad oszacowaną ceną. I to dotyczy wielu branż. W obecnej fazie boomu budowlanego nie jest to zbyt nietypowe. Istnieje wiele wątków na forum budowlanym, gdzie tego rodzaju wycena zostaje przekroczona nawet o 20 procent lub więcej. Dlatego zaplanowana rezerwa powinna być znacznie większa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata