- pn lis 30, 2020 6:26 pm
Hej wszystkim,
przez znajomego zostałem niestety skierowany do Tecis. Ponieważ mu zaufałem i sam mam niewielkie zainteresowanie finansami, załatwiłem tam swoje zabezpieczenie na emeryturę. Ponieważ głównie czyta się o tym negatywne opinie, chcę przeanalizować moje umowy. Zakładam, że są one nieodpowiednie/zbyt drogie.
O mnie:
- Mam 27 lat
- Około 2300€ netto
- Nie mam ani domu, ani rodziny i nie mam w planach
- Mam plan oszczędzania w ETF
Z ustawowej emerytury wynika, że nie będzie ona zbyt obfita. Dlatego uważam, że zabezpieczenie na emeryturę jest sensowne. Ale:
- Czym w ogóle się to różni?
- Jakie zabezpieczenie na emeryturę jest dla mnie odpowiednie?
- Jak to znaleźć?
- Czy potrzebuję doradcy i skąd mam wiedzieć, czy jest on wart pieniędzy i czy nie sprzedaje mi znowu śmieci?
- Czy opłaca się w ogóle zabezpieczenie na emeryturę, takie jak np. Riester? Ogólnie myślę o dalszym rozszerzeniu moich funduszy
Byłbym wdzięczny za informacje. Chętnie zgłębiam tematy, jeśli tylko ktoś mi powie, o co chodzi.
Zawarte produkty Tecis to:
- WWK Premium FörderRente protect
- Swiss Life Investo Rentenversicherung Basisrente-Alter
- GrüneRente der Stuttgarter FlexRente performance-safe
Jeśli potrzebne są dokładniejsze informacje, dajcie znać. Ponieważ nie jestem specjalistą, niestety nie wiem, jakie informacje są istotne.
Pozdrowienia
Kobo
przez znajomego zostałem niestety skierowany do Tecis. Ponieważ mu zaufałem i sam mam niewielkie zainteresowanie finansami, załatwiłem tam swoje zabezpieczenie na emeryturę. Ponieważ głównie czyta się o tym negatywne opinie, chcę przeanalizować moje umowy. Zakładam, że są one nieodpowiednie/zbyt drogie.
O mnie:
- Mam 27 lat
- Około 2300€ netto
- Nie mam ani domu, ani rodziny i nie mam w planach
- Mam plan oszczędzania w ETF
Z ustawowej emerytury wynika, że nie będzie ona zbyt obfita. Dlatego uważam, że zabezpieczenie na emeryturę jest sensowne. Ale:
- Czym w ogóle się to różni?
- Jakie zabezpieczenie na emeryturę jest dla mnie odpowiednie?
- Jak to znaleźć?
- Czy potrzebuję doradcy i skąd mam wiedzieć, czy jest on wart pieniędzy i czy nie sprzedaje mi znowu śmieci?
- Czy opłaca się w ogóle zabezpieczenie na emeryturę, takie jak np. Riester? Ogólnie myślę o dalszym rozszerzeniu moich funduszy
Byłbym wdzięczny za informacje. Chętnie zgłębiam tematy, jeśli tylko ktoś mi powie, o co chodzi.
Zawarte produkty Tecis to:
- WWK Premium FörderRente protect
- Swiss Life Investo Rentenversicherung Basisrente-Alter
- GrüneRente der Stuttgarter FlexRente performance-safe
Jeśli potrzebne są dokładniejsze informacje, dajcie znać. Ponieważ nie jestem specjalistą, niestety nie wiem, jakie informacje są istotne.
Pozdrowienia
Kobo