Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Działalność gospodarcza dla mojej żony i skutki dla ubezpieczenia zdrowotnego i podatków.

Napisany przez Moneta
Cześć wszystkim ^^

Chciałbym krótko wyjaśnić nasze plany dotyczące samodzielności i mam nadzieję na kilka przydatnych informacji, które być może nie są widoczne w wynikach wyszukiwania w Google.
Moja żona jest gospodynią domową i w wolnym czasie zajmuje się rękodziełem oprócz obowiązków domowych. Sprzedaje swoje wyroby na platformach takich jak eBay. Do jesieni sprzedaż praktycznie nie istniała, ale teraz zaczyna rosnąć popyt. Dlatego rozważamy zarejestrowanie dla niej działalności gospodarczej w nowym roku. Dochody są bardzo zmienne. Na przykład w listopadzie zarobiła tylko 130 €, a w październiku 470 €. Średnio na trzy miesiące jesienne wynosiły 290 €. Nie uwzględniono w tej kwocie jeszcze kosztów materiałów. Ponadto dochody nie są gwarantowane, np. po okresie bożonarodzeniowym prawdopodobnie spadną. Ponadto moja żona pracuje w szkole w soboty, gdzie średnio zarabia 100 € (oprócz wakacji).
Jestem pracownikiem w branży produkcyjnej.
Na stronie naszego ubezpieczenia zdrowotnego (Bahn BKK) przeczytałem już, że członkowie rodziny mogą zarabiać do 445 € miesięcznie, nie tracąc przy tym ubezpieczenia rodzinnych. Jaka jest jednak granica zarobków w małej firmie, jakie jest ostateczne zyski?
Jak zrozumiałem, nie trzeba płacić podatku handlowego, jeśli:

Przepisy dla drobnych przedsiębiorców znajdują zastosowanie, gdy przychody podlegające opodatkowaniu wraz z odpowiednim podatkiem VAT nie przekraczają w roku otwarcia działalności 17 500 euro, a w bieżącym roku kalendarzowym prawdopodobnie nie przekroczą 50 000 euro. (§19 Ustawy o podatku VAT)

https://www.hamburg.de/jobs/1855458/kleingewerbe/

Ale jakie podatki trzeba płacić i kiedy są one wymagalne? Dotychczas składałem zeznanie podatkowe. Jesteśmy opodatkowani wspólnie, a ja jestem w klasie podatkowej 3, a moja żona 5. Co się zmienia, gdy żona prowadzi własną działalność gospodarczą? Na co należy zwrócić uwagę i jak powinna być traktowana praca mojej żony jako nauczycielki zastępczej?
Bylibyśmy bardzo wdzięczni za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiamy, Moneta

Re: Działalność gospodarcza dla mojej żony i skutki dla ubezpieczenia zdrowotnego i podatków.

Napisany przez 2titan1981
Co koniecznie musicie zrobić, to zebrać dochody i wydatki, jakie ponosicie w związku ze swoją działalnością gospodarczą. Jeśli są faktury, powinny być wystawione na kobietę. To ułatwi Wam, jeśli Urząd Skarbowy poprosi o dokumentację....

Dla ubezpieczenia rodzin, obowiązuje średnia granica zarobków, więc można zarobić więcej w jednym miesiącu. Jeśli ogólnie się zgadza.
Zarobek to dochód po odliczeniu wszystkich kosztów, które Urząd Skarbowy uznaje za rozliczalne, czyli warto mieć dokumentację kosztów... Na tej podstawie ubezpieczenie zdrowotne oblicza składki, które mogą być później domagane. Zalecam umówienie się na spotkanie lub telefon do ubezpieczenia zdrowotnego.... Ile kobieta może dodatkowo zarobić na działalności gospodarczej bez konieczności opłacania składek....

Napisany przez Moneta
Dziękuję za Twoją odpowiedź. Faktycznie zadzwoniłem do mojej kasy chorych. Oprócz wysokości dochodu, ważny jest również czas poświęcony na pracę. Uważa się, że od 20 godzin tygodniowo jesteś uznawany za samozatrudnionego, który utrzymuje się głównie z tej pracy. Wygląda na to, że nie ma to znaczenia, czy zarabiasz tylko 300 euro...

Następnie ubezpieczyciel zdrowotny zakłada tygodniowy czas pracy wynoszący 40 godzin. Jeśli inwestujesz więcej niż 20 godzin tygodniowo, prowadzenie działalności gospodarczej jako mikroprzedsiębiorstwo jest uznawane za główną pracę, a praca w gospodarstwie domowym jest dodatkową pracą nieodpłatną... i w takiej sytuacji dochód podlega obowiązkowi opłacania składek do ubezpieczenia zdrowotnego. Dlatego zawsze warto pozostać poniżej 20 godzin na tydzień.

Napisany przez Moneta

I znowu sprawdza się powiedzenie: uczciwy jest głupi.
Tak więc faktycznie trzeba oficjalnie ograniczyć działalność do 20 godzin na tydzień. Właściwie do 17 godzin na tydzień, ponieważ praca w sobotniej szkole trwa również 3 godziny.

Dla mnie pozostaje jednak pytanie, jak jest z podatkami. Więc więcej niż 17500€ nigdy nie będzie w działalności własnej. Myślę, że czysty dochód netto (bez pracy w sobotę) nie przekroczy 3000€ rocznie. Czy po złożeniu deklaracji podatkowej w ogóle trzeba zapłacić podatki?
Czy zawsze można złożyć wspólną deklarację podatkową dla nas obojga? Jak to jest z podziałem dochodu między małżonków, skoro jestem w klasie podatkowej 3, płacę mniej podatków. Czy podział dochodu między małżonków zostanie uchylony, gdy moja żona będzie drobnym przedsiębiorcą?

Napisany przez 2tneub
Przy średnich dochodach w wysokości 290€ miesięcznie i 17 godzinach pracy tygodniowo, stawka godzinowa wynosiłaby 4€, bez uwzględnienia wydatków. Byłoby to znacznie poniżej płacy minimalnej.

Musisz zapytać swojego doradcę podatkowego, ja jedynie wiem, że wspólne rozliczenie podatkowe, wspólna deklaracja podatkowa przy współczynniku 3/5 oznacza, że wszelkie dochody są również wliczane... przy rozliczeniu indywidualnym byłoby to 4/4, co w zasadzie odpowiadałoby 1 dla każdego. Więc żadnych pozornych ulg...

W związku z moją byłą żoną i jej samozatrudnieniem dodatkowym, dostałem inny numer podatkowy i miałem do czynienia z innym urzędnikiem podatkowym, który był odpowiedzialny za małych przedsiębiorców w urzędzie skarbowym.... Potem moja była wyprowadziła się i miałem kłopoty z urzędem skarbowym... a następnie podczas rozwodu musiałem zrekompensować obniżone świadczenie emerytalne ze względu na opodatkowanie w stosunku 3/5, ponieważ mogła ona wpłacać znacznie mniej na ubezpieczenie emerytalne z powodu klasy podatkowej 5.... Oszczędności podatkowe, jakie miałem w czasie małżeństwa, nie zrekompensowały szkody finansowej w czasie rozwodu.
Podsumowując: Małżeństwo opłaca się tylko dla tego, kto zarabia mniej, gdy decyduje się na rozwód. Tylko tak po prostu...

Napisany przez Moneta
@tneub
Tak, jestem tego świadom, ale niestety takie są fakty. Działalność ta powstała z hobby, a produkt sprzedawany za 30€ nie znajdzie nabywcy za 150€. Czy więc należy zrezygnować z nawet najmniejszych dochodów tylko dlatego, że są poniżej płacy minimalnej? Szczególnie jeśli zajmowanie się tym dobrze pasuje między obowiązkami domowymi i opieką nad dziećmi, a mojej żonie sprawia przyjemność...

@titan1981
Dziękuję za Twoje merytoryczne i aktywne zaangażowanie. W naszym przypadku nie korzystamy z usług doradcy podatkowego i nie chcę myśleć o potencjalnie trudnych czasach, gdy z czysto ekonomicznych powodów zawsze byłoby to zalecane ^^

Napisany przez 2tneub
pisze:
@tneub
Tak, jestem tego świadom, ale to po prostu fakty. Aktywność powstała z hobby, a produkt sprzedawany za 30€ nie zostanie kupiony za 150€. Czy zatem powinniśmy rezygnować z możliwości nawet minimalnego dochodu tylko dlatego, że jest poniżej płacy minimalnej? Szczególnie jeśli dobrze się to komponuje między obowiązkami domowymi, opieką nad dziećmi i sprawia mojej żonie przyjemność...

Nie chcę zepsuć wam zabawy, ale warto się zdecydować, czy to hobby, które może coś kosztować (czas i/lub pieniądze), czy ma się zamienić w firmę.
Jeśli decydujecie się na firmę, to powinna ona być trwała. Bo szybko okazuje się, że pojawia się wiele instytucji i urzędów, które wyciągają rękę po pieniądze.
Od Izby Handlowej, publicznej radio-telewizji, urzędu skarbowego, biura rachunkowego, obsługi konta bankowego itd. Możecie łatwo wkopać się w to, że nie tylko inwestujecie mnóstwo godzin, ale również wtopicie w to sporo gotówki.
Jeśli dobrze zrozumiałem, twoja żona raczej chce mieć coś pomiędzy hobby a firmą. Generowanie przychodu tak, celowanie w zysk niekoniecznie.
W takim przypadku sprawdźcie, czy przypadacie pod pojęcie pasji. Wydaje mi się, że właśnie to do was pasuje najbardziej.
Jeśli tak jest, możecie ewentualnie zaoszczędzić sobie całej biurokracji.

Moja teściowa ma także takie dodatkowe źródło dochodu w swoim domu w małym miasteczku. Przychodzi Elfriede z sąsiedztwa i kupuje coś drobnego. A ponieważ zna się z Elfriede od 50 lat, dostaje specjalne warunki. I skoro akurat rozmawia się przy kawie, szybko zrobi się filiżankę i właśnie schłodzone ciasto, więc dostaje się również kawałek ciasta gratis. Na końcu z małego marży nie zostaje nic. Koszty dojazdu do zaopatrzenia są pomijane, bo i tak leżą po drodze itd. A ponieważ biznes jest otwarty wyłącznie na życzenie, każdy klient jest traktowany jak Elfriede, z specjalnymi warunkami i darmową kawą i ciastem.
Lepiej wtedy płacić podatki, prowadzić własne oszacowanie i pominąć koszty wynajęcia powierzchni, koszty podróży i wyżywienia, zamiast po prostu przyznać, że tak naprawdę to wszystko nie przynosi niczego poza pracą.

Napisany przez Moneta
@tneub
Również my nie mamy zbyt wielkiej ochoty na papierkową robotę i dodatkową pracę z urzędami. Jednak przede wszystkim moja żona bardzo boi się złapania na gorącym uczynku i konieczności poniesienia dużego kary. Istnieje już duże pragnienie ze strony mojej żony, aby nieco dorzucić do budżetu rodinnego, nawet jeśli oczywiście nie jest to porównywalne z normalną pracą. I nikt z nas nie jest na tyle oderwany od rzeczywistości, aby sądzić, że może to stać się ważnym i trwałym wsparciem dla finansów rodzinnych. Ale ta obawa jest obecna.

Pojawia się wtedy wiele firm i urzędów, które szybko wyciągają rękę po nasze pieniądze. Takie jak IHK, GEZ, Urząd Skarbowy, Biuro Podatkowe, Obsługa Konta itp.

To, co dotychczas znalazłem:
GEZ - §5 ustęp 5
Nie ma obowiązku płacenia opłaty za radio i telewizję za 1. miejsca pracy, które znajdują się w mieszkaniu objętym już opłatą za radio i telewizję.

Biuro rachunkowe - zależne. Jeśli skorzystasz z usług doradcy podatkowego. Chcę tego uniknąć, nie ze względu na kwoty.

IHK - § 3 Ustawa IHK
W latach, w których twój dochód z działalności gospodarczej lub zysk jest niższy niż 5,200 euro rocznie, jesteś całkowicie zwolniony z opłaty kameralnej zgodnie z § 3 Ustawy IHK

Kontoführung - czy i kiedy bank sam dostrzeże, że następuje tam nieco transakcji, trudno powiedzieć. Z kręgu osób, które znamy, wiemy, że ci, którzy działali w tym zakresie, nie mieli problemów z kontem prywatnym.

Kasa chorych - to pierwsza niewiadoma. Jeśli to, co jest napisane na ich stronie internetowej, lub to, co zostało przekazane telefonicznie, jest prawdziwe, to w 2021 roku moja żona może zarabiać do 470 euro miesięcznie i mimo nieprzekraczania godzin pracy 20 godzin tygodniowo, nadal pozostawać w ubezpieczeniu rodzinny. Myślę, że te warunki są łatwe do spełnienia. Oczywiście, o ile KK nie postępuje według własnych zasad.

Pozostaje jeszcze Urząd Skarbowy - to druga niewiadoma i dla mnie najbardziej interesująca. Chciałbym dowiedzieć się z góry, jak nasza rodzina będzie opodatkowana, gdy ja będę pracownikiem, moja żona będzie prowadzić małą działalność gospodarczą + pracować na część etatu...

Napisany przez BenniG
Podatki są obliczane poprzez wrzucenie wszystkich dochodów do jednego kotła. Następnie sprawdzane jest, co możecie odliczyć i to jest odejmowane od całkowitej kwoty dochodów. Pozostaje wtedy dochód podlegający opodatkowaniu, na podstawie którego możecie sprawdzić wysokość podatku dochodowego do zapłacenia według skali podatkowej. Jeśli np. według tabeli powinniście zapłacić 5000 €, a dotychczas (w klasie podatkowej 3) zapłaciliście tylko 4500 €, to musicie dopłacić 500 €. Natomiast jeśli do tej pory (w klasie podatkowej 5) zapłaciliście 7000 €, to otrzymacie zwrot 2000 €.

Napisany przez 2tneub
A co zostanie po odliczeniu wszystkich kosztów? Przychody są zupełnie bez znaczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata