Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: krótkoterminowa samodzielność podstawowa kwota minimalna

Napisany przez bkkler
Witajcie,

byłam samozatrudniona przez 1,5 miesiąca w 2019 roku. Moja pensja (ok. 1.600 EUR) była wyższa od minimalnej podstawy wymiaru w wysokości 1.038,33 EUR.

W pierwszym miesiącu otrzymałam pełną pensję, a w drugim tylko połowę, czyli 800 EUR. Jak powinno być obliczone składki na ubezpieczenie zdrowotne?

Która z następujących opcji jest poprawna?

1) Podstawa obliczeń dla 1. miesiąca i dla 2. miesiąca: 1600 EUR. Miesięczna składka: 250 EUR (fikcyjna)
-> Składka za 1. miesiąc: 250 EUR.
-> Składka za 2. miesiąc: 250 EUR / 2 = 125 EUR (ze względu na połowę miesiąca podzielone przez 2)
--> razem: 375 EUR

2) Podstawa obliczeń dla 1. miesiąca: 1600 EUR. Podstawa obliczeń dla 2. miesiąca: Minimalna podstawa wymiaru. Miesięczna składka: 150 EUR (fikcyjna)
-> Składka za 1. miesiąc: 250 EUR.
-> Składka za 2. miesiąc: 150 EUR / 2 = 75 EUR (ze względu na połowę miesiąca podzielone przez 2)
--> razem: 325 EUR

Dziękuję za pomoc.

Napisany przez BenniG
Cześć,

dlaczego chcesz podzielić drugi miesiąc na pół?

Biorąc pod uwagę Twoje dotychczasowe informacje, myślę, że obliczenia wyglądałyby następująco:
1. Miesiąc 250 €
2. Miesiąc 150 € (minimalna podstawa wymiaru)

Co więc zrobiłeś z resztą drugiego miesiąca?

Napisany przez bkkler
BenniG pisze:
Cześć,

dlaczego chcesz podzielić drugi miesiąc na pół?

Na podstawie informacji, które do tej pory podałeś, obliczyłbym to w ten sposób:
1. Miesiąc 250 €
2. Miesiąc 150 € (minimalna podstawa wymiaru składek)

Co zrobiłeś ze swoim drugim miesiącem po pozostałej części?

Ponieważ byłem samozatrudniony tylko do połowy miesiąca, a potem byłem zatrudniony na pełen etat. Czy zatem składka na ten miesiąc powinna być również podzielona na pół, czy się mylę?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata