Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy ubezpieczenie resztkowego długu Creditplus w przypadku bezrobocia płaci tylko różnicę?

Napisany przez Lucy0902
Dobry wieczór wszystkim,

Dzisiaj creditplus RSV poinformował mnie o następującej kwestii. Jeśli miesięczna rata kredytu jest wyższa niż różnica między miesięcznym zasiłkiem dla bezrobotnych od Urzędu Pracy a Twoją ostatnią pensją netto, wtedy będzie wypłacana tylko różnica.

Proszę pamiętać, że zgodnie z warunkami ubezpieczenia wypłacana jest tylko różnica między ostatnią pensją netto a zasiłkiem dla bezrobotnych.

Co oznacza, że pracowałem tylko część miesiąca przed okresem karencji, potem niestety zostałem zwolniony. Czy mogą odjąć pełny miesięczny zasiłek dla bezrobotnych od części pensji netto, czy może coś źle rozumiem. Może ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Bardzo dziękuję

Re: Czy ubezpieczenie resztkowego długu Creditplus w przypadku bezrobocia płaci tylko różnicę?

Napisany przez 2tneub
ubezpieczenie wyrównuje dokładnie to, czego straciłeś w tym przypadku. Prawdopodobnie ma to związek z zakazem wzbogacania się.

Co więc dostałeś za resztę (część) miesiąca? Czy pracowałeś pełny miesiąc przed tą częścią miesiąca?

Napisany przez Lucy0902
Dzień dobry,

dziękuję za odpowiedź.
Pracowałem do 18. tego miesiąca, a od tego momentu otrzymuję zasiłek dla bezrobotnych. Jeśli z połowy netto wynagrodzenia odjęty zostanie zasiłek dla bezrobotnych za pełny miesiąc, to coś tu nie gra.
Tak, pracowałem pełny miesiąc wcześniej.

Napisany przez 2tneub
Chociaż jestem tylko laikiem, to moim zdaniem to nie brzmi poprawnie. Do połowy wynagrodzenia za pracę w miesiącu 2 dochodzi połowa zasiłku dla bezrobotnych. Różnica między miesiącem 3 a miesiącem 2 jest więc większa, niż to rozważa ubezpieczenie. Poprawne byłoby moim zdaniem zawsze porównywanie do miesiąca 1 i nie dopiero dla miesiąca 3, ale już dla miesiąca 2. Miesiąc 1 - pełen etat Miesiąc 2 - połowa pracy, połowa zasiłku dla bezrobotnych Miesiąc 3 - całkowity zasiłek dla bezrobotnych Wydaje mi się, że zostało to złożone dla niewłaściwego miesiąca. Moim zdaniem powinno to być złożone od 19., wtedy musieliby oni również wziąć poprzedni miesiąc jako punkt odniesienia. Ale jak już wspomniałem, to tylko opinia laika. Weź słuchawkę do ręki i zweryfikuj całą sytuację.

Napisany przez 2utopus
Z zasady chcieliby oni oczywiście w ogóle nie płacić.

A jeśli mam na przykład ratę kredytu w wysokości 1000 € miesięcznie, a przez bezrobocie moje miesięczne wynagrodzenie spadło o 500 € netto, byłoby też trudne do zrozumienia, że ubezpieczenie wypłaciłoby pełne 1000 €.

Czy w Twoim przypadku wystąpiła ewentualnie jeszcze odprawa/okres wypowiedzenia/dodatek urlopowy, które trzeba jeszcze wypłacić?

Dla mnie jako laika nie jest też poprawne obliczenie połowy normalnego miesięcznego wynagrodzenia i potem odjęcie całego zasiłku dla bezrobotnych (czyli być może otrzymujesz więcej zasiłku niż w ostatnim miesiącu zatrudnienia) - tutaj najprawdopodobniej jedynym rozwiązaniem jest złożenie sprzeciwu i pozostanie czujnym. (I oczywiście znalezienie nowej pracy jak najszybciej).

Napisany przez Lucy0902
Dziękuję za odpowiedź. Jest mi jasne, że oni nie chcą płacić. Niestety, sytuacja związana z koronawirusem i końcem roku nie ułatwia znalezienia nowej pracy. Gdybym nie szybko przyjął nowej pracy, żeby nie być bezrobotnym, to problem z częściowym miesiącem by się nie zdarzył, ale to nie jest temat, o który mi chodzi. Chcę tylko zrozumieć. Rata wynosi 329 euro, miesięczne wynagrodzenie netto za częściowy miesiąc wynosi 1119,00 euro, a zasiłek dla bezrobotnych za cały miesiąc to 1200 euro. wcześniej miałem wynagrodzenie netto w wysokości 1700 euro. Kwota, którą miałbym zapłacić, wynosiłaby 171,65 euro. Nie, nic więcej nie zostanie zapłacone.

Napisany przez 2tneub
Ile dokładnie otrzymałeś tytułem zasiłku dla bezrobotnych za ten okres częściowego miesiąca?

Napisany przez Lucy0902
484,68 euro.

Napisany przez 2utopus
Więc w miesiącu częściowym masz 1700€ (inne netto) - 1119€ (normalne częściowe netto) - 484,68€ (ALG częściowe netto) = 96,32€ mniej netto w miesiącu częściowym.

Byłby to prawdopodobnie maksymalna kwota, która według mnie zostanie wypłacona w tym miesiącu.

Prawdopodobnie warto spróbować - oczywiście trzeba dokładnie rozważyć, ile wkładamy wysiłku w działanie, jeśli chodzi o kwotę poniżej 100€.

Napisany przez BenniG
Teraz pozostaje pytanie, czy RSV będzie również ograniczone do 96,32 € w najbliższych miesiącach, czy nie...

Napisany przez 2tneub
W przyszłym miesiącu należałoby uwzględnić przynajmniej około 1600€ (1119+484), pomniejszone o 1200 € zasiłku dla bezrobotnych, ale nie więcej niż kwotę kredytu w wysokości 329 €. Ograniczenie do 96€ byłoby moim zdaniem bez sensu.

Napisany przez Lucy0902
Rodzaj cząstkowy przypadał we wrześniu. Liczby są obliczane dopiero po okresie karencji wynoszącym 3 miesiące, dlatego nie ma to nic wspólnego z samym miesiącem cząstkowym. Wydaje się jednak, że biorą połowę wynagrodzenia netto jako podstawę obliczeń, ponieważ nie znają Państwo wynagrodzenia za sierpień. Dlatego jest to takie dziwne. Chodzi o kwotę około 170 euro, którą mimo ubezpieczenia mam zapłacić. Chodzi mi o zasadę, nic nie mogę zrobić, że dostałem wypowiedzenie z powodu pandemii.

Napisany przez Lucy0902
Obliczają to na podstawie ostatniej pensji netto we wrześniu, tak jak ja to rozumiem i mają tylko rozliczenie płac, więc za pół miesiąca.
Okres karencji wynosi trzy miesiące, które teraz minęły. Jeśli w ogóle, to przejmują 158 euro.

Napisany przez Lucy0902
Tak, widzę to dokładnie tak samo. Nie mogą przecież obliczać tej kwoty na podstawie połowy pensji miesięcznej i potem mówić, że rata jest wyższa, bo przecież nie jest. 1119 netto minus 1200 zasiłku dla bezrobotnych daje kwotę ujemną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata