Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Riester-Rente jest sensownym sposobem oszczędzania na emeryturę? Kiedy warto zacząć?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, chciałbym wykorzystać część moich miesięcznych dochodów na prywatne oszczędzanie na emeryturę. Niestety nie mam pojęcia, jakie możliwości są dostępne w tym zakresie. Na przykład, co oznacza Renta Riester i kto może z tego skorzystać? Czy można dołączyć do tego planu emerytalnego w dowolnym momencie i jakie inne alternatywy istnieją w tej dziedzinie? Pozdrowienia Manni

Re: Czy Riester-Rente jest sensownym sposobem oszczędzania na emeryturę? Kiedy warto zacząć?

Napisany przez ADMCI4

Hallo,

chciałbym przekazać część mojego miesięcznego dochodu na prywatne fundusze emerytalne. Niestety, nie mam pojęcia, jakie możliwości istnieją w tej dziedzinie. Co na przykład oznacza „Riester-Rente” i kto może skorzystać z tej opcji? Czy można dołączyć do tego systemu emerytalnego w dowolnym momencie i jakie inne alternatywy istnieją w tym obszarze?

Pozdrowienia
Manni

Ogólnie rzecz biorąc, „Riester-Rente” może być wykorzystana przez każdego pracownika objętego obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym. Czy warto skorzystać z tej opcji, należy ustalić indywidualnie.A. Prinz

Napisany przez Dasdi1970
Powtarzam się ciągle: Żadne produkty Riester, podstawowe, ubezpieczenia na życie ani inne produkty związane z ubezpieczeniami na życie! Koszty administrowania przewyższają tu realną stopę zwrotu. Jeśli są potrzebne informacje, proszę skontaktować się ze mną bezpośrednio.

Napisany przez Andreas
Cześć Manni, wszystkie produkty emerytalne państwowe (Riester, Rürup, itp.) są wyjątkowo niespójne. Klasyczne ubezpieczenia na życie lub fundusze mają często ogromne koszty, niestety zazwyczaj bardzo nieprzejrzyste dla inwestora, zapakowane. Preferuję inwestycje na moją emeryturę, które są elastyczne, mają jasne i transparentne koszty, oferują dobrą możliwość zwrotu inwestycji i przede wszystkim podlegają ciągłej kontroli. => Fundusze inwestycyjne od państwowo zatwierdzonych zarządców majątku. Ciao. Andreas

Napisany przez Karl117
Cześć Manni, Chcesz zainwestować część swojego dochodu w emeryturę i nie wiesz, co to jest Riester? Mam dla Ciebie filmik dotyczący Riester, który możesz obejrzeć. Nie mogę się zgodzić z moim poprzednikiem. Oczywiście, takie produkty generują koszty. Jednak nie tylko ważne jest, ile to kosztuje, ale także ile dołoży państwo. To nie jest nieistotne przy Rürup-Rente i Riester-Rente. Które rozwiązanie jest lepsze, zależy od indywidualnego przypadku.

Napisany przez Planvoll
Andreas pisze: Cześć Manni, wszystkie produkty emerytalne publiczne (Riester, Rürup itp.) są bardzo nieelastyczne. Klasyczne polisy na życie lub Fundusze inwestycyjne często generują ogromne koszty, niestety zazwyczaj bardzo nieprzejrzyste dla inwestora. Ja preferuję inwestycje na swoją emeryturę, które są elastyczne, mają jasne i transparentne koszty, oferują dobre możliwości zwrotu i przede wszystkim podlegają ciągłej kontroli. => Fundusze inwestycyjne od zatwierdzonych przez państwo zarządców aktywów. Ciao. Andreas
Drogi Andreasie, na tak skomplikowane pytanie taka prosta odpowiedź - to sprawia, że zabrakłoby ci słów! Jednak zauważam, że twoje produkty prawie nie generują kosztów i rzekomo mają być transparentne! Niestety, jest wręcz przeciwnie! Branża ubezpieczeniowa wykonała swoje zadanie (musiała), branża inwestycyjna powinna jak najszybciej (proszę również o decyzję państwową) ruszyć za tym przykładem! TER to żart! Wiele (ukrytych) kosztów wcale nie musi być ujawnionych! W związku z tym twoje stwierdzenie jest albo wynikiem nieznajomości, albo jest celowo dezinformujące!

Napisany przez Dasdi1970
Planvoll pisze: Kochany Andreas, na tak złożony temat tak prosta odpowiedź - to naprawdę brakuje słów! Ale zauważam, że twoje produkty prawie nie generują kosztów i są rzekomo transparentne! Niestety, wygląda na to, że sytuacja jest dokładnie odwrotna! Branża ubezpieczeniowa wykonała (musiała wykonać) pracę domową, branża inwestycyjna powinna jak najszybciej dołączyć (proszę również o zarządzenie państwowe)! TER to kpina! Wiele (ukrytych) kosztów wcale nie musi być ujawnionych! Z tego punktu widzenia twoja wypowiedź jest albo wynikiem niewiedzy, albo celowego zaciemniania!
Nie rozumiem twojej krytyki! Andreas tylko powiedział, że produkty ubezpieczeniowe mają wysokie koszty, których zwykły klient nigdy nie zrozumie i nie będzie w stanie skalkulować. To nie jest prosta sprawa, to po prostu stwierdzenie! A jeśli poleca produkty, które mają w tym względzie korzyści, to dlaczego nie? To nie jest tutaj spotkanie sprzedażowe, prawda? Myślę, że nasze myślenie nie powinno ograniczać się do polis na życie czy funduszy inwestycyjnych. Istnieje zdecydowanie więcej, czego może dostąpić zwykły Kowalski. Ja także sprzedaję produkty, które nie wymagają TER.

Napisany przez Planvoll
Nie rozumiem twojej krytyki! Andreas powiedział tylko, że produkty ubezpieczeniowe mają wysokie koszty, których zwykły klient nigdy nie zrozumie i nie będzie w stanie ich obliczyć. Aby odwrócić uwagę od kosztów innych produktów, to już pierwsza (nie)prawda! Koszty zamykające są od dłuższego czasu szczegółowo przedstawione! (bezpośrednio wzorowe) Tak samo jak inne koszty marginalne! To nie jest bezprzejrzyste, to po prostu stwierdzenie! Ale błędne!! A jeśli poleca produkty, które mają przewagę nad innymi, to w porządku. Chciałbym to na kawałki rozebrać! Po prostu coś napisać, to proste! Jescze nie jest też czarodziejem! To nie jest tutaj spotkanie sprzedażowe, prawda? Dlatego byłem dość zaskoczony, gdy mówiono o sensacyjnych produktach! Myślę, że nasze myślenie nie powinno kończyć się na polisach na życie czy funduszach inwestycyjnych. Istnieje zdecydowanie więcej, czego może dostać zwykły Kowalski. To prawda! Zwykły Kowalski znowu i znowu pukał się w nos i napełniał kieszenie tych sprzedawców! Ja także sprzedaje PRODUKTY, które nie wymagają TER Z twojego pełnego emocji i nieobiektywnego artykułu w innym wątku już wywnioskowałem, że sprzedajesz produkty z szarego rynku kapitałowego!

Napisany przez Dasdi1970
Dasdi1970 pisze: Aby odwrócić uwagę od kosztów innych produktów, to już pierwsze (nie)prawdziwe informacje! Koszty podsumowania są od dłuższego czasu prezentowane z dokładnością do grosza! (bezpośrednio wzorcowo) Tak samo inne koszty marginalne! Ale jedno jest nieprawdziwe!! Chciałbym to teraz przeanalizować! Po prostu coś tam napisać jest proste! Jeszcze nie jest to żaden czarodziej! Dlatego byłem dość zaskoczony, kiedy mówiono o sensacyjnych produktach! To prawda! Normalny konsument regularnie otrzymywał po pysku i napełniał kieszenie tych sprzedawców! Że sprzedajesz produkty z szarego rynku kapitałowego, już mogłem wywnioskować z twojego prowokacyjnego i nieprofesjonalnego artykułu w innym wątku!
Planvoll;23618 pisze: Chociaż nie jestem jasnowidzem, mam wrażenie, że mamy tutaj planowego przedstawiciela ubezpieczeń. W przeciwnym razie nie naciskałby tak na zalety i przejrzystość produktów ubezpieczeniowych. I jeśli mogę powiedzieć klientowi bezpośrednio przy podpisywaniu umowy, że płaci 5% Agio i opłatę zarządzania w wysokości 2,5% rocznie plus udział w zyskach procentowych, to każdy klient to zrozumie. Nie trzeba tego pakować w wielostronicowe druki. Mała myśl z innej dziedziny: Allianz w ramach swojej doradztwa emerytalnego głównie sprzedaje polisy z funduszami inwestycyjnymi. Jeśli te zawarte fundusze są takie wspaniałe, dlaczego Allianz nie inwestuje w nie sama? No dlaczego? W 2008 roku Allianz zainwestowała poniżej 2% swoich środków w akcje (-fundusze). Ale aż 87% w udziały w firmach (można to przeczytać w sprawozdaniu rocznym). Dlaczego tak? Nie zamierzam tu, aby spełnić twój życzenie o bardziej konkretnym przekazie, robić reklamę sensacyjnych produktów. Nawet jeśli są one porównywane do polis na życie. I naprawdę to nie jest trudne... Jeśli ktoś chce uzyskać informacje, niech napisze do mnie bezpośrednio. PS: Co myślicie; czy ludzie jak M. Schumacher inwestują swoje miliony w polisy na życie, emerytury Riester i umowy oszczędnościowe?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata