Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Znalezione długi w raporcie kredytowym Schufa

Napisany przez Bassam
Cześć wszystkim,
Podczas moich studiów miałem problemy finansowe, dlatego miałem wiele długów i nie byłem w stanie uregulować wielu umów. Wtedy wszystko załatwiłem i spłaciłem wszystko.
Ostatnio potrzebowałem informacji z biura kredytowej i dowiedziałem się, że jest wniosek od banku (Targobank). Według biura kredytowego, jestem winny bankowi około 3000 euro (z odsetkami).
Kiedyś miałem konto z debetem i kartą kredytową w Targobanku, ale myślałem, że spłaciłem wszystko około 4 lata temu i to konto już nie istnieje. Nie słyszałem też nic od banku od około 4 lat.
Jeśli wtedy nie spłaciłem wszystkiego, czy bank powinien się ze mną skontaktować, czy źle myślę?.
Czy teraz muszę spłacić wszystko? Nie mogę znaleźć żadnych dokumentów odnoszących się do tego.
Jak mogę usunąć ten wniosek z biura kredytowego?
Dziękuję z góry za pomoc.

Napisany przez Dante
Co powiesz na to, aby zadzwonić do Targobank i zapytać, czy istnieje tam jeszcze jakieś konto lub nieuregulowane zobowiązania w systemie? Jeśli powiedzą, że wszystko jest w porządku, poproś uprzejmie o przesłanie tych informacji do Biura Informacji Kredytowej albo o wysłanie pisemnego potwierdzenia.

Napisany przez Bassam
Cześć Dante,
Dzięki za szybką odpowiedź. Zadzwonię do banku w poniedziałek.
Co jeśli bank twierdzi, że nadal nie zapłaciłem wszystkiego?
Jak wspomniałem, od około 4 lat nie było odezwu od banku. Czy bank może to zrobić?

Napisany przez Dante
Czy przeprowadziłeś się w międzyczasie?

Poczekaj na poniedziałek, zanim zaczną się tu dzikie spekulacje i niepraktyczne pomysły na rozwiązanie. W końcu tylko się tylko dodatkowo nakręcają.

Napisany przez Dante
Albo po prostu teraz dzwonisz:

Napisany przez Bassam
Cześć,
Tak, przeprowadziłem się 3 lata temu.
Zadzwoniłem pod podany numer telefonu. Pani, z którą rozmawiałem, powiedziała, że nie może mi pomóc i poprosiła o ponowny kontakt w poniedziałek,

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Bassam, w zasadzie nie ma znaczenia, czy się przeprowadziłeś, czy nie. Jeśli w przeszłości zaciągnąłeś kredyt, kredyt ramowy, kartę kredytową - lub cokolwiek innego - w Targobanku i spłaciłeś wszystko, z pewnością będzie to odnotowane w systemie bankowym. Wniosek jak opisano powyżej nie znajduje się jednak w rejestrze Schufa. Nie ma żadnego wniosku, tylko wtedy, gdy podpisano umowę kredytową lub coś podobnego. Po prostu zadzwoń. Lub dokładnie sprawdź swoje Schufa, co dokładnie jest tam zapisane. Z reguły powinien tam być numer konta Targobanku i na pewno szybko stwierdzisz, czy istnieją jakieś zaległości.

Napisany przez BenniG
Bankkaufmann pisze:
@Bassam, w zasadzie nie ma znaczenia, czy się przeprowadziłeś czy nie.

Ale jeśli nie zgłosisz swojego nowego adresu bankowi (lub innym wierzycielom), cała sprawa może szybko się skomplikować, zanim wierzyciel dowie się o nowym adresie.

Napisany przez Dante
BenniG pisze:
Ale jeśli nie zgłosi się swojemu bankowi (lub innym wierzycielom) zmiany adresu, cała sprawa może szybko się skończyć drogo, zanim wierzyciel dowie się o nowym adresie.

To też mi przyszło do głowy, ale w rzeczywistości banki, ubezpieczyciele itp. są dość szybkie w żądaniu informacji i potem wystawiają rachunek z miłym listem na nowy adres.

Napisany przez Bassam
Cześć wszystkim,
Dziękuję najpierw za odpowiedzi.
Na początku tygodnia zadzwoniłem do banku.
Powiedzieli, że moje konto osobiste i karta kredytowa zostały zamknięte pod koniec 3013 roku, ale miały debet. Powiedzieli, że nie znają mojego adresu i dlatego nie mogą się ze mną skontaktować. Kiedy zapytałem o adres, jaki mają w systemie, podano mi mój aktualny adres. Poprosiłem o szczegółowe zestawienie roszczeń oraz kopię tytułu. Dziś otrzymałem wyciąg z konta osobistego (i nic więcej). W nim znajduje się podstawowe roszczenie z 2013 roku, do którego każdego miesiąca doliczane są odsetki.
Dziś ponownie zadzwoniłem (rozmawiał ktoś inny). Na początku miałem podać swoją datę urodzenia i adres do porównania danych. Gdy opisałem problem, powiedziano mi, że mój aktualny adres nie znajduje się w systemie. Wyjaśniłem pracownicy, że już w poniedziałek omawiałem kwestię adresu z jej kolegą i że dzisiaj otrzymałem list. To oznacza, że twierdzenie, że nie mają mojego adresu, jest nieprawdziwe. Znowu poprosiłem o szczegółowe zestawienie roszczeń dotyczące karty kredytowej, a odpowiedź brzmiała: wysyłamy ci co miesiąc rachunek, dlatego teraz nie będziemy wysyłać szczegółowego zestawienia roszczeń. Jeśli chcesz, możemy ci przesłać ostatni rachunek. Już tego nie rozumiem. Raz mówią, że nie mają mojego adresu, a raz, że wysyłają mi co miesiąc rachunek, którego nie otrzymuję.
Kopii tytułu nie chcą przesłać, bo uważają, że jest to sprawa sprzed lat i nie zamierzają szukać w archiwum.
Przepraszam za błędy językowe.

Napisany przez Bassam
Na koniec 2013 roku konto zostało zamknięte, a nie w 3013 roku

Napisany przez BenniG
I ile chcesz ogółem zdobyć?
Co byś zyskał, gdybyś dokładnie wiedział, ile zapłaciłeś 7 lat temu?
Za jaką kwotę byś był gotów zapłacić za tą zbędną informację?

Bank na pewno nie wymyślił, że 7 lat temu coś było jeszcze nieuregulowane. Oczywiście jest to irytujące, gdy co roku dołączane są dwucyfrowe odsetki, ale taka już jest rzeczywistość.

Kiedyś miałem telefon alarmowy. Każdego miesiąca przysyłali mi rachunek papierowy na kwotę 0,00 € i mieli zezwolenie na obciążenie rachunku.
Pewnego dnia postanowiłem jednak użyć telefonu i wygenerowałem obrót w wysokości 3 centów, a w międzyczasie zmieniłem konto.
Rachunki ignorowałem ze względu na przyzwyczajenie, aż pewnego dnia przyszedł inny wyglądający list.
Ostatecznie porozumiałem się z nimi w kwocie 70 € - drogie połączenie... irytujące, ale nie koniec świata.

Napisany przez 2tneub
To nazywa się wohl czesne studenta.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata