Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy w czasach pandemii COVID-19.

Napisany przez Alex247
Cześć wszystkim,

Jestem nowy na forum, ale od kilku dni jestem tu regularnie.

Słowo roku już znajduje się w temacie.

Tak więc, nasz wymarzony grunt znaleźliśmy pół roku temu i stoją przed zakończeniem naszego finansowania budowy.

Dane:
Wartość domu 485.000€
Własny kapitał: 65.000€
Kapitał własny w postaci pracy: 86.000€
Wymagane finansowanie: 334.000€

Finansowanie budowy: ING Diba na 20 lat, oprocentowanie 1,11% (niestety w zeszłym tygodniu wzrosło z 1,06%)

Początkowa spłata: 2%
Co daje ratalne: 866€

Pracujemy w przemyśle i rzemiośle, nasze miesięczne dochody netto wynoszą 4400€.

Teraz do pytania: Ponieważ sytuacja staje się coraz bardziej naprężona, a działania rządu są nieprzewidywalne, pojawiają się wątpliwości. Czy powinniśmy teraz finansować czy poczekać?

Zamknięcia firm lub ogólny upadek gospodarczy, zdaniem niektórych osób, są już tuż przed nami, lub nawet konieczne, aby ratować lub zresetować system...

Bez wprowadzania jakichkolwiek teorii.

Czy ktoś może mi powiedzieć, co może się najgorszego zdarzyć? Na początku preferowaliśmy niską ratę, aby być elastycznym i móc wypłacać raty nawet w przypadku skróconego czasu pracy.

Jesteśmy bardziej zaniepokojeni hiperinflacją, nową wyceną wartości nieruchomości zgodnie z paragrafem 490 lub innym powodem, który mógłby nas negatywnie dotknąć w czasie kryzysu.

Z góry dziękujemy za odpowiedzi.

Napisany przez Dante
A więc jeśli nadejdzie hiperinflacja, osobiście dostaniesz ode mnie 590 000 000 000 000 euro. Albo marek. Albo cokolwiek wtedy będzie. Tak wiele razy słyszałem tę bzdurę w ostatnim czasie. To byłoby cudowne, gdyby inflacja w ogóle zbliżyła się do 5%. Nawet jeśli w ogóle. Tylko wy możecie ocenić, jak pewne są wasze miejsca pracy. Jeśli sprzedawca zachowuje się jak ostatni człowiek, bo jest istotny dla systemu i tłumaczy swoje zachowanie słowami moja praca jest bezpieczna, powiem tylko Karstadt. Dochody netto są dość przyjemne, a rata w stosunku do tego dość niewielka. Nawet gdyby oboje zarabiali tylko minimalną płacę, powinno być wystarczająco miejsca na drobne wydatki, co czysto wynika z tego. Co do odsetek i rynku mieszkaniowego, na pewno ktoś inny może powiedzieć coś mądrego. I nie zapomnijcie, Bruno też jeszcze przyjdzie i zapisze wam guzik na policzku.

Napisany przez NaTwoim13
Dante pisze:
I nie zapomnijcie, że Bruno też przyjdzie i przypnie wam guzik.

Napisany przez EgonO
Alex247 pisze:
Czy ktoś może mi powiedzieć, co w najgorszym przypadku może się stać? Na początku trzymaliśmy ratę raczej niską, aby być elastycznym i móc spłacać ratę nawet będąc na czasowym zwolnieniu.

Bardziej martwimy się o hiperinflację, ponowną wycenę wartości nieruchomości zgodnie z paragrafem 490 lub jakimkolwiek innym powodem, który mógłby negatywnie wpłynąć na naszą sytuację w czasie kryzysu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Tak, w najgorszym przypadku świat może się zawalić. Czy naprawdę tak bardzo się boisz? Jeśli tak, to może lepiej zrezygnować z zakupu domu.
W przeciwnym razie powinna istnieć możliwość dodatkowych spłat. Przy tak niskiej stopie spłaty zalecałbym zawsze korzystanie z tej opcji.
5% maksymalnej dodatkowej spłaty rocznie byłoby optymalne (ja także tak mam). Powinniście być w stanie sobie na to pozwolić po odliczeniu podatku. Jak najszybciej i jak najwięcej dodatkowych spłat, wtedy możecie być wolni od długów przed upływem 20 lat.

Trochę ryzyka zawsze jest w życiu.

Napisany przez Alex247
pisze:
I nie zapomnijcie, że Bruno także jeszcze napisze wam guzika na policzek.

Na odpowiedź od Bruna jestem już ciekawy.

Miałem nadzieję także na opinię od Noelmaxima.

Nie mam nic przeciwko odrobinie ryzyka.. dlatego też nie wzięliśmy 30-letniego kredytu z pełną spłatą.
Mamy także możliwość dodatkowej spłaty w wysokości 5%. Plan zakłada dodatkowo zmniejszenie pozostałego długu z 186.000 na 100.000 poprzez dodatkową spłatę.

Zapomniałem wspomnieć, że mamy także oszczędności budowlane w wysokości 100.000€, aby spłacić większość pozostałego długu. Ten oszczędnościowy plan byłby gotowy do wykorzystania za 19 lat.
Innymi słowy: Jeśli umowa zostanie utrzymana, nie mam obaw, że Dom zostanie spłacony w ciągu 20 do 27 lat.

Chodzi mi raczej o możliwości, jakie mogą wystąpić w przypadku kryzysu lub podobnych sytuacji.
Jaka byłaby dla was najgorsza możliwa sytuacja?

Załóżmy.. że stopy procentowe rosną, a inflacja również wzrasta. Czy bank mógłby dojść do wniosku, że w przypadku braku pieniędzy anuluje mi kredyt, aby wykorzystać go w korzystniejszych warunkach (z punktu widzenia banku)? Zgodnie z jedną z możliwych klauzul rezolucyjnych udzielającego kredyt..

Czy moje zmartwienia są uzasadnione czy przesadzone?

Napisany przez EgonO
Alex247 pisze:
Załóżmy.. Stopy procentowe rosną, a także nadchodzi inflacja. Czy bank mógłby wpaść na pomysł, aby zrezygnować z udzielonego mi kredytu, jeśli pieniądze się skończą, aby je wykorzystać pod lepszymi warunkami (z punktu widzenia banku)? Zgodnie z jedną z możliwych klauzul o wypowiedzeniu przez udzielającego pożyczki..

Czy moje obawy są uzasadnione czy przesadzone?

Jesteście ze sobą związani umową. Obie strony muszą mieć pewność co do planowania. Z mojej umowy mogę z niej wyjść jedynie po zapłaceniu odsetek za wcześniejszą spłatę. Dopóki nie okłamujesz banku przy zawieraniu umowy i dopóki zawsze możesz spłacać raty, będziesz też mógł spokojnie spać. Przynajmniej u mnie tak jest.

O ile to możliwe, zawsze powinieneś wykorzystywać dodatkowe wpłaty.

Napisany przez Professor
Alex247 pisze:
Eckdaten:
Hauswert 485.000€
Ek: 65.000€
Muskelkaptial: 86.000€
Finanzierungsbedarf: 334.000€

Baufi: ING Diba 20 Jahre Szb zu 1.11% Zinsen (sind leider letzte Woche gestiegen von 1.06%)

Czy to jest prawdziwa oferta ING DIBA, w której uwzględnione są 86 000 EUR wkładu własnego? Czy jest to tylko podane, że wartość domu wynosi 485 000 EUR, a potrzebne finansowanie wynosi 334 000 EUR?

Napisany przez Alex247
Professor pisze:
Czy to jest prawdziwa oferta od ING DIBA, w której uwzględniono i potwierdzono wkład własny w wysokości 86 000 EUR? Czy tylko podano wartość domu w wysokości 485 000 EUR, potrzebną finansowanie w wysokości 334 000 EUR?

To jest oferta od ING Diba.
Nie została jeszcze zatwierdzona, ale mamy kosztorys z wykazanym wkładem własnym, kartę potwierdzającą z podpisami wszystkich pomocników oraz odpowiednie kwalifikacje z zakresu ogrzewania/elektryki, aby dostarczyć wkład własny o takim rozmiarze.

Czy sądzisz, że może to spowodować problemy?

Napisany przez NaTwoim13
Czy masz dzieci i w którym kraju związkowym (z powodu wyboru środków finansowania dostępnych w danym kraju związkowym) planujesz budowę?

Napisany przez Alex247
noelmaxim pisze:
Czy masz dzieci i w którym landzie (ze względu na wybór środków finansowania ze środków państwa) masz zamiar budować?

Jeszcze nie mam dzieci, ale jeśli któreś powstanie podczas budowy, rozważane byłoby skorzystanie z programu Baukindergeld.

Budowa będzie miała miejsce w Turyngii.

Napisany przez Professor
Alex247 pisze:
To oferta ING Diba.
Jest jeszcze niezatwierdzona, ale mamy kosztorys z wykazem wkładu własnego, listę potwierdzającą z podpisami wszystkich pomocników oraz wymagane kwalifikacje w dziedzinie ogrzewania/elektryki, aby móc dostarczyć wkład własny w odpowiedniej ilości.

Czy sądzisz, że może to spowodować problemy?

Tylko w późniejszej praktyce.
86 000 EUR to w przeliczeniu na 50 EUR za godzinę to 1680 godzin pracy = 210 dni pracy (przy 8 godzinach dziennie) = 10,5 miesiąca (przy 20 dniach pracy w miesiącu).
Mam nadzieję, że wszyscy pomocnicy będą dostępni w odpowiedniej ilości... Szczególnie w dobie pandemii.

Napisany przez Alex247
Profesor pisze:
Tylko w późniejszej praktyce.
86 000 EUR odpowiada 1 680 godzin pracy przy stawce 50 EUR za godzinę = 210 dni roboczych (przy 8h/dzień) = 10,5 miesiąca (przy 20 dniach roboczych/miesiąc).
Mam nadzieję, że wszyscy pomocnicy będą dostępni w taki sposób, jak jest to wymagane... Zwłaszcza w przypadku pandemii.

Cóż, można to tak policzyć.. Ja robię to z stawką 65 EUR za godzinę i z udziałem 5 pomocników, wtedy z tych 10,5 miesiąca zostaje niecałe 2.

Ale nie powinno to być nawet tematem..

Napisany przez Dante
65€ za godzinę? Czy mogę też przyjść i pomóc?

Napisany przez BenniG
A ci 5 pomocników mają oczywiście po 8 godzin po pracy!
Można również dodać weekend - więc w ciągu miesiąca wszystko będzie gotowe!

Napisany przez 2utopus
Z ilu gospodarstw domowych pochodzi tych 5 pomocników? W ramach prywatnych spotkań może być obecna tylko jedna dodatkowa osoba poza gospodarstwem domowym ... dlatego obecnie można przeprowadzać się tylko z firmą przeprowadzkową, a nie z wieloma osobistymi pomocnikami.

Napisany przez Alex247
BenniG pisze:
I ci 5 pomocników mają oczywiście również 8 godzin po pracy!
Można również wziąć pod uwagę weekend - więc wszystko będzie gotowe w ciągu miesiąca!

Tak, to mają. I proszę zostawić moje zmartwienia.

Cytat od utopus

Z ilu gospodarstw domowych pochodzi tych 5 pomocników?

W ramach prywatnym może dołączyć tylko jedna osoba do gospodarstwa domowego ...
dlatego obecnie przeprowadzać można tylko z firmą przeprowadzkową, a nie z wieloma prywatnymi pomocnikami.

Z 5 gospodarstw domowych. Proszę także zostawić moje zmartwienia.

Jesteśmy tutaj na forum FINANSOWYM. Jeśli chciałbym porad dotyczących rozbudowy lub pouczenia o obowiązujących przepisach dotyczących koronawirusa, zapytałbym o to wprost.

Jeśli ktoś mógłby teraz odpowiedzieć na moje pierwotne pytanie, byłbym bardzo wdzięczny.

Napisany przez Professor
Ale nadal była kwestia, co w najgorszym przypadku może się wydarzyć. I właśnie to jest jedną z obecnych niepewności.Jeśli praca własna dotyczy tylko prac, które mają odbyć się dopiero pod koniec, to ok. Ale jeśli dotyczy również etapów pośrednich, które nie mogą odbyć się zgodnie z planem ze względu na środki zapobiegające koronawirusowi -> brak kontaktów lub niewiele kontaktów -> może to mieć istotne konsekwencje dla postępu budowy i planowania firm, które zostały opłacone.Niestety, często praca własna jest zbyt optymistycznie oszacowana, a 86 000 EUR zaliczałbym do tego. Jeśli uda się, gratulacje. Ale to naprawdę dużo pracy... (niezależnie od tego, czy koszt wynosi 50 EUR czy 65 EUR za godzinę)1,5 - 2 miesiące to także cały rok urlopu lub 16 weekendów, kiedy zawsze trzeba mieć czas i chęci.

Napisany przez NaTwoim13
Chcę zrozumieć zastrzeżenia - nawet jeśli nikt o nie nie pytał - gdziekolwiek one są, chociaż nie do końca je rozumiem, i odsyłam do moich częstych stwierdzeń, że sprawa ta powinna być rozpatrywana indywidualnie na miejscu i zależnie od osoby, która chce zrealizować zamiar, a ostatecznie zależy to tylko od niego.

Jednakże, jeśli TE prosi o tego rodzaju rozmowę i kilkakrotnie zwraca uwagę, że nie chce jej prowadzić ani jej wywoływać, a wprost wskazuje, że nie prosił o takie dyskusje, powinniśmy przestać spekulować, pouczać, insynuować i męczyć TE sprawami, które go nie interesują ani go nie dotyczą.

Napisany przez Professor
Napominałem TE tylko o tym, że pytał o te rzeczy.....

Nie trzeba patrzeć na wszystko przez różowe okulary, i nie zawsze jest przyjemnie, gdy w swoich marzeniach/planach jest się sprowadzanym na ziemię.

Chciał wiedzieć, co może się stać, i dokładnie to się może zdarzyć, gdy planuje się tak wysoki wkład własny. Nawet Państwo jako samozwańczy specjaliści powinniście wiedzieć, że wszystko, co przekracza 10% wkładu własnego w koszty ogólne, jest bardzo problematyczne. A tutaj mówimy już o zbliżającym się do 20%.

I powinniście ten fakt przekazywać swoim potencjalnym klientom, nawet jeśli to zmniejsza szansę biznesową, gdy robicie się niepopularni przez takie ostrzeżenie.

Napisany przez NaTwoim13
Professor pisze:
I nawet ty, samozwańczy ekspert, powinieneś wiedzieć, że wszystko, co przekracza 10% własnej pracy przy ogólnych kosztach, jest bardzo problematyczne. A tutaj mamy już powyżej 20%.

Może, ale nie musi! Użytkownik to przeczytał i zajął do tego stanowisko!

A teraz o mnie. Finansowałem już domy, a nie tylko jeden, gdzie praktycznie nie było zaangażowanych firm!! Finansowane były tylko koszty materiałów i co mogę powiedzieć, niektóre domy są lepszej jakości, niż mogłyby zbudować firmy budowlane. No cóż, i zostały ukończone

Ach tak, nie mam zamiaru przedstawiać oferty użytkownikowi. Myślę, że jasno widać, że już znalazł on partnera bankowego. Czy to było właściwe wybór, w to wątpię, ale to inna sprawa! Tu nie widać interesu biznesowego, a moje podejście, decydowanie miejscowo i indywidualnie, mając pełną wiedzę i wrażenia o osobie planującej przedsięwzięcie, nie zostały podważone przez twoje przypuszczenia

Na zakończenie mała wskazówka: Jednym podejściem byłoby zapytać o zawód lub wykształcenie. Przemysł i rzemiosło przynajmniej wyrażają, że tutaj nie tylko ktoś bez zdolności manualnych

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
Teraz o mnie. Finansowałem już domy, a nie tylko jeden, prawie żadna firma nie miała z tym nic wspólnego !! Finansowane były jedynie koszty materiałów i co mogę powiedzieć, niejedno z tych domów jest jakościowo lepsze, niż gdyby zostały zbudowane przez firmy budowlane. No cóż, i tak się udały

Czy liczyłeś kiedyś godziny pracy na oszczędności wynikające z wykonanej przez ciebie pracy rzemieślniczej?
Byłoby interesujące zobaczyć takie obliczenia.
Około 15 lat temu finansowaliśmy projekt budowlany poprzez bank rozwoju Saksonii jako stowarzyszenie. Jeśli dobrze pamiętam, bank zaakceptował wtedy stawkę godzinową za pracę własną nieco ponad 11€. Stawki godzinowe rzemieślników były wtedy oczywiście znacznie niższe niż obecnie, ale na pewno nie poniżej 30€.

Aby oszacować z 65€, musiałbyś mieć w swoim otoczeniu ludzi znających się na rzeczy. Jako amator prawdopodobnie pracujesz tylko w połowie tak szybko. Do tego dochodzi wybór materiałów, zaopatrzenie w materiały i narzędzia oraz dodatkowa praca, której rzemieślnik wykonuje, ale nie jest ona naliczana. Ponadto zazwyczaj należy zapewnić pracowitym pomocnikom posiłek.
Nikt nie kwestionuje, że OP w końcu skończy budowę domu, ale uważam, że uwagi sugerujące pewność siebie w obliczaniu kosztów godzinowych w wysokości 65€ są uzasadnione.

Napisany przez NaTwoim13
Czy kiedykolwiek zapytałeś/zapytaliście, zanim zaczęliście się znać lepiej niż osoba zadająca pytanie (ewentualnie nie chcąc wiedzieć), czy Dom musi być gotowy w ciągu 3/4 roku? Jakie prace/fachowe usługi mają być wykonane we własnym zakresie? Czy kiedykolwiek pomyślałeś/pomyśleliście, że bank może odmówić finansowania nierealistycznego udziału w pracy własnej lub nawet nie wesprzeć tego przedsięwzięcia swoimi środkami? Czy dowiedziałeś/dowiedziałeś się, kto tam pomaga? Przynajmniej spróbowałeś/spróbowaliście dowiedzieć się, zanim zaczniesz oceniać, co należy wiedzieć, pomimo tego, że niektóre odpowiedzi nie zostałyby udzielone, ponieważ osoba zadająca pytanie nie widzi potrzeby pomocy?

Napisany przez NaTwoim13
Alex247 pisze:
Teraz pytanie: Ponieważ sytuacja coraz bardziej się zaostrza, a działania rządu nie są możliwe do przewidzenia, pojawiają się wątpliwości. Czy powinniśmy teraz finansować czy lepiej poczekać?
Zamknięcie firm lub ogólny upadek gospodarki stoją według opinii niektórych osób tuż przed nami, a nawet są konieczne, aby ocalić system lub zresetować go...

Bez próbowania wprowadzania jakichkolwiek teorii.

Czy ktoś może mi powiedzieć, co w najgorszym przypadku może się zdarzyć? Na początku trzymaliśmy ratę raczej niską, aby być elastycznym i móc opłacać raty nawet będąc na częściowym czasie pracy.

Bardziej martwimy się o hiperinflację, rekalkulację wartości nieruchomości zgodnie z paragrafem 490 lub jakimkolwiek innym powodem, który mógłby negatywnie nas dotknąć podczas kryzysu.

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Cytat Alex247

Chodzi mi raczej o możliwości, jakie mogą pojawić się w wyniku kryzysu czy podobnej sytuacji.
Jaki byłby dla Was najgorszy możliwy scenariusz?

Załóżmy.. że stopy procentowe rosną, a następuje też inflacja. Czy bank mógłby wpaść na pomysł, aby wypowiedzieć mi kredyt, gdy pieniądze się kończą, aby je wykorzystać pod lepszymi warunkami (z punktu widzenia banku)? Po jednej z możliwych klauzul wypowiedzenia przez pożyczkodawcę..

Czy moje obawy są uzasadnione czy przesadzone?

Cytat Alex247

No cóż, można tak to policzyć.. Liczę to z stawką godzinową 65€ i przez 5 pomocników, więc z 10,5 miesiąca wychodzi niecałe 2.

Ale to nie powinno być tu tematem..

Cytat Alex247

Z 5 gospodarstw domowych. Proszę także o zostawienie moich zmartwień w tej kwestii.

Jesteśmy tutaj na forum FINANSowym. Gdybym chciał porad dotyczących rozbudowy czy pouczenia o obecnych przepisach dotyczących koronawirusa, zdecydowanie bym o nie zapytał.

Jeśli ktoś mógłby teraz wypowiedzieć się na temat mojego pierwotnego pytania, byłbym bardzo wdzięczny.

Byłoby miło, gdybyśmy mogli udzielić pomocy temu użytkownikowi poprzez opinie, punkty widzenia, poglądy oraz ewentualne fakty i dane. Przez gdybanie, narzekanie, spekulacje i marudzenie jedynie go irytujemy

Napisany przez Alex247
Dla wszystkich zainteresowanych - jesteśmy wykwalifikowanymi elektrykami i mamy również firmę zajmującą się instalacjami grzewczymi i sanitarystycznymi w rodzinie. Ojciec, wujek, brat i ja jesteśmy specjalistami w tych dziedzinach i zajmujemy się tymi rzeczami codziennie.

Urlop roczny, nadgodziny i inne sprawy w moim przypadku wynoszą w tym roku 65 dni pracy. To dla mnie ponad 3 miesiące, które mogę spędzić non stop na budowie. (Planujemy to przedsięwzięcie od kilku lat...)

Tylko prace związane z ogrzewaniem i elektryką obciążają mnie kwotą 40 000 €. W najszerszym tego słowa znaczeniu wątpliwość co do tego, co może się zdarzyć, jest uzasadniona. Jednakże równie ważne jest wymienienie spraw takich jak bezrobocie, choroba, śmierć kredytobiorcy itp.

Wszystkie te kwestie uznaję jednak za normalne związane z ryzykiem, które można ubezpieczyć odpowiednimi polisami.

Mnie chodziło konkretnie o dalsze ryzyka, które mogą pojawić się w trakcie kryzysu.

@Noelmaxim, w jaki sposób mam zrozumieć Pańskie wskazówki?

Przeczytałem już wiele o ING Diba, ale mniej negatywnych opinii, gdy kredyt został raz zaakceptowany.

Czy mógłby Pan podzielić się ze mną swoją wiedzą? Z innego wątku wywnioskowałem, że przyczyny odrzucenia są stosunkowo dowolne.

Nasz problem polega na tym, że ze względu na wysoką własną pracę faktycznie wypadamy poza zakres większości banków.

Dotychczas otrzymaliśmy oferty tylko od Postbank/DSL na 1,41% oprocentowania, które są gorsze w okresie BSZF i stopie procentowej, wyższe koszty przy zmianie oprocentowania itp.

To 0,3% robi dużą różnicę. Jedynym co dotąd nie sprawdziliśmy były VR i Sparkassen. W przeciwnym razie otrzymaliśmy kredyty od DKB, Targo, Postbank przez wszystkie kredyty Europace.

Napisany przez NaTwoim13
Zakładam, że w podanych kosztach uwzględniona jest działka?
Wow, mają Państwo za sobą naprawdę piękną odyseję, co jednak nie wynika z udziału w kosztach własnych, przynajmniej DSL Bank i DKB śmieją się z tego.
No cóż, ING staje się coraz mniej godna zaufania, na co mi dobre warunki, jeśli po 3-4 dniach z różnych powodów znowu zaczynam od początku. Po prostu poczekajcie, to nie tak, że teraz będą odrzucać losowo.

Napisany przez Alex247
noelmaxim pisze:
Zakładam, że w podanych kosztach uwzględniono działkę?

Ui, ale mają już za sobą piękną odyseję, ale to nie z powodu udziału własnego, przynajmniej bank DSL i DKB śmieje się z tego.

No cóż, ING staje się coraz mniej wytrzymała, po co dobre warunki, jeśli po 3-4 dniach z różnych powodów zaczynam od nowa. Po prostu zaczekaj, to nie tak, że będą teraz tylko odrzucać losowo.

DKB nas przekazała dalej, ponieważ ich limit wkładu własnego wynosi podobno 20 000 €.

Ponownie dla szczegółowego przedstawienia:

Te 485 000 € to oszacowana wartość obiektu z całym wyposażeniem.

Składa się z 445 000 € kosztów domu (w tym 86 000 € udziału własnego), 30 000 € za działkę i kolejnych 10 000 € kosztów dodatkowych (koszty związane z podłączeniem do domu, koszty notarialne i podatek od nabycia nieruchomości).

Dom ma 180 m² powierzchni mieszkalnej + 90 m² piwnicy (użytkowej).

Wnosimy dodatkowe 35 000 € w gotówce. Działkę już nabyliśmy za wyżej wymienioną cenę zakupu. W ten sposób dochodzimy do kwoty finansowania w wysokości 334 000 €.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie DSL Bank???

334.000,00 € / 20 lat stałe spłacanie kapitału/ nominalnie 0,99 % / efektywnie 1,02 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 1.523,60 € / 4,484 % / Okres bezpłatnego korzystania 12 miesięcy

????

Napisany przez Alex247
noelmaxim pisze:
Dlaczego nie DSL Bank???

334.000,00 € / 20 lat stałego spłacania/ nominalnie 0,99 % / efektywnie 1,02 % / rata odsetkowa i kapitałowa 1.523,60 € /4,484 % / okres bez spłaty kapitału 12 miesięcy

????

Niestety finansowo nie byłoby to możliwe. Z uwzględnieniem kosztów dodatkowych miesięczne obciążenie byłoby bliskie 2000€, co stanowiłoby obecnie około 45% naszej pensji netto.

W niedalekiej przyszłości planujemy posiadanie potomstwa, co oznaczałoby zmniejszenie dochodów, a tym samym koszty utrzymania domu przekraczałyby więcej niż 50% naszych dochodów w danym okresie.

Jednak interesujące jest zobaczyć, jak mogą wyglądać warunki finansowe. 20 lat spłacania kapitału w całości otrzymalibyśmy, ponieważ przekroczyło to naszą oczekiwaną ratę. Tylko 30 lat spłacania kapitału z 1,6 % odsetkami w DSL...

Napisany przez BenniG
Bardzo dobrze, ten potencjalny klient myśli o przyszłości.
Uważam, że stawka w wysokości 1,523 € była odważna, biorąc pod uwagę że TE mówił dotąd o 866 €.
Ale na pewno Noelmaxim może jeszcze coś zmienić.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, pomyliłem się, miałem na myśli przeczytać, że to jest całkowita spłata kredytu. Dlatego moja reakcja, moja propozycja jest raczej bez sensu.

30-letnia całkowita spłata kredytu wynosi 1,22% / 1,24% / miesięczna rata odsetkowa i kapitałowa to 1 111 euro.

ING jest tu miarą wszystkiego, poczekajmy zobaczymy, jak inne się zajęły

Napisany przez hausbauwest
Och Obelix..... czasami jest naprawdę trudno z Tobą.
Istnieje kilka zawodów, które są określone jako pełne rzemiosło. Niezależnie od tego, czy jesteś prawo- czy leworęczny, nie wolno ci samodzielnie wykonywać tych prac. Dekarz, elektryk, blacharz i tak dalej. Myślałem, że już o tym wiesz.

Napisany przez NaTwoim13
Ja, wa

Mach du mal so, andere machen es anders

Napisany przez Alex247
noelmaxim pisze:
Nee, ich habe das was verwechselt, ich meinte gelesen zu haben, dass es sich um ein Volltilger handelt. Daher meine Reaktion, so ist mein Vorschlag dann eher Blödsinn.

30 Jahre Volltilger wäre eine nom. 1,22 % / eff. 1,24 % / Zins-, und Tilgungsrate 1.111 euro

Die ING ist hier das Maß aller Dinge, bleibt abzuwarten, wie die voten

To brzmi dość interesująco. W jakim instytucie byłyby te warunki?

Cytujac hausbauwest

Ach Obelix..... to czasem jest trudne z Tobą. Jest kilka zawodów, które są zdefiniowane jako zawody pełnych rąk. Bez względu na to, czy jesteś lewo- czy praworęczny, nie możesz wykonywać ich samodzielnie. Dekarz, elektryk, blacharz i tak dalej. Myślałem, że już o tym wiesz.

Na pewno osoba, o której mowa, czyli Obelix, chętnie się wypowie na ten temat

Jeśli jestem elektrykiem, jak już opisałem, lub blacharzem, dlaczego nie mogę wykonywać wyżej wymienionych prac?

Kto to określa? Gdzie to jest napisane? A przede wszystkim: kto to kontroluje?

Napisany przez NaTwoim13
Alex247 pisze:
To brzmi dość interesująco. W jakim instytucie są te warunki?

DSL Bank

Cytat od Alex247

Kto byłby tym Obelixem, na którego celuje, chętnie się wypowiada

Jeśli jestem elektrykiem, jak już opisałem, albo hydraulikiem, dlaczego nie mogę wykonywać wyżej wymienionych prac?

Kto to nakazuje? Gdzie to jest napisane? I przede wszystkim: Kto to kontroluje?

Już wielokrotnie zablokowany dureń, nie zwracajcie na niego uwagi.

Całkowity bełkot, który pisze!!!

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze:
Ach Obelix..... to czasami jest tak trudne z Tobą.
Istnieje kilka branż, które są ściśle określone jako pełne rzemiosło. Bez znaczenia, czy jesteś leworęczny czy praworęczny, nie możesz tego sam wykonać. Dekarz, elektryk, blacharz i tak dalej. Myślałem, że już o tym wiesz.

Ty gaduło, powinieneś raz przeczytać posty! To nie ma nic wspólnego z KfW efektywnym energetycznie budownictwem!

Napisany przez Alex247
noelmaxim pisze:
DSL Bank

Nie rozumiem, skąd mogą pochodzić tak duże różnice w oprocentowaniu.

Przy każdym zapytaniu na liście było zawsze widoczne DSL Bank i otrzymaliśmy oferty na pełne spłacenie w ciągu 30 lat z oprocentowaniem w okolicach 1,6 do 1,8%.

Napisany przez NaTwoim13
Alex247 pisze:
Nie rozumiem, jak mogą występować tak duże różnice w oprocentowaniu.

Za każdym razem, gdy wysyłaliśmy zapytanie, DSL Bank była wymieniana, i otrzymywaliśmy oferty z oprocentowaniem około 1,6 do 1,8% na okres 30 lat.

Wydaje się, że nie otrzymali właściwej porady w sprawie dostępnych możliwości, być może udostępnili tutaj na forum nieprawidłowe lub niewystarczające informacje, pomimo tego, że istnieją również inne banki oferujące warunki w zakresie podanym przeze mnie.

Przypadki zostały oznaczone na żółto, ponieważ nie mogłem dostarczyć niezbędnych danych osobowych.

Napisany przez bruno68
@Alex247, Teraz chciałem zgłosić się! Uważam, że ich planowanie jest dość ambitne! Kupno działki, żaden problem, budowa domu? No, w tej konstrukcji? Za 86 000, kto wystawi na to pisemne potwierdzenie? Deweloper czy architekt? Ze względów na odpowiedzialność, żaden z nich nie podpisze przeciwnie Elektryczność, Gaz, lub Olejowe ogrzewanie, Woda używana i świeża podlegają wymaganiom ustawowym. Nawet jeśli pominąć komin, to jego odbiór podlega mistrzowi kominiarskiemu. Jednemu z mistrzów albo nadzorowi komunalnemu! Chociaż jest dopuszczalne, żeby to zrobić samemu, to odbiór musi być podpisany przez jednego z mistrzów, którzy mają taką rolę. Można to ominąć, ale wtedy nie powinno się mieć żadnego szkodowe wydarzenia w, przy, lub związane z domem podczas trwania spłaty. Ponieważ ubezpieczyciel będzie chciał mieć podpisane branże, odbióry oraz podpis w celu sprawdzenia. Oczywiście również OC crosswritersa lubi się do kwotowania szkody! Ale jeśli ubezpieczenie jest częścią umowy kredytowej, to pułapka na ubezpieczenie pewnie się za chwilę zatnie! Ubezpieczyciel wypłaca jedynie za prace wykonane właściwie! Dlatego w przypadku szkody, ubezpieczyciel nie będzie udzielał świadczeń przez długi czas, aż do rozstrzygnięcia sądowego! Ponieważ to byłoby pogorszenie zabezpieczenia hipotecznego, jak to określone jest w Kodeksie cywilnym, a mianowicie w § 490 ust. 1 BGB. Po pożarze domu zazwyczaj występuje szkoda całkowita! Jak wspomniałem, jeśli ubezpieczenie jest częścią umowy kredytu, odszkodowanie jest przeważnie przekazywane wierzycielowi, aby ominąć § 490 ust. 1. To oznacza, że pieniądze najpierw trafiają do wierzyciela, z którym będą musieli negocjować nową umowę kredytową! Mam nadzieję, że widzisz, jak katastrofalne mogą być skutki podejmowania tanich decyzji! Naprawdę wierzysz, że jeśli samemu zawierasz kredyt, będzie ci ktoś towarzyszył? Być może prawnik, ale musi być opłacony, zakładając kwotę 400 000 €, ile to kosztuje zgodnie z tabelą RVG - Aktuelle Gebührentabelle dla 2020, około. 2 853 € plus koszty dodatkowe + VAT w pierwszej rundzie, druga runda będzie droższa - 3 307 € zgodnie z ustawą o kosztach sądowych! Pieniędzy, których w tej chwili nie masz! Ponieważ ubezpieczyciel nie płaci! bruno68

Napisany przez Alex247
bruno68 pisze:
@Alex247,

teraz chciałbym się zgłosić!

Uważam, że ich planowanie jest dość odważne! Dobrze kupić działkę, żaden problem, zbudować Dom? Tak, w takiej konstrukcji? Za 86 000, kto jest odpowiedzialny za udokumentowanie tego pisemnie?
Deweloper czy architekt? Z przyczyn odpowiedzialności żaden z nich nie podpisze gwarancji rozmaitych prac - elektrycznych, gazowych, czy olejowych, uzdatniania i dostarczania wody - na krzyż.
Pomijając kwestię komina, odbiór ten podlega mistrzowi kominiarskiemu.

Do jednego z obowiązku mistrzowskiego i/lub miejskiego nadzoru!
Choć jest dopuszczalne zrobienie tego samemu, odbiór musi być podpisany przez osobę posiadającą kwalifikacje mistrza!

Można tego uniknąć, ale wtedy nie powinno dochodzić do przypadków uszkodzeń, w, przed lub z powodu domu podczas fazy spłaty. Ponieważ ubezpieczyciel chciałby mieć podpisaną gwarancję dotyczącą różnych dziedzin oraz udokumentowany odbiór w celu przeglądu.
Oczywiście także ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej zleceniobiorcy, w celu ustalenia odpowiedzialności za szkody!

Jednak jeśli ubezpieczenie jest warunkiem umowy kredytowej, to pułapka ubezpieczeniowa może teraz zaczynać działać! ubezpieczenie wypłaci odszkodowanie tylko za właściwie wykonane prace!
Dlatego w przypadku szkody ubezpieczenie przez długi czas nie zapewni odszkodowania, dopóki nie zostanie to rozstrzygnięte przez sąd!

Ponieważ jest to pogorszenie zabezpieczenia hipotecznego, jak to określa Kodeks cywilny, tj. w § 490 ust. 1. Po pożarze domu zwykle występuje całkowita zguba!

Jak już wspomniałem, jeśli ubezpieczenie jest warunkiem umowy kredytowej, zazwyczaj odszkodowanie zostaje przekazane wierzycielowi, aby ominąć § 490 ust. 1.

To oznacza, że pieniądze wpływają najpierw do wierzyciela, z którym będą musieli negocjować nową umowę kredytową w przyszłości!

Mam nadzieję, że możesz dostrzec, jakie mogą być fatalne konsekwencje tanich decyzji! Czy naprawdę wierzysz, że jeśli sam zawarzysz umowę kredytową, ktoś cię poprze? Być może adwokat, ale musiałby być opłacony, załóżmy 400 000 €, ile to kosztuje według tabeli RVG - Aktualna tabela opłat za 2020 rok
około 2 853 € plus koszty dodatkowe + VAT w pierwszej rundzie, druga runda będzie droższa Ustawa o kosztach procesowych GKG w wysokości 3 307 €
Pieniądze, które w tej chwili nie posiadasz! Bo ubezpieczyciel nie płaci!

bruno68

Cześć Bruno, dziękuję za długo wyczekiwaną odpowiedź!

Mamy na budowie aż 2 mistrzów: tatę i wujka

Nie mamy nawet komina

Napisany przez Alex247
noelmaxim pisze:
Wydaje się, że nie otrzymałeś wystarczającej informacji co do możliwości, być może udostępniłeś tutaj w forum nieprawidłowe lub niewystarczające informacje, pomimo faktu, że istnieją jeszcze inne banki oferujące warunki w zakresie, który przedstawiłem.

Przypadki są oznaczone na żółto, ponieważ nie mogłem wprowadzić niezbędnych danych osobowych.

Brzmi naprawdę interesująco! Myślę, że jeśli nasz obecny pośrednik będzie kontynuował tę drogę i ciągle nas nękał nowymi szczegółami i dokumentami, musimy jeszcze raz porozmawiać.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, to ma tę zaletę, że wszystko jest w jednym miejscu.

Ja jednak nie rozumiem tego, u mnie jest lista dokumentów, która jest spersonalizowana i intuicyjna, a potem przychodzą dokumenty.

Zdarza się czasem, że bank coś dodatkowego zażąda, ale w zasadzie wszystko idzie szybko, szybko, szybko.

Napisany przez Alex247
Niemniej jednak muszę powiedzieć, że obsługa do tej pory była naprawdę okropna.

Gdybym jeszcze raz refinansował, najprawdopodobniej wybrałbym od razu Pana Buhmanna.

Ostatnie wydarzenie:

Nasze refinansowanie zostało zatwierdzone (jupi) i to nawet pod super warunkami.

20 lat SZB oprocentowanych 1,01%.

Następujące problemy:

Kwota kredytu: 334 000 €
Wartość obiektu: 450 000 €
Wartość obiektu składa się z kapitału własnego (36 tys.), wkładu własnego (86 tys.) i kwoty kredytu.

Mamy umowę o dzieło i rozdzielamy poszczególne prace.

W umowie refinansowej ING wymaga umowy kupna deweloperskiego, poświadczonej notarialnie.

Na zapytanie, powiedziano mi, że jest to formalność banku. Zawsze musi to być napisane i umowa kupna działki + umowa o dzieło jest to samo i wystarczające.

Czy jestem zbyt drobiazgowy czy to naprawdę większa sprawa? Uważam, że jeśli bank na tym trwa, nie będziemy mogli spełnić warunków wypłaty.

Ponadto mamy dostarczyć faktury na kwotę łączną (450 tys.) do pełnej wypłaty. To też wydaje mi się podejrzane, ponieważ nie możemy udowodnić naszego wkładu własnego jako faktury. W rezultacie brakuje udokumentowanych 86 tys.

Widzi to ktoś jeszcze tak krytycznie jak ja, czy po prostu jestem nadmiernie drobiazgowy?

Napisany przez NaTwoim13
Kto złożył wniosek? Czy zrobiła to Pani bezpośrednio czy za pośrednictwem pośrednika?

Powinna Pani dokładnie sprawdzić ten aspekt, ponieważ jeśli pośrednik działający nieuczciwie przedstawił fakty, to mogą pojawić się poważne problemy w przyszłości. Należy pamiętać, że w przypadku wypłaty środków, które zostały zadeklarowane jako wkład własny, a nie zostały one faktycznie zainwestowane, może to spotkać się z poważnymi konsekwencjami. Na przykład, do skorzystania z pomocy mieszkaniowej nie jest konieczne posiadanie pieniędzy, wystarczy jedynie na materiały.

Napisany przez Alex247
Wniosek został złożony za pośrednictwem naszego banku domowego, DKB lub DKB Grund.

Po wielokrotnych pytaniach otrzymaliśmy tę informację zwrotną telefonicznie, jak powyżej. I znowu okazuje się, że jesteśmy jedynymi, którzy mają ten problem. Wszyscy inni wydają się nie widzieć tego problemu jako takiego lub nie mieli umowy o dzieło... Znowu nie rozumiem, dlaczego znowu jesteśmy jedynymi, którzy mają taki problem.

Napisany przez NaTwoim13
Myślenie pozytywne zawsze się równoważy w życiu, i jeśli coś się dzieje, ja (i inni, za wyjątkiem trolli) jesteśmy gotowi, aby pomóc.

Napisany przez Alex247
I co to dokładnie oznacza?

Czy można to teraz wysłać i zaufać przyjaznym wypowiedziom doradców, czy bank w końcu odmówi, ponieważ złożyliśmy umowę o dzieło zamiast umowy deweloperskiej?

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, z tej odległości nie jestem w stanie ocenić tego bez indywidualnego dostępu do akt.

Jeśli ma być wypłacone zgodnie z MaBv, konieczna jest kaucja (w tym przypadku różnica dotycząca umowy z przedsiębiorcą budowlanym jest istotna), czy KfW 153 jest uwzględnione (w kontekście wkładu własnego, który wtedy nie będzie możliwy), itd., itd., itd.

Napisany przez Alex247
No to jestem uspokojony.. nie.

KFW nie jest włączone. Wskaźniki dotyczące udokumentowania kapitału własnego w stosunku do wartości domu również się zgadzają (w odniesieniu do własnego wkładu). To, co naprawdę mnie martwi, to sprawa umowy deweloperskiej.

Nie rozumiem również, dlaczego mielibyśmy być jedynymi z tym problemem.
Albo co sprawia, że tak trudno jest dostosować umowę w prosty sposób...

Napisany przez Alex247
Cześć razem,

po zatwierdzeniu naszego finansowania i po zmianie naszej umowy w związku z ostatnimi niejasnościami, mam pytanie dotyczące następującego tematu:

Sprzedaż dalsza kredytów // Oświadczenie cesji na rzecz banku w tej sprawie

Czyta się często o sprzedaży dalszej kredytów, spakowanych w pakietach z różnych powodów. Równocześnie czytamy również dużo o tym, jak się przed tym zabezpieczyć, godząc się na klauzule wyłączenia od dodatkowych kosztów odsetkowych, itp.

W internecie oraz tutaj na forum czyta się najróżniejsze rzeczy na ten temat... Jeśli spłaca się raty, nie ma się czego obawiać.... Licytacja przymusowa pomimo zawsze pozytywnych wpłat.. czy cokolwiek innego..

Teraz pojawiające się pytania:

1. Co się stanie w najgorszym przypadku w przypadku sprzedaży dalszej mojego kredytu?
2. Dlaczego powinienem się przed tym zabezpieczyć?
3. Jak powszechne są takie klauzule sprzedaży dalszej w umowach?

Napisany przez NaTwoim13
Serio, czy to jest na poważnie?

Dlaczego nie wyjaśniają wszystkich swoich pytań wcześniej, co zostało zmienione i dlaczego nie omawiają tego z finansującym bankiem?

Proszę, nie bądźcie na mnie źli, zawsze tego nie rozumiem. Bierze się pożyczkę na inwestycję życiową na dużą sumę i potem trzeba szukać pomocy na forum? Jakie pytania jeszcze są otwarte, co jeszcze ma nastąpić?

Byłbym zły i rozczarowany, gdyby moi klienci mieli takie otwarte pytania po podpisaniu umowy na ogromne sumy, coś bym zrobił bardzo źle!

Trzęsienie głową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata