Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - roczna opłata za podwyżkę bez zwiększenia sumy?

Napisany przez VSoreales
Cześć wszystkim,

mam problem z moją umową oszczędnościową. Na nacisk mojej mamy (która niestety nie zna się w ogóle na finansach) w 2015 roku, w dość młodym wieku, podpisałem umowę oszczędnościową w Schwäbisch Hall. Kwota umowy wynosiła 10,000€, jednak pośrednik namówił mnie w 2017 roku na zwiększenie kwoty, twierdząc że zwiększenie miesięcznej wpłaty jest możliwe tylko przy zwiększeniu kwoty umowy. Obecnie suma wynosi 30,000€, a oprocentowanie wynosi 0,25%. Jest to typ umowy Fuchs WohnRente, jeśli to pomoże. Limit oszczędności (czy jakoś tak) wynosi 40%, osiągnąłem 10%.

Mój problem:

Co roku na wyciągu z konta znajduję opłatę za zwiększenie w wysokości 40€. Znalazłem artykuły w internecie, które twierdzą, że regularne opłaty są niedopuszczalne. Czy dotyczy to również tych tajemniczych opłat za zwiększenie? W warunkach umowy napisano, że opłaty zazwyczaj nie są przewidziane, jednak w odpowiedniej sytuacji bank oszczędnościowy mógłby otrzymać jakąś rekompensatę.

Zwiększyłem umowę tylko raz w 2017 roku, od tego czasu nigdy więcej. Mimo to opłata za zwiększenie występuje co roku.

Najchętniej zrezygnowałbym z umowy, ale ostatnim razem pośrednik ze Schwäbisch Hall tak mnie zasypywał argumentami, że ostatecznie tylko zawiesiłem umowę. Jego zdaniem wszystko miało działać zgodnie z planem. Mimo to ta coroczna opłata nadal się pojawia.

Czy ktoś może powiedzieć mi, czy mogę żądać zwrotu tych opłat/czy warto zrezygnować? Mam wrażenie, że zostając w umowie tracę coraz więcej pieniędzy, ale chciałbym jak najmniej rozmawiać z tym człowiekiem, bo wydaje mi się, że wszystko co mówi ma zabarwienie manipulacji..

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc!

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - roczna opłata za podwyżkę bez zwiększenia sumy?

Napisany przez BenniG
1. Czy musiałeś zapłacić opłatę za zamknięcie w 2015 roku w wysokości 1% wartości umowy - czyli 100 €? 2. Czy ponownie musiałeś zapłacić 200 € w 2017 roku?Jeśli odpowiedź na pytanie 1 to tak, a na pytanie 2 to nie, mogę to wytłumaczyć tym, że ponowna opłata za zamknięcie (200 €) jest rozłożona na 5 lat, więc nadal pozostaje dla Ciebie przez rok lub dwa.W moich umowach dotyczących oszczędzania budowlanego częściowo pobierane są opłaty serwisowe, ale wynoszą one tylko 15 €.

Napisany przez VSoreales
Oczywiście. Oznacza to, że nawet jeśli go wypowiem, nadal muszę zwrócić pozostałe 180€, tak?

Napisany przez BenniG
Tak więc przypuszczam, że opłaty, które zostały już opłacone, zostały już pobrane.
To, co nie zostało jeszcze opłacone, nie zostanie już do Ciebie ponownie zafakturowane.

Skąd w ogóle masz cenę 180 €?
100 € prawdopodobnie już zapłaciłeś przy rezerwacji, więc przy podwyżce tylko zostało naliczone 200 € (albo twoja opłata wynosi 1,5%?).

Ile razy opłata za podwyżkę była już widoczna na twoim wyciągu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata