Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie i ocena kredytowa Ing-DIBA

Napisany przez Christian99
Cześć,
może to być interesujące dla niektórych.

Dzisiaj, w dniu składania wszystkich dokumentów (14 plików), dostałem suchego maila odmawiającego mi finansowania remontu (rozbudowa poddasza, remont balkonów itp.) na kwotę ponad 100 000 €, okres kredytowania 10 lat, 10% spłaty z powodu negatywnego scoringu.

Dane do rozważenia:
Klient w Ing-DIBA od 2004 roku z finansowaniem w wysokości 225 000 €, refinansowanie w 2014 roku, pozostałe zobowiązanie 20 000 €, spłata kredytu nastąpi w maju 2021 roku.
W ciągu ostatnich trzech lat maksymalna spłata wynosząca 10% regularnie i 5% dodatkowa spłata, razem 34 000 € rocznie.
Oczywiście nigdy nie było opóźnień w spłatach ani innych zaległości.

370 000 € pierwszego rzedu obciążenie hipoteczne, bez listu cesji, nieruchomość w doskonałej lokalizacji ma znacznie wyższą wartość rynkową.
Żadnych innych zobowiązań poza 3 małymi Leasingami samochodowymi w firmie.
Aktywa: wartość wykupu polisy na życie w wysokości 90 000 € (nieobciążona).

Od 21 lat jestem samozatrudniony w dziedzinie pomocy podatkowej/księgowości, dochód w 2019 roku przed odliczeniem ulg na dzieci wyniósł 86 000 €, w poprzednich latach podobnie, w 2020 roku według wstępnego rachunku wyników analogicznie do poprzednich lat.

Dochód gospodarstwa domowego w wysokości 6 500 € miesięcznie został ostrożnie oszacowany i uznany przez doradcę za nierealistyczny.
Podnosiłem sprawę 16 lat bez zarzutu w relacjach z klientami, wczesnej spłaty, niecałe 30% obciążenia w odniesieniu do hipoteki, rezerw finansowych zbliżonych do wysokości kwoty kredytu - to wszystko nie miało znaczenia.
Proces zostanie jeszcze raz wewnętrznie zweryfikowany, jednak doradca nie robił mi nadziei podczas rozmowy telefonicznej.

Nawet gdyby Ing-DIBA złożyła mi ofertę, to po tym doświadczeniu z nimi i wszystkimi innymi bankami internetowymi ostatecznie skończyłem.
Nie pamiętam, by kiedykolwiek zostałem tak lekceważony jako irytujący błagalny podmiot, a już na pewno nie przez doradcę bankowego.

Dzisiaj skontaktowałem się od razu z moim bankiem, Volksbank, który może i jest droższy, ale można z nimi rozmawiać w sposób rozsądny i partnerski.

Pozdrawiam
Christian

Napisany przez NaTwoim13
Przed wszystkim, bardzo mi przykro, rozumiem Twoje rozczarowanie.

Jako doświadczony pośrednik unikam oferowania ING (i/lub)

- Osobom stanu wolnego
- posiadającym więcej niż 2 zobowiązania
- Osobom prowadzącym działalność gospodarczą
- wysokim wartościom zadłużenia
Rzadko dochodzą do mnie informacje zwrotne, z jakiego powodu ING odrzuca wnioski, a jako pośrednicy mamy bardzo ograniczone możliwości interwencji, nie mówiąc już o uzasadnieniu tej decyzji. Innym bankom nie zdarza się to tak często!

Ostatnim doświadczeniem w naszej rodzinie było sytuacja, kiedy (z wygody) poleciłem skorzystanie z kredytu na samochód w ING, złożyłem wniosek w imieniu klienta. Zdarzyło się to na przełomie roku, oprocentowanie nominalne wynosiło 2,38%. Wszystkie dokumenty zostały dostarczone, jedynie brakowało odcinka wypłaty wynagrodzenia za grudzień przez żonę, ponieważ zawsze otrzymywała je dopiero 15. każdego miesiąca, co potwierdzały dokumenty. Mimo to, ING zażądało również odcinka za grudzień, chociaż dostarczone zostały za wrzesień, październik oraz listopad, a środki nauczyciela (który mógłby sam ubiegać się o kredyt ze względu na swoje dochody) z grudnia również były dostępne. 6 stycznia, ponieważ samochód był gotowy do odbioru, sprawdziłem warunki finansowe na naszej platformie Pro Check i u SKG Bank otrzymałem oprocentowanie na poziomie 1,86%, a dodatkowo otrzymaliśmy 1,9% prowizji! 11 stycznia środki były już na koncie!!!

Dla mnie to arogancki tłum, który wyciąga kasę z większej ilości wniosków, zapewniając sobie odpowiednią ilość udzielonych kredytów. Brak zrównoważonego podejścia, brak wiarygodności, brak współpracy!

Jak długo będzie obowiązywała konsolidacja oprocentowania w przypadku ich walutowych kredytów? Odrzucenie rozbudowy istniejących zobowiązań kredytowych daje Ci teraz prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy, co jest małą wskazówką sprawdzającą na samym skraju.

Napisany przez SaFu
Moje doświadczenia z ING są naprawdę dobre. Warunki są doskonałe, obsługa świetna - przetwarzanie bardzo szybkie!

W porównaniu: w grze był jeszcze Bank Sparda. Tam czas na rozpatrzenie wniosków wynosił 3 tygodnie!

Napisany przez NaTwoim13
Nie powinno to dotyczyć jednego przypadku, ale ogólnych doświadczeń, jakie mam od 20 lat.

Tak, ING działa szybko, a warunki zawsze należą do najlepszych, jednak nie ma to sensu, jeśli decyzja odrzucenia przychodzi szybko i nie jest nawet solidnie uzasadniona.

Obsługa po prostu nie jest dobra, jest zbyt standaryzowana, a gdy decyzja jest pozytywna, wszystko wydaje się idealne.

Gdyby odrzucone przypadki były akceptowane przez inne banki, moje zdanie na temat ING nie byłoby takie negatywne, ale obecnie nie mogę dojść do innego wniosku. Ocena i wynik oceny w ING są i będą - podobnie jak w przypadku Schufa - zagadką, grą losową, współpraca z nami pośrednikami jest traktowana bez należytego szacunku!

Osobiście przestałem zwracać uwagę na ING w interesie moich klientów, więc unikam wszelkich konfliktów, zwłaszcza związanych z komplikacjami, problemami lub wsparciem ze strony banku w ciągu lat, bo wtedy przestaje działać wsparcie! Jak wspomniałem, w miarę możliwości unikam wyboru ING, co jest prawie zawsze możliwe, więc nie jest ona też wybierana!!

Napisany przez BenniG
W moim przypadku, podczas finansowania przez ING, praca dodatkowa mojej żony jako samozatrudniona również stanowiła przeszkodę dla banku. Po jej wyrejestrowaniu bank zaakceptował nasze wnioski. Jednakże nie zgodnie z warunkami ustalonymi wcześniej, lecz znacznie wyżej. Po zapytaniu dowiedzieliśmy się, że wartość nieruchomości została zbyt wysoko oszacowana podczas ustalania warunków. Gdyby poinformowali mnie o tym wcześniej, nie musielibyśmy zrezygnować z działalności gospodarczej i zaoszczędzilibyśmy sporo papieru. W przypadku Frankfurckiej Kasy Oszczędności została mi wcześniej przekazana informacja o obniżeniu wartości, co pozwoliłoby mi zrezygnować z transakcji. Jednakże warunki były nadal lepsze niż w ING, dlatego przyjąłem ofertę.

Napisany przez Christian99
Dzień dobry,
dzięki, Thomas, za obszerną odpowiedź.

Okres fixingu oprocentowania trwa do 2024 roku. Spłata, jak już wspominałem, w maju tego roku. Po styczniowej dodatkowej spłacie zostanie jeszcze 9 tys. euro.
Poproszę bank o obliczenie kwoty przedterminowej spłaty, a potem zdecyduję, czy dokonam wypowiedzenia umowy.

Czy wiesz może od razu, czy zastaw hipoteczny może być częściowo przekazany nowemu bankowi, ponieważ nadal pozostał niewielki resztowy kredyt w ING-Diba?
Pozdrowienia
Christian

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, wolne, ostatnie zastawy mogą być przenoszone. Dlaczego odszkodowanie za wcześniejszą spłatę? Przecież po zakończeniu okresu wypowiedzenia półrocznego nie jest już naliczane?

Napisany przez BenniG
noelmaxim pisze:
Dlaczego odszkodowanie za przedterminową spłatę? Po upływie półrocznego okresu wypowiedzenia nie jest już wymagane, prawda?

Przeprowadzenie refinansowania ma miejsce od 2014 roku - więc 10 lat jeszcze nie minęło.

Ale przy kwocie 9 000 € powinno być wymagane naprawdę niewielkie odszkodowanie.

Napisany przez NaTwoim13
Ojej, pomyliłem się z innym wątkiem, przepraszam ������

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata