Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak oszczędzać pieniądze prawidłowo?

Napisany przez fisch923
Cześć wszystkim,
najpierw o mnie. Mam 20 lat i obecnie mieszkam u rodziców, prawdopodobnie przez kolejne 3 lata.

Nie mam jednak jasnego pomysłu na to, jak oszczędzać pieniądze.
Mam do dyspozycji około 1400-1500€ miesięcznie, które mogę oszczędzić. Planuję kupić mieszkanie za 5-7 lat.
Jak myślicie, jak powinienem ulokować te pieniądze?
Czy ma sens trzymać na koncie 3-4 wynagrodzenia netto i resztę zainwestować w różne fundusze ETF/akcje, czy lepiej po prostu trzymać pieniądze na koncie?

Napisany przez 2titan1981
W zależności od tego, ile pieniędzy potrzebujesz krótkoterminowo, powinno być ulokowane na koncie oszczędnościowym. Jeśli planujesz kupić mieszkanie w ciągu najbliższych 10 lat, trzymaj się z dala od akcji, funduszy i ETF-ów. Nawet jeśli boli, że inflacja jest wyższa niż oprocentowanie, a w najgorszym przypadku akcje są obecnie 50% poniżej... gdy już znajdziesz odpowiednie mieszkanie. Dlatego oszczędzaj, ile się da, i ulokuj te oszczędności na koncie oszczędnościowym oferującym oprocentowanie powyżej 0,2% z zachodniej, środkowej i północnej Europy.

Napisany przez fisch923
titan1981 pisze:
W zależności od tego, ile pieniędzy potrzebujesz krótkoterminowo, powinny być one przechowywane na koncie oszczędnościowym.

Cytat od titan1981

jeśli planujesz kupić mieszkanie w ciągu następnych 10 lat, trzymaj się z dala od akcji, funduszy inwestycyjnych i ETFów. Nawet jeśli boli, że inflacja jest wyższa od stóp procentowych, w najgorszym przypadku akcje są obecnie na minusie 50%... gdy już znajdziesz wymarzone mieszkanie.

więc oszczędzaj ile się da i ulokuj to na koncie oszczędnościowym, które nadal oferuje oprocentowanie powyżej 0,2% z Europy Zachodniej, Środkowej i Północnej.

Dziękuję Ci

A jeśli ustalisz sobie cel rentowności na przykład 10-15%. Gdy go osiągniesz, sprzedaj całą jednostkę funduszu lub większość, a potem przez resztę czasu trzymaj pieniądze na koncie? Czy to zbyt ryzykowne na okres 5-10 lat?

Akcje, fundusze indeksowe ETF mają długi okres trzymania, ponad 10 lat, 5 do 7 lat... nie sprzedaje się akcji i funduszy

Napisany przez fisch923
Co mogę robić z ETF-ami/funduszami oprócz kupowania/sprzedawania udziałów?

W jakiś sposób nie mogę znieść myśli, że moje pieniądze na koncie tracą coraz większą wartość ze względu na inflację.

Może więc ma sens globalny fundusz, który regularnie opłacam np. 10-20% swoich miesięcznych oszczędności, a resztę trzymam na koncie oszczędnościowym?

Otrzymujesz 801 € rocznie w postaci dywidend, można je wykorzystać i w razie potrzeby żyć z dywidend, jeśli są wystarczająco duże. Lub zużyć depozyt na emeryturze. Lub przejść na emeryturę wcześniej.

Napisany przez fisch923
Czyli według ciebie powinienem całkowicie zrezygnować z akcji i oszczędzać wszystko na koncie?

Chcesz kupić mieszkanie, im mniej kredytu musisz wziąć, tym lepiej. A może myślisz, że w ogóle nie potrzebujesz kredytu?Możesz zawrzeć zakład, że odniesiesz zysk i zainwestujesz pieniądze w fundusze itp. Jeśli masz szczęście, w krótkim czasie akcje pozostaną na górze i zyskasz, jeśli masz pecha, będziesz na minusie. To twoje pieniądze i twoje ryzyko. 5-7 lat to zbyt krótki okres, aby zakładać zyski. Akcje od dawna rosną, ale w końcu zaczną spadać. Pytanie tylko, czy wtedy nie będziesz akurat potrzebować tych pieniędzy.

Napisany przez fisch923
Dziękuję. To mi pomaga.

Nie wiem, czy to tylko moje odczucie, ale w moim wieku brakuje mi perspektywy na to, jak wszystko będzie się rozwijać w ciągu następnych 10 lat lub też nie będzie.
Prawdopodobnie najlepiej byłoby zaoszczędzić trochę pieniędzy w małym funduszu, mniej więcej 10% mojej oszczędności. Mogę regularnie do niego wpłacać i w odpowiednim momencie wypłacić.

Ma sens tylko wtedy, gdy koszty zakupu i sprzedaży są niskie, a prowizje za prowadzenie konta są korzystne. Dobre konto maklerskie kosztuje mniej niż 20€ rocznie przy niewielkiej zawartości, a prowizje za transakcje wynoszą maksymalnie 0,5%.
Przy niewielkich kwotach warto rozważyć inwestycję w jeden fundusz ETF, który obejmuje cały świat i jest dywidendowy, aby wykorzystać kwotę wolną od podatku. Dobre konta maklerskie automatycznie reinwestują dywidendy bez dodatkowych kosztów.
Ale jak już wspomniałem, jeśli chcesz szybko zaoszczędzić na mieszkanie, nie polecam tego robić.

Napisany przez bruno68
Użytkownikowi @fisch923,

Mogę tylko zgodzić się z Titan1983!
Wszystko, co pisze, jest prawdziwe.

Jednakże, Pana pytanie odsłania pewne braki konstrukcyjne!

Dlatego łączysz to, co nie powinno być połączone!

Czy ma sens mieć na koncie 3-4 pensje netto...?

Tak, ale jako książeczka oszczędnościowa, oddzielne konto lub gdzieś indziej, aby środki nie były widoczne! W przeciwnym razie pieniądze z konta zawsze będą wydane!

Tutaj pojawia się pytanie: A co to znaczy 3 do 4 pensje netto? Jak oszczędzać?

Przez krótki okres x? (tutaj 1 500 € to około 4 do 6 miesięcy), czy może przez dłuższy okres y, ponad 12-15 miesięcy? Miesięcznie 500 €?

Jak powinny być zainwestowane inne środki przez najbliższe 7 lat? Mówimy tu o 84 000 € środków?

Jakie opcje istnieją do tego czasu?

Faktycznie tylko ryzyko, że odsetki nie osiągną wówczas poziomu 5% rocznie! Oczywiście, jeśli odsetki wzrosną do 3-5% rocznie, ceny nieruchomości spadną. Ale kwotę zaoszczędzoną na kosztach zakupu trzeba będzie dodatkowo wydać na odsetki!

Transakcja forward nie wchodzi w grę, ponieważ możliwa jest tylko do 60 miesięcy! A dodatkowa opłata odsetkowa wynosząca 0,021% na miesiąc przy 60 miesiącach to 1,26%, zaokrąglone do 1,3% rocznie.

Tu można zaprezentować rozwiązanie!

Podstawowym założeniem będzie Dom o wartości 400 000 € w ciągu 7 lat! Bez możliwości przewidzenia, jak będą kształtować się odsetki do 2028 r.! Jakie opcje są w takiej sytuacji?

Bezpośrednie sfinansowanie pełnej kwoty z wartością kapitału 100%, być może niewiadomego. Stosując stary schemat (1. bank 80%, 2. bank 20%), kwotę na 20% można by pokryć, ale brakuje kosztów dodatkowych.

Czy nie lepszy w tym przypadku plan oszczędnościowo-kredytowy w wysokości 250 000 € z 100 000 € środków w dalszej kolejności z oprocentowaniem 1,99% rocznie?
Oszczędzasz 84 000 € w ciągu najbliższych 7 lat!

Wciąż będziesz mieć możliwość zdecydowania, co będzie tańsze - czyste pożyczki czy połączenie pożyczki i oszczędnościowego!

Od tego momentu musisz działać dwutorowo, myśleć i liczyć.

Jeśli chodzi o samą nieruchomość, pożyczka zostanie wzięta!
Na przykład w 2028 r. kwota 150 000 € w pierwszej linii (60% kapitału), obecnie możliwa z oprocentowaniem 1,25% rocznie, na okres 15 lat, przy comiesięcznej raty 535 €, pozostałe zadłużenie w wysokości 76 800 € w pierwszej linii, refinansowanie nie powinno stanowić problemu po 22 latach!

Oszczędnościowo-kredytowy plan może być podzielony, jeśli oprocentowanie kredytu jest niższe niż oprocentowanie planu. Możliwe jest przedterminowe sfinansowanie BSV do 5 lat z wykorzystaniem 100% kapitału z oprocentowaniem 1,6%, co daje 640 € przy comiesięcznych odsetkach w wysokości 535 €!

Brakuje tylko dokończenia oszczędzania 16 000 € przez 60 miesięcy, co daje 267 € miesięcznie. W sumie 1 340 €.

W ciągu 12 lat (lub lat plus maksymalnie 5 lat przedterminowego finansowania) od 2033 r., kiedy BSV będzie podzielony, składki w wysokości 267 € i 535 € znikną, co spowoduje zmniejszenie zadłużenia z 250 000 na 150 000 €; pozostałe zadłużenie zostanie spłacone w ciągu 17 lat z odsetkami, co daje miesięczną opłatę ok. 860,50 € do momentu spłaty całkowitego zadłużenia w 2050 r.

Od 2033 r. będziesz musiał płacić około 1 400 € miesięcznie!

Spłata pozostałego zadłużenia pożyczki w 2043 r., w wysokości 76 800 € na 10 lat, 120 miesięcy, to 640 € spłaty plus odsetki;
w wysokości 76 800 € na 15 lat, 180 miesięcy, to 427 € spłaty plus odsetki.

Jednakże nie uwzględniłem podwyżek wynagrodzenia! To niepewne, podobnie jak oprocentowanie od 2033 r.!

Pozostaję w ramach tego, co dzisiaj jest planowane jako rata oszczędności.

Gdybyś chciał sfinansować 400 000 € z 100% kapitału na 15 lat, trzeba by było zapłacić według programu obliczeniowego 1600 € miesięcznie. Byłoby to o 36 000 € droższe niż moje zaproponowane rozwiązanie! Pozostałe zadłużenie wynosiłoby ok. 196 200 €!

Pamiętaj, że BSV może być przeniesiony, będzie oceniany z pełną 100% wartością jako wkład własny zgodnie ze środkami zgromadzonymi!

Możesz:

- podzielić,
- zwiększyć,
- przekazać roczną specjalną spłatę,
- Możesz go przenieść na innych członków rodziny zgodnie z § 15 AO, o ile nie został on do tego czasu przydzielony!

Tego wszystkiego nie możesz zrobić z kredytem bankowym!

Jednakże jest to skomplikowane i trudne do przeprowadzenia!

Bruno68

Napisany przez 2tneub
Istnieją także rozwiązania pośrednie, nie tylko albo-albo.

Jeśli na przykład zakładasz średnią stopę zwrotu z ETF-ów wynoszącą 6% i inflację na poziomie 2%, oraz rozkładasz inwestycje na 50% ETF-ów i 50% depozytów terminowych, średnia stopa zwrotu nadal wynosi 1% powyżej inflacji. Jeśli giełda spadnie o 50%, oznacza to dla Ciebie tylko 25% spadek wartości Twojego majątku w danym momencie (Uwaga: nie musi to koniecznie odpowiadać kapitałowi początkowemu, ponieważ mogły już wystąpić zyski).

Jeśli masz jeszcze czas do zakupu nieruchomości i nie boisz się ryzyka, przekierowujesz wtedy swoje środki z depozytów terminowych na ETF-y i pobierasz zyski z podwójnego kapitału.

Jeśli niestety potrzebujesz teraz gotówki, na przykład ponieważ wymarzona nieruchomość jest dostępna, nadal masz możliwość skorzystania z depozytu jako wkładu własnego i pozostawienia depozytu, a ewentualnie w lepszych czasach na giełdzie wykorzystania go jako dodatkowej spłaty, lub jeśli konieczne jest wykorzystanie środków z depozytu do uzyskania finansowania, musisz pogodzić się z ewentualną stratą.

Jeśli ryzyko 25% spadku wartości całego majątku nadal jest dla Ciebie zbyt duże, wtedy po prostu nie rozdysponowujesz 50:50, a na przykład 2/3 trzymasz na depozytach terminowych, a 1/3 inwestujesz w ETF-y.

Napisany przez SparfuchsX
W długoterminowej perspektywie nie można się mylić inwestując w ETF-y.

Napisany przez bruno68
To nie jest takie proste

Ponieważ 25% z 84 000 € kapitału własnego oznacza ryzyko straty w wysokości 21 000 € przy równomiernym podziale 50:50! Jest tylko jedno roczne opodatkowanie zryczałtowane odsetkami, które musi być przekazane państwu!

Sprzedaż ETF-ów po najniższych cenach również nie ma sensu!

Wprawdzie zwróciłem uwagę, że sprzedaż poprzez prawie darmowe przywileje emitenta kończy się w 2022/23!

Inwestycje: Ministerstwo Finansów chce zlikwidować blindpuly

Rząd federalny pracuje nad pakietem działań mających na celu poprawę ochrony inwestorów od czasu afera P&R. Obecny projekt ustawy ma na celu likwidację tzw. blindpulów w inwestycjach, nakładanie obowiązków na dystrybutorów i wprowadzenie dodatkowych organów kontrolnych.

Ministerstwo Finansów (BMF) przedstawiło projekt ustawy opiniującej dotyczącej zaplanowanego prawa wzmocnienia ochrony inwestorów. Ustawa ta jest częścią pakietu działań, który BMF wraz z Ministerstwem Sprawiedliwości zaprezentowało już w sierpniu 2019 r. jako reakcję na aferę związaną z P&R. Zmiany te mają przede wszystkim dotyczyć inwestycji kapitałowych.
Blindpule mają zostać zakazane.......
Przywilej emitenta ma zostać zniesiony Sprzedaż inwestycji kapitałowych ma zostać ograniczona do nadzorowanych doradców ds. inwestycji i pośredników w finansach.
Dotychczas tzw. przywilej emitenta pozwalał emitentowi inwestycji kapitałowej na dystrybucję własnego produktu nawet bez wymaganego zezwolenia koniecznego do niezależnej sprzedaży.
Przywilej emitenta miał ostatnio duże znaczenie, zwłaszcza w dystrybucji cyfrowej, ponieważ kontakt z klientami za pośrednictwem strony internetowej i zamówienia online umożliwiały obniżenie kosztów dystrybucji.
Więcej kontroli
Nowości przewidziane w projekcie ustawy obejmują również wprowadzenie dodatkowych mechanizmów kontroli.
Zgodnie z projektem, dostawcy inwestycji kapitałowych zostaną zobowiązani do zatrudnienia zewnętrznego kontrolera przeznaczenia środków, tak jak jest to obowiązkowe w przypadku zamkniętych funduszy inwestycyjnych na mocy ustawy o rynkach kapitałowych.
Ponadto Bafin otrzyma rozszerzone prawa dostępu, dzięki którym będzie mogła żądać informacji i dokumentów już w przypadku podejrzenia, bez konieczności posiadania konkretnych przesłanek naruszenia przepisów dotyczących sprawozdawczości finansowej.

W ten sposób główne argumenty niższości przestaną obowiązywać!

Czas, aby klienci zrozumieli, że dzikie lata minęły!

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
To nie jest takie proste

Ponieważ 25% z 84 000 € kapitału własnego oznacza ryzyko utraty 21 000 € przy podziale 50:50! Tylko roczna zryczałtowana dywidenda podatkowa z odsetek, która jest bezpiecznie przekazywana państwu!

Jeśli już pomijasz zyski z poprzednich lat i zakładasz stratę, na czym polega podatek pobierany od odsetek?
Tak, 25% z 84T€ oznacza 21T€ strat. Jeśli uważa to za zbyt dużo, musi zmienić proporcje.

Cytat od bruno68

Sprzedawanie ETF-ów po najniższej cenie również nie ma sensu!

Oczywiście, to nie ma sensu. Kto tak twierdził?
Byłaby to prawdopodobnie ostateczność, gdyby podczas załamania na giełdzie dostępna była wymarzona nieruchomość i finansowanie bez rozwiązania depozytu nie było możliwe

Cytat od bruno68

Już raz zwróciłem uwagę, że sprzedaż za pośrednictwem niemal bezpłatnego przywileju emitenta, kończy się w 2022/23! Tym samym główny argument taniości przestaje obowiązywać!

To wyjaśnij mi, jako laikowi, co to są fundusze pieniężne i skąd wiesz o przywileju emitenta przy sprzedaży ETF-ów przez banki bezpośrednie.
Jakoś nie jestem na tyle głupi, żeby potrzebować korepetycji.

Cytat od bruno68

Czas nauczyć klienta, że dzikie lata są już za nami!

Szczerze mówiąc, najbardziej szalone konstrukcje potrafił stworzyć doradca finansowy z certyfikatem.
Teściowa chciała wtedy założyć Infinus, aby osiągnąć 6% zysku. Wtedy uznałem to za obłąkane.
Na szczęście odebrała swoje pieniądze, zanim schemat piramidy się załamał i cała grupa zbankrutowała.
To idzie dalej w ubezpieczeniach. Wszystkie certyfikowane jednostki, które próbują wcisnąć wszystko.
Przez niemal 10 lat mieliśmy ubezpieczenie od utraty zysku. Facet, który to wtedy sprzedawał, nie mógł już pracować dla firmy. Dlatego w końcu (po tym, jak z nami byli już 3 inni) przedstawił się nowy główny dystrybutor ubezpieczeń i chciał, abyśmy przenieśli ubezpieczenie na nowe warunki. Pomimo że nowe warunki nie były naprawdę lepsze, próbował sprzedać czarne jako białe i chciał, aby kolejne 10 lat zaczęły się od nowa. Czy on uważa, że jesteśmy kompletnie głupi? Rozszerzenie sumy ubezpieczenia (dlatego należało koniecznie przejść na nowe warunki) załatwiliśmy bezpośrednio z firmą ubezpieczeniową. Zastanawiam się, po co taki potwór jest potrzebny. Jeśli nawet najprostsza rzecz sprawia problem, zastanawiam się, co będzie w przypadku szkody.

Czas nauczyć tego w szkole, aby nie trzeba było zabezpieczać każdego przed głupotą.

dlaczego uważa, że potrzebne jest co najmniej 6 osób do zarządzania funduszami ETF na zmianę ... ale gdy się zastanowić, obsługuje wielu klientów samodzielnie, to trochę kuleje ... i za to chce otrzymać 2% rocznie od kwoty inwestycji.....
Już dużo robię z moimi pieniędzmi, ale nawet przy bardzo szerokim rozproszeniu czas spędzany na tym jest bardzo ograniczony..
ale gdy certyfikowany sprawi, że coś pójdzie nie tak, ucieka z niczym tak samo jak każdy dłużnik, który potem ogłasza upadłość, a ty jako wierzyciel zostajesz z niczym....

Napisany przez Dante
To, że od 2009 r. nie ma już podatku odsetkowego, wspiera moją tezę dotyczącą sanatorium.

Napisany przez 2tneub
On nadal stawia na oszczędności na książeczce. Wydaje mi się, że ten facet tkwi w latach 90. poprzedniego wieku, kiedy jeszcze były oprocentowanie.

Napisany przez brainy
Poczekaj jeszcze chwilę, ponieważ kolejna korekta na rynku akcji na pewno nadejdzie. Prawie wszystko na świecie jest dość drogie, pomimo pandemii lub właśnie dlatego, że wszyscy siedzą w domu i otwierają konta inwestycyjne. Tak długo powinieneś trzymać się lokat terminowych. Gdy rynek akcji ponownie spadnie o 20-30%, możesz zainwestować w ETF.

Napisany przez SparfuchsX
Co przemawia przeciwko planowi oszczędnościowemu? Zawsze się na nim zyskuje, niezależnie od spadków czy wzrostów kursów. Z długoterminowej perspektywy i w ujęciu średnim zawsze wychodzi się na plus.

Napisany przez 2tneub
brainy pisze:
Poczekaj jeszcze chwilę, bo kolejna korekta na rynku akcji z pewnością nadejdzie. Prawie wszystko na świecie jest teraz dość drogie, pomimo pandemii albo właśnie dlatego, że wszyscy siedzą w domach i otwierają konta maklerskie.

... i przegapisz wzrosty o 30% do momentu korekty, bo kolejny duży spadek może nastąpić dopiero za 3 lata?
To może się udać, jeśli akurat wtedy będziesz miał szczęście, żeby trafnie znaleźć dno, i jeśli spadek nastąpi szybko.
Na to jednak nie można polegać.

Obecnie świat jest w chaosie. Stopy procentowe są ujemne. Mamy globalny kryzys, a giełdy pomimo tego ciągle osiągają nowe rekordy. Po prostu szaleństwo.
Na rynku jest obecnie tak dużo pieniędzy, że ceny gruntów i nieruchomości nieustannie rosną, więc obecnie praktycznie jedynym wyjściem jest trzymanie zgromadzonych pieniędzy na giełdzie powyżej inflacji.
Pomimo miliardów od banków centralnych, nie mamy praktycznie inflacji w sektorze konsumpcyjnym, a za to jedynie w aktywach rzeczowych (akcje, nieruchomości, zabytkowe samochody ... ) .
To właśnie z tego powodu giełda tak szybko odkleiła się od pandemii koronawirusa i odpowiedniego spadku.

Nikt nie wie, czy nadchodzi kolejny większy spadek czy może jeszcze znajdujemy się u podnóża wielkiej bańki.

Napisany przez Dante
Mam też kogoś w pracy, kto od lat tylko czeka na spadek cen, korektę, krach itp., żeby wtedy zainwestować i kupić taniej. Tymczasem inwestuję regularnie i cieszę się z zysków. Oczywiście może to się wydarzyć już w przyszłym tygodniu, ale także dopiero za kilka lat. Ale ta osoba również ocenia akcje według ich wartości, czy są przewartościowane, czy niedowartościowane. Dlatego pozwalam mu działać według swojego planu i nie wtrącam się.

Napisany przez brainy
Większość inwestorów giełdowych nie ocenia/analizuje akcji, ponieważ nie są fachowo do tego zdolni.

Najważniejsze to W jak Wirecard lub wodór.

W Wirecard było wielu gospodyń domowych, które były zaangażowane, częściowo all in, jak mi wyznano.

Akcje o niemalże 100% udziale w swobodnie obrotowych akcjach znowu wracają, zwłaszcza w obszarze ekologicznym / FFF.

Kiedyś próbowałem podejmować decyzje inwestycyjne opierając się na psychologii stada, ale nie potrafię tego zrobić. Pozostaję przy strategii wartościowej w uwzględnieniem zadłużenia, przepływów gotówkowych, dywidendy, swobodnego obrotu i wartości firm.

Ja także nie potrafię przewidzieć, kiedy nadejdzie kolejna korekta i jak dotkliwa będzie. Przynajmniej podczas bankructw większych graczy nastąpi spadek. Niemieckie bankructwa - sądzę - zostaną przesunięte na maj.

Który doradca inwestycyjny może wytłumaczyć, co to jest HB II lub czym są ukryte podatki?

W każdym razie cierpliwość jest bardzo pomocna podczas budowy portfela akcyjnego.

Napisany przez Dante
To, co się dzieje z bankructwami, staje się coraz bardziej interesujące. Trochę wątpię, że to właśnie duże firmy zostaną pozostawione na lodzie.

Raczej dotknie to małych samozatrudnionych, którzy prowadzą małe sklepy i mają niewielu pracowników.

Ale co się stanie, jeśli zbankrutuje lodziarnia, fryzjer, rzeźnik, mały sklepik? Najpóźniej gdy ograniczenia zostaną zniesione, a wszystko znów będzie dozwolone, nie potrwa długo, zanim istniejące już lokale z istniejącym sprzętem znajdą nowego właściciela, który zatrudni nowych pracowników.

Nie wiem, jak bardzo rynek w ogóle może być długoterminowo lub intensywnie na to wpływany ani czy wskaźniki bezrobocia pozostaną wysokie przez długi czas.

Przecież wcześniej też było już tak, że gdy ktoś nie mógł kontynuować czegoś, często nie trwało długo, zanim ktoś inny się znalazł, kto to zrobił. Nawet jeśli znów z pomocą tanich kredytów.

Ponadto ostatnio przyszła mi do głowy myśl, co stanie się z samozatrudnionymi, którzy i tak ledwo wiązali koniec z końcem. Kiedyś ludzie po 20 latach w zawodzie, z odpowiednimi kontaktami i klientelą, zakładali własną działalność.
W dzisiejszych czasach robi to każdy Jan i Grażyna, bo są tanie kredyty i obietnica bogatego życia pełnego wolności, nie zważając na to, że mimo wszystko wymieniają swoją bezpośrednią pracę na pieniądze, teraz jednak nie już za 40 godzin tygodniowo, lecz za 80 i więcej.
Potem ledwo wiążą koniec z końcem i narzekają na lockdown oraz brak oszczędności i rezerw. Po kolejnym bankructwie zastanowią się dwadzieścia razy, czy znów zdecydować się na prowadzenie działalności własnej i wrócą na rynek pracy jako zwykli pracownicy.
Nagle problem braku specjalistów mógłby wyglądać zupełnie inaczej, bez przewagi samozatrudnionych.

Napisany przez 2utopus
Jeśli w niektórych obszarach ewentualnie 20-30% firm ogłasza upadłość, może to oczywiście prowadzić do efektu domina - i również na przykład banki, ubezpieczyciele, dostawcy energii itp. mogą być pociągnięte w dół - a także zwolnione zostaną wielu specjalistów na rynku pracy - wtedy oczywiście też nastąpi mniejsze zapotrzebowanie prywatnych ...

Nawet jeśli praca zdalna staje się powszechniejsza, obroty związane z ubiorami biznesowymi lub też samochodami/paliwem dla dojazdu mogą spaść, a sprzedaż w stołówkach w okolicach firmowych będzie mniej interesująca dla najemców ... w przyszłości będzie raczej potrzebne 1-2 dodatkowe pomieszczenia do pracy oraz dobre łącze internetowe.

Nawet przy spadku o 20-30%, zawsze pojawia się pytanie, czy nie będzie dalszej wyprzedaży ... zawsze łatwiej znaleźć dobre momenty na kupno/sprzedaż - tylko w samym momencie nikt tego nie wie.

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Nawet po spadku o 20-30% zawsze pojawia się pytanie, czy nie będzie dalszego spadku...
Później zawsze łatwo znaleźć dobrą chwilę na kupno/sprzedaż - tylko w tym określonym momencie nikt tego nie wie.

Tak jest. W środku kryzysu koronawirusa na wiosnę, prawie na samym dnie, dokupiłem. Niestety zbyt mało. Właściwie myślałem, że nastąpi kolejny prawdziwy spadek, gdy będą widoczne skutki pierwszego lockdownu i spodziewałem się kształtu litery W. Wtedy powinna zostać dokupiona duża reszta. Ale zamiast tego było tylko V. Tak można się mylić.

Napisany przez brainy
Według mnie, zagrożone są głównie upadłością spowodowaną przez koronawirusa:

- Firmy zombie, które już miały problemy przed kryzysem

- Sieci płacące wysokie czynsze, na przykład z branż tekstylnej, obuwniczej, fast food, książek ...

- Firmy, które tracą zbyt wielu klientów z powodu przymusu handlu online.

Wtórnie dotknięte są następnie:

- Wynajmujący, jak ECE, Unibail, Rodamco-Westfield, Aroundtown i inni.

- Banki

Małe działalności jednoosobowe otrzymały zwykle mniejsze wsparcie, mogą ubiegać się o kredyty bez zabezpieczeń i ewentualnie skorzystać z pomocy socjalnej bez weryfikacji majątkowej. Koszty stałe nie mogą być zbyt wysokie.

Ciekawe, czy Karstadt zostanie uratowany (w zasadzie nie powinien).

Tui i Lufthansa są, jak sądzi rząd, niezwykle istotne dla systemu, zwłaszcza piloci, którym świadczenie dla pracowników skracanych o 10 tys. EUR miesięcznie zostanie podniesione.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata