Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup nieruchomości od kuzyna z prawem do mieszkania. Jakie są możliwości, aby to zrobić w najtańszy sposób?

Napisany przez UncleDoc
Cześć społeczności,Dotyczące sytuacji:Moja ciocia zmarła 2 lata temu, mój kuzyn mieszka w nieruchomości od tego czasu sam. Jego stan zdrowia jest bardzo zły, jest niezdolny do pracy i po prostu nie cieszy się życiem. Pomysłem jest skorzystanie z dużego pomieszczenia... albo ja i moja dziewczyna, albo moi rodzice. Rozważano również przekazanie mi tej nieruchomości w spadku, tak mówi mój kuzyn. Chciałbym bardzo przejąć ten Dom, trochę go przebudować i dostosować do roku 2021. Jednak tylko wtedy, gdy będę mógł nazwać go swoim i moja inwestycja będzie bezpieczna. Ponieważ nie chcę czekać do spadku, szukam możliwości realizacji tego planu. Czy zakup jest najlepszym rozwiązaniem?Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Re: Zakup nieruchomości od kuzyna z prawem do mieszkania. Jakie są możliwości, aby to zrobić w najtańszy sposób?

Napisany przez NaTwoim13
UncleDoc pisze:
Cześć społeczności,
w związku z sytuacją:
Moja ciocia zmarła 2 lata temu, mój kuzyn od tego czasu mieszka sam w nieruchomości. Jego stan zdrowia jest bardzo zły, jest niezdolny do pracy i po prostu nie ma obecnie wiele z życia.
Pojawił się pomysł wykorzystania dużego pomieszczenia... albo przeze mnie i mojej dziewczyny, albo moich rodziców.
Rozważano również, że powinienem odziedziczyć tę nieruchomość, tak mówi mój kuzyn.
Miałbym ogromną ochotę przejąć ten Dom, zmodernizować go i doprowadzić do stanu na 2021 rok. Jednak tylko wtedy, gdy będę mógł go nazwać własnym i moja inwestycja będzie bezpieczna.
Ponieważ nie chcę czekać na dziedziczenie, szukam sposobności, aby to zrealizować. Czy zakup jest tutaj najlepszą opcją?
Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Wszystko to należy omówić z właścicielem, zanim wpadnie na niego złe myśli.

Napisany przez UncleDoc
No tak, na pewno omówię to z moim kuzynem. Chcę się tylko wcześniej dowiedzieć o możliwościach, które mogłabym mu zaproponować.

Napisany przez 2utopus
Przy dziedziczeniu po kuzynie obowiązuje prawdopodobnie stosunkowo niska kwota wolna od podatku oraz stosunkowo wysoki podatek.
Dlaczego ma on jednak prawo do mieszkania, skoro sam jest właścicielem?
Oczywiście możliwa jest również sprzedaż.

Czy jest zapewnione, że w chwili śmierci spadkodawcy Dom nadal należy do niego?
(Czy w przypadku konieczności opieki byłby możliwy scenariusz, w którym urząd opieki społecznej zlicytuje Dom?)

Napisany przez NaTwoim13
utopus pisze:
Dlaczego ma prawo do zamieszkania, skoro sam jest właścicielem?

Gdzie to jest napisane?

Jeśli sprzeda, to przecież nie będzie już właścicielem domu, myślę, że powinien otrzymać prawo do zamieszkania po sprzedaży.

Napisany przez UncleDoc
Tak, zgadza się. Odziedziczył ten Dom, kiedy zmarła moja ciotka. Powinien pozostać w małym mieszkaniu na poddaszu. Pragnę, aby Dom należał do mnie i został zmodernizowany. Wtedy nie byłby sam, mogłabym od czasu do czasu o niego zadbać itp. Jeśli kupię Dom i kiedyś, jeśli kuzyn będzie tego życzył, odziedziczy majątek, równowaga byłaby zachowana. Jedyną wadą jest to, że miałabym wysokie koszty kredytowe na zakup obiektu i przebudowę/ modernizację. Słyszałam też coś o rentach czasowych. Czy to byłaby opcja? Czy możliwe jest przynajmniej minimalne obniżenie ceny zakupu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata