Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Początkujący potrzebuje porady dotyczącej funduszy ETF.

Napisany przez ADMCI4
Cześć droga społeczności,

jestem tutaj nowy i w zeszłym roku czytałem o inwestowaniu w ETF-y w celu budowania majątku. Wszystkie informacje, które przyswoiłem, brzmiały ogólnie obiecująco, pozwalając na generowanie majątku na dłuższą metę, choć oczywiście nie stajemy się dzięki temu super bogaci.

Jednak mam pewne pytania dotyczące zrozumienia tego, co przeczytałem. Bo z całym szacunkiem, teoria jest ważna, ale jeśli nie zdobyłem jeszcze żadnego doświadczenia praktycznego, to trochę brakuje mi obrazu do tekstu, jeśli rozumiecie, o co mi chodzi.

- Jeśli inwestuję w ETF i nastąpi krach itp., to pieniądze stracę dopiero wtedy, gdy sprzedam swoje udziały, prawda? Oczywiście, ETF odnotowuje stratę, ale przez to moje pieniądze na koncie bieżącym się nie zmniejszają, prawda? (chyba że stracę nerwy z niewiadomych powodów i sprzedam). Przepraszam za pytanie laika, ale nigdzie nie jest to wyjaśnione w sposób jasny.

- Czy na początek (!) dla początkującego jest zalecane inwestowanie najpierw w relatywnie stabilny ETF, tak jak MSCI World, czy też od razu powinienem złożyć całe portfolio? Przyznam, że już usłyszałem wiele nazw i generalnie wiem, że niektóre (jak mówią inni) dobrze się rozwijają, ale prawdziwe doświadczenie zdobywa się chyba dopiero wtedy, gdy aktywnie uczestniczy się w temacie, prawda?

- W moim banku otrzymam darmowe konto papierów wartościowych, czy na początek mogę od tego zacząć? W jakiś sposób bardziej ufa mi bank internetowy o niskich opłatach niż czyste konta papierów wartościowych online. :S

- Czy możecie krótko i łatwo wyjaśnić (lub dostarczyć link/zasoby), jak wyglądają podatki na końcu roku? Czy dotyczy to każdego roku po prostu kwoty wolnej od podatku w wysokości 4,5 tys. zł, a wszystko powyżej tego będzie po prostu zgłaszane? Jak oblicza się wtedy np. dla funduszy kapitalizujących, jaką kwotę muszę zgłosić jako dochód podlegający opodatkowaniu?

Dziękuję wam na razie, cieszę się, że możecie mi pomóc dalej!

Re: Początkujący potrzebuje porady dotyczącej funduszy ETF.

Napisany przez 2titan1981
1.
Po prostu spada wartość depozytu. Jeśli wtedy musisz sprzedać, prawdopodobnie stracisz pieniądze. Liczba udziałów pozostaje taka sama. Jeśli ceny wzrosną, wzrosną również wartości udziałów.

2.
Dla początkujących i dla małych wartości depozytów opłaca się zazwyczaj rozwiązanie w postaci ETF. Na podstawie światowej im więcej pojedynczych wartości jest w środku, tym lepiej. Jako początkujący patrzy się na to, czy to coś dla ciebie, i zasadniczo się nie ingeruje.

3.
Jeśli masz fundusz w swoim banku, który spełnia poniższe kryteria:
# Koszty depozytu w ciągu roku <30€
# Koszty zakupu ETF trwale <0,5% za wykonanie
# Fundusz jest dywidendowy
# Fundusz pokrywa co najmniej MSCI World

wtedy można to wziąć, jeśli nie, można znaleźć coś tańszego... w normalnym przypadku wybiera się ETF, a następnie odpowiedni depozyt.

4.
W niemieckim depozycie podatki są odprowadzane, jak tylko kwota wolna od podatku 801€/1602€ zostanie wyczerpana. Trzeba tylko złożyć odpowiednie polecenie o zwolnienie.
Podczas rozliczenia podatkowego to, co przekracza kwotę wolną od podatku, jest zaliczane do zwykłego dochodu.
O jakie 4,5k€ ci chodzi?
Z tego powodu powinieneś wybrać fundusz dywidendowy, a nie kapitalizujący, dla małych depozytów. W przypadku kapitalizujących podatków są pobierane przy sprzedaży. Zazwyczaj ponoszone są także opłaty za sprzedaż... fundusze dywidendowe wypłacają dywidendę, więc nie trzeba niczego sprzedawać...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata