Re: Czy warto kupić mieszkanie z osobnym wejściem WHEN Einliegerwohnung) jako obiekt inwestycyjny i wykonać własne prace?
Napisany przez Rasenman -
- ndz sty 24, 2021 8:03 pm
Witaj wszystkim,
Jestem tutaj nowy i zastanawiam się nad kwestią zabezpieczenia emerytalnego i dalszego nabycia nieruchomości. W mojej okolicy (praktycznie naprzeciw mojego domu jednorodzinnego, patrzę na niego podczas pisania tego posta) zwalnia się połowa bliźniaka lub mieszkanie gościnne. Szczerze mówiąc, nie jestem pewien, jak to sklasyfikować, to budynek zewnętrzny, ale wewnętrznie podzielony podwójną ścianą. Wszystkie udogodnienia są oddzielone i istnieją adresy 20 i 20a.
Zastanawiam się, czy to ma sens ekonomiczny, czy nie:
Dotyczące nieruchomości:
Powierzchnia działki: 429m²
Powierzchnia mieszkalna: 75m²
Rok budowy: 1999, wzniesiony przez ówczesnego murarza w ramach prac własnych, zgodnie z wszystkimi wnioskami i przepisami budowlanymi
Stan: no cóż, wiele rzeczy trzeba zrobić, ale ogólnie nadaje się do zamieszkania
Cena wywoławcza: 126.000 do negocjacji (w tym koszty dodatkowe, czyli około 138.000 EUR) - jednak myślę, że realistyczna cena to 110.000 EUR
(wtedy łącznie 118.000 EUR wliczając koszty dodatkowe)
Budynki dodatkowe: solidny garaż i szopa
Ogród: około 250m2
Nieznany mi[url]doradca[/url] ds. nieruchomości oszacował, że należy zainwestować dodatkowe około 50.000 EUR.
Odnośnie mnie:
Roczny dochód brutto z wynagrodzenia: 90.000 EUR, zatrudniony na czas nieokreślony w spółce energetycznej
Miesięczny dochód netto: 3.400 EUR
Miesięczne obciążenie: około 1.300 EUR (950 EUR[url]kredytu[/url] hipotecznego, inne opłaty)
Stan cywilny: singiel, bez dzieci
Bieżący[url]kredyt[/url] : Tak, na [url]Dom[/url] jednorodzinny, pozostałe zadłużenie 214.000 z 239.000 EUR
Własność: Działka o powierzchni 700m² z domem jednorodzinnym, wartość około 600.000 EUR (na tę kwotę przeznaczony jest[url]kredyt[/url] )
Wkład własny, jaki chciałbym zainwestować: 10.000 EUR
O co chodzi:
Znam właściciela, który zmarł około 8 tygodni temu. Jego dziedzice chcą teraz sprzedać nieruchomość, jeszcze nie skorzystali z usług pośrednika. Jak wspomniano, wiele rzeczy wymaga poprawy, takich jak:
- remont łazienki
- nowa podłoga (są płytki, planuję ułożyć na nich winyl)
- nowa kuchnia
- aktualizacja instalacji elektrycznej
- prace malarskie i tapetowanie
- prace zewnętrzne (naprawa dachowych elementów, nowe rynny, wykonanie lub obudowanie gzymsów)
- nowe drzwi wewnętrzne
- Całkowite koszty materiałów: 25.000 EUR
Na plus, mogłem dzisiaj obejrzeć nieruchomość:
- Brak pleśni, bez śladów wilgoci
- Nowy system grzewczy
- Wszystko solidne, ale proste
Można powiedzieć, że poprzedni właściciel pozostawił wiele rzeczy niedokończonych, ale według mojej oceny nie ma punktów, które mogą przynieść większe niespodzianki.
Większość prac (wszystko oprócz pewnych fragmentów łazienki i części instalacji elektrycznej) mogłabym zrobić samodzielnie wraz z ojcem. Sami budowaliśmy nowy[url]Dom[/url] i dzięki własnym pracom, takim jak kładzenie podłóg, budowa schodów, prace malarskie i tapetowanie, montaż drzwi wewnętrznych, prace elektryczne (w tym satelitarne, sieciowe), budowa wiaty, montaż instalacji fotowoltaicznej, zaoszczędziliśmy kilkadziesiąt tysięcy EUR. Ponieważ nieruchomość znajduje się na przeciwko, nie będą to długie wyjazdy.
Planuję wynająć nieruchomość (najpierw na krótki, potem na długi okres). Mamy tutaj w regionie wiele ofert wynajmu apartamentów wczasowych, więc wydaje się być to możliwe: centrum miasta jest niedaleko (5km), a piękne Ammerland jest tuż za rogiem;-)
Analiza finansowa:
Cena zakupu z kosztami dodatkowymi: 118.000 EUR
+ Całkowite koszty materiałów: 25.000 EUR
- Wkład własny: 10.000 EUR
= Potrzeba kapitału obcego w wysokości 133.000 EUR
Teraz moje pytania:
Czy to wszystko może być uzasadnione ekonomicznie?
Wynajem w tej okolicy kosztuje średnio około 9 EUR/m², więc przy powierzchni mieszkalnej 70m² to 630 EUR czynszu - powiedzmy 600 EUR.
Jeśli teraz użyję kalkulatora kredytowego, a więc zakładam potrzebę kapitałową 133.000 EUR, 15 lat okresu wiązania i 3% odsetek, miesięczna rata wynosi około 450 EUR, a stopa procentowa 1,08%. Pozostałe zadłużenie po 15 latach wynosi około 69.000 EUR.
Zakładając, że nieruchomość jest wynajęta w 85%, przez 15 lat otrzymam 92.000 EUR dochodów z czynszu i wyda 81.000 EUR na[url]kredyt[/url] - zysk będzie więc wynosił około 11.000 EUR.
Należy znaleźć nowe finansowanie na resztę zadłużenia w wysokości 69.000 EUR lub wybrać od samego początku finansowanie z dłuższym okresem wiązania, co może być droższe (czy to ma sens przy wynajmie?).
Dlaczego interesuję się tym przedsięwzięciem?
Sąsiednia działka (na której znajduje się druga połowa domu) zwolni się za około 20-25 lat.
Jeżeli zabezpieczę te 429m² teraz, będę mógł przez następne 20-25 lat wynająć je i być może później zakupić drugą połowę (i zbudować ponownie) lub sprzedać w przyszłości swoją część za cenę wysoką, ponieważ potencjalny nabywca na pewno chciałby posiadać obie części (drugą połowę można tylko w ograniczonym stopniu przeznaczyć do samodzielnego zagospodarowania).
Chciałbym usłyszeć opinie na ten temat i wiedzieć, czy moje obliczenia są w porządku.
Dziękuję, Rasenman!
Jestem tutaj nowy i zastanawiam się nad kwestią zabezpieczenia emerytalnego i dalszego nabycia nieruchomości. W mojej okolicy (praktycznie naprzeciw mojego domu jednorodzinnego, patrzę na niego podczas pisania tego posta) zwalnia się połowa bliźniaka lub mieszkanie gościnne. Szczerze mówiąc, nie jestem pewien, jak to sklasyfikować, to budynek zewnętrzny, ale wewnętrznie podzielony podwójną ścianą. Wszystkie udogodnienia są oddzielone i istnieją adresy 20 i 20a.
Zastanawiam się, czy to ma sens ekonomiczny, czy nie:
Dotyczące nieruchomości:
Powierzchnia działki: 429m²
Powierzchnia mieszkalna: 75m²
Rok budowy: 1999, wzniesiony przez ówczesnego murarza w ramach prac własnych, zgodnie z wszystkimi wnioskami i przepisami budowlanymi
Stan: no cóż, wiele rzeczy trzeba zrobić, ale ogólnie nadaje się do zamieszkania
Cena wywoławcza: 126.000 do negocjacji (w tym koszty dodatkowe, czyli około 138.000 EUR) - jednak myślę, że realistyczna cena to 110.000 EUR
(wtedy łącznie 118.000 EUR wliczając koszty dodatkowe)
Budynki dodatkowe: solidny garaż i szopa
Ogród: około 250m2
Nieznany mi
Odnośnie mnie:
Roczny dochód brutto z wynagrodzenia: 90.000 EUR, zatrudniony na czas nieokreślony w spółce energetycznej
Miesięczny dochód netto: 3.400 EUR
Miesięczne obciążenie: około 1.300 EUR (950 EUR
Stan cywilny: singiel, bez dzieci
Bieżący
Własność: Działka o powierzchni 700m² z domem jednorodzinnym, wartość około 600.000 EUR (na tę kwotę przeznaczony jest
Wkład własny, jaki chciałbym zainwestować: 10.000 EUR
O co chodzi:
Znam właściciela, który zmarł około 8 tygodni temu. Jego dziedzice chcą teraz sprzedać nieruchomość, jeszcze nie skorzystali z usług pośrednika. Jak wspomniano, wiele rzeczy wymaga poprawy, takich jak:
- remont łazienki
- nowa podłoga (są płytki, planuję ułożyć na nich winyl)
- nowa kuchnia
- aktualizacja instalacji elektrycznej
- prace malarskie i tapetowanie
- prace zewnętrzne (naprawa dachowych elementów, nowe rynny, wykonanie lub obudowanie gzymsów)
- nowe drzwi wewnętrzne
- Całkowite koszty materiałów: 25.000 EUR
Na plus, mogłem dzisiaj obejrzeć nieruchomość:
- Brak pleśni, bez śladów wilgoci
- Nowy system grzewczy
- Wszystko solidne, ale proste
Można powiedzieć, że poprzedni właściciel pozostawił wiele rzeczy niedokończonych, ale według mojej oceny nie ma punktów, które mogą przynieść większe niespodzianki.
Większość prac (wszystko oprócz pewnych fragmentów łazienki i części instalacji elektrycznej) mogłabym zrobić samodzielnie wraz z ojcem. Sami budowaliśmy nowy
Planuję wynająć nieruchomość (najpierw na krótki, potem na długi okres). Mamy tutaj w regionie wiele ofert wynajmu apartamentów wczasowych, więc wydaje się być to możliwe: centrum miasta jest niedaleko (5km), a piękne Ammerland jest tuż za rogiem
Analiza finansowa:
Cena zakupu z kosztami dodatkowymi: 118.000 EUR
+ Całkowite koszty materiałów: 25.000 EUR
- Wkład własny: 10.000 EUR
= Potrzeba kapitału obcego w wysokości 133.000 EUR
Teraz moje pytania:
Czy to wszystko może być uzasadnione ekonomicznie?
Wynajem w tej okolicy kosztuje średnio około 9 EUR/m², więc przy powierzchni mieszkalnej 70m² to 630 EUR czynszu - powiedzmy 600 EUR.
Jeśli teraz użyję kalkulatora kredytowego, a więc zakładam potrzebę kapitałową 133.000 EUR, 15 lat okresu wiązania i 3% odsetek, miesięczna rata wynosi około 450 EUR, a stopa procentowa 1,08%. Pozostałe zadłużenie po 15 latach wynosi około 69.000 EUR.
Zakładając, że nieruchomość jest wynajęta w 85%, przez 15 lat otrzymam 92.000 EUR dochodów z czynszu i wyda 81.000 EUR na
Należy znaleźć nowe finansowanie na resztę zadłużenia w wysokości 69.000 EUR lub wybrać od samego początku finansowanie z dłuższym okresem wiązania, co może być droższe (czy to ma sens przy wynajmie?).
Dlaczego interesuję się tym przedsięwzięciem?
Sąsiednia działka (na której znajduje się druga połowa domu) zwolni się za około 20-25 lat.
Jeżeli zabezpieczę te 429m² teraz, będę mógł przez następne 20-25 lat wynająć je i być może później zakupić drugą połowę (i zbudować ponownie) lub sprzedać w przyszłości swoją część za cenę wysoką, ponieważ potencjalny nabywca na pewno chciałby posiadać obie części (drugą połowę można tylko w ograniczonym stopniu przeznaczyć do samodzielnego zagospodarowania).
Chciałbym usłyszeć opinie na ten temat i wiedzieć, czy moje obliczenia są w porządku.
Dziękuję, Rasenman!