Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka z dnia 30.07.2025 w wysokości 100.000 € warunki.

Napisany przez Martin79HN
Bezpieczeństwo powinno wynosić ponad dwukrotność kwoty kredytu (hipoteka + cesja środków na koncie oszczędnościowym Bausparvertrag)
Przeniesienie 100 000 € na 30.07.2025 r.
Pozostałe zadłużenie po okresie obowiązywania odsetek: 50 000 € (spłata 2 lub 3% + opcjonalna dodatkowa spłata w wysokości 5-10% w celu obniżenia długu do 50 000 €)
Okres obowiązywania odsetek: 5 lat

Dochód ponad 5000 € miesięcznie

Alternatywnie, jako zabezpieczenie mogłaby posłużyć bezdłużna nieruchomość mieszkalna. Wówczas jednak konieczne byłoby ustanowienie nowej hipoteki! (Wartość ok. 175 000 €)

Nieruchomość: 74074 Heilbronn
Czekam

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Martin79HN pisze:
Bezpieczeństwo jest więcej niż dwukrotnie wyższe niż kwota kredytu (hipoteka + cesja oszczędności w kontrakcie oszczędnościowym)
Forward 100 000 € na 30.07.2025 r.
Pozostały dług po związaniu odsetków: 50 000 € (2 lub 3% spłaty + opcja 5-10% dodatkowej spłaty, aby sprowadzić dług do 50 000 €)
Związek odsetkowy na 5 lat

Dochód powyżej 5000 € miesięcznie

Jako alternatywa, można również skorzystać ze schronienia bez zadłużenia. Jednakże wymagana będzie nowa hipoteka! (Wartość ok. 175 000 €)

Nieruchomość: 74074 Heilbronn
Jestem ciekawy

Pozdrowienia

Martin

Kto teraz ma odpowiedzieć na to pytanie? Jako stały członek tego forum, czego teraz oczekujesz od kogo? Kto ma ci pomóc?

Napisany przez hausbauwest
Drogi Martin79HN..... Powoli zaczynam wierzyć, że Twoje finansowanie doprowadzi cię do szpitala psychiatrycznego.
Nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że dla Ciebie najlepszą formą finansowania byłby całościowy kredyt rotacyjny.
Tyle razy zadajesz pytania dotyczące swojego budżetu mieszkaniowego i to od lat, jestem pewien, że długoterminowe umowy po prostu Cię nie interesują. Narzucasz sobie taki cholerny stres, że w ogóle nie masz czasu na cieszenie się teraźniejszością.... Jeśli teraz zawrzesz umowę na lata 2025 z 5-letnim okresem wiązania oprocentowania, będziesz musiał radzić sobie z tą decyzją przez 10 lat.
Pozwól temu temu temu sprawie chwilowo odpuścić i ciesz się czasem ze swoimi dziećmi, i koniec.

Napisany przez NaTwoim13
Muszę się zgodzić z użytkownikiem Hausbauwest, co zresztą już kilkukrotnie sugerowałem. To daje mi również okazję wyróżnić się dla czytających, być może już niedługo przejdę do tego.

Napisany przez NaTwoim13
Martin, co o tym sądzisz? W końcu mam dla ciebie dobrą rekomendację.

100.000,00 € / 10 lat stałe / nominalne 0,77% / efektywne 0,79% / rata odsetkowa i kapitałowa 314,17 € / stopa kapitałowa 3% / opcja dodatkowej spłaty 5% / czas oczekiwania 55 miesięcy / pozostała kwota 69.456 euro

5 lat jest zbyt drogie:

100.000,00 € / 5 lat stałe / nominalne 0,85% / efektywne 0,91% / rata odsetkowa i kapitałowa 320,83 € / stopa kapitałowa 3% / opcja dodatkowej spłaty 5% / czas oczekiwania 55 miesięcy / pozostała kwota 84.682 euro

Napisany przez Martin79HN
Cześć Panie Buhmann,

Wygląda na to, że warunki są bardzo korzystne!
Kilka miesięcy poczekam i dobrze się zastanowię.

Spokojnie omówię ten temat z żoną.

Wstępnie jako informacja:

Zastaw hipoteczny o wartości 74t w pierwszej kolejności jest wolny + umowa oszczędnościowa, która została już cesjonowana. (Przydział tylko nie przyjęty w lutym 2021 r.)

Jednakże chciałbym uniknąć sytuacji, w której po 10 latach przydzielenia instytucja oszczędnościowa może wypowiedzieć umowę. (po 10 latach od przydzielenia prawie całkowicie nadmierne oszczędności lub po 10 latach od przydzielenia mogą wypowiedzieć umowę)

Dlatego myślę o okresie 5 lat na wiązanie oprocentowania. 4 lata i 7 miesięcy do spłaty 100t + 5 lat na wiązanie oprocentowania = poniżej 10 lat.

Oprocentowanie kapitału zgromadzonego w oszczędnościach wynosi 1%.

Jednakże pozostaje kwestia spłaty kredytu preferencyjnego w 2 kolejności.

Panie Buhmann, jest Pan moim pierwszym wyborem i gdy nadejdzie odpowiedni moment,

zwrócę się do Pana.

Dziękuję bardzo.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Loucasz Ale zasada jest obiecywać niewiele, a dostarczać dużo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata