Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Anulowanie kredytu zgodnie z § 489.

Napisany przez gutiva
Cześć wszystkim,

chciałbym skorzystać z mojego prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy zgodnie z § 489 i wypowiedzieć moją umowę kredytową z 15-letnim okresem obowiązywania odsetek po 10 latach.

Termin wypłaty 28.02.2011 + 10 lat okres kredytowania do 28.02.2021 + 6 miesięcy okres wypowiedzenia do 28.08.2021

Nadal nie jestem pewien, jaki termin muszę podać w liście wypowiedzenia.

… niniejszym wypowiadam moją umowę kredytową z okresem wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy na dzień 01.03.2021/01.09.2021 zgodnie z §489 BGB …

Będę bardzo wdzięczny za waszą pomoc!

Napisany przez NaTwoim13
Zgodnie z §489 Kodeksu cywilnego, wypowiadam umowę i proszę o potwierdzenie tego, podając najwcześniejszy możliwy termin jej rozwiązania oraz wysokość opłaty rozwiązania umowy.

Napisany przez gutiva
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Powyższe sformułowanie oczywiście z urokiem omija podanie daty wypowiedzenia. Wydaje się, że nie jest tak łatwo celowo wypowiedzieć umowę pożyczki zgodnie z § 489 BGB.

Napisany przez NaTwoim13
Powiedz mi!! Tak i nie inaczej, i wtedy pasuje, a może myślą, że bank nie zna tego paragrafu???

Gdyby się mylili co do pełnej wypłaty, wtedy wypowiedzenie z podaniem daty też nie byłoby skuteczne!

Napisany przez gutiva
Przepraszam, proszę się nie czuć urażonym - ale straciłem już zaufanie do banków. Wydaje mi się, że data wypowiedzenia będzie raczej w interesie banków.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Data rozwiązania umowy jest jasno określona i obowiązuje jak już poprawnie opisano, z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Obowiązuje data pełnej wypłaty, czyli dzień, w którym ostatni grosz został przelany, czyli pełne pożyczce.

Napisany przez NaTwoim13
Ale to można sobie sprawdzić po stronie banku, powołując się na paragraf 489, z uwzględnieniem faktycznie potwierdzonej i ważnej pełnej wypłaty.

Jeśli otrzymam od banku informację, która nie pokrywa się z moimi obliczeniami, zawsze mogę interweniować celowo.

Bank z zamiarem nie podałby i nie rozpoznaje niewłaściwej daty, co mają na myśli!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata