- ndz sty 31, 2021 6:42 pm
"Cześć wszystkim,
mój partner i ja rozpoczniemy w tym roku budowę naszego domu jednorodzinnego (do własnego użytku) w Badenii-Wirtembergii, powiecie Heilbronn. Działka jest już sfinansowana, teraz pora na sfinansowanie budowy. Ponieważ istnieje wiele różnych podejść i ani jeden z nas nie jest profesjonalistą w tej dziedzinie, chcielibyśmy poprosić tutaj o pomoc / wskazówki:)
A teraz kilka twardych faktów:
Moje dochody (29 lat) 3000 € netto (bez premii świątecznych, urlopowych i innych dodatków), umowa o pracę na czas nieokreślony
Jego dochody (27 lat) 2500 € netto (bez trzynastej pensji i innych dodatków), umowa o pracę na czas nieokreślony
Aktualnie brak planów na dzieci, brak innych bieżących finansowań
Koszty działki: 110 000€
Aktualne saldo zadłużenia: 93 000€
Dane dotyczące działki: 503 m²
Dane dotyczące domu: około 150 m² + piwnica
Koszty budowy domu wraz z dodatkowymi kosztami zostały oszacowane na 500 000€.
Mamy oszczędności własne w wysokości 50 000€, które jednak chcielibyśmy zachować jako żelazną rezerwę i zapas, nie uwzględniając ich w planach finansowych.
Tym samym wysokość[url]kredytu[/url] wynosiłaby około 600 000€.
Nie budujemy domu zgodnego z normą KfW-55. Jeśli chodzi o finansowanie, nie jesteśmy gotowi na ryzyko i wolelibyśmy zabezpieczyć obecnie niskie oprocentowanie na długi okres.
Planowana miesięczna rata to między 1700€ a 1900€, dodatkowe spłaty powinny być możliwe, podobnie jak dostosowanie miesięcznej raty w przypadku np. ciąży / urlopu macierzyńskiego.
Jak eksperci tutaj na forum zbudowaliby takie finansowanie? Czy nasze dane są realistyczne?
Jeśli są jeszcze jakieś pytania lub o czymś zapomniałem, piszcie śmiało:)
Z góry dziękujemy za wasze wskazówki i czas."
mój partner i ja rozpoczniemy w tym roku budowę naszego domu jednorodzinnego (do własnego użytku) w Badenii-Wirtembergii, powiecie Heilbronn. Działka jest już sfinansowana, teraz pora na sfinansowanie budowy. Ponieważ istnieje wiele różnych podejść i ani jeden z nas nie jest profesjonalistą w tej dziedzinie, chcielibyśmy poprosić tutaj o pomoc / wskazówki
A teraz kilka twardych faktów:
Moje dochody (29 lat) 3000 € netto (bez premii świątecznych, urlopowych i innych dodatków), umowa o pracę na czas nieokreślony
Jego dochody (27 lat) 2500 € netto (bez trzynastej pensji i innych dodatków), umowa o pracę na czas nieokreślony
Aktualnie brak planów na dzieci, brak innych bieżących finansowań
Koszty działki: 110 000€
Aktualne saldo zadłużenia: 93 000€
Dane dotyczące działki: 503 m²
Dane dotyczące domu: około 150 m² + piwnica
Koszty budowy domu wraz z dodatkowymi kosztami zostały oszacowane na 500 000€.
Mamy oszczędności własne w wysokości 50 000€, które jednak chcielibyśmy zachować jako żelazną rezerwę i zapas, nie uwzględniając ich w planach finansowych.
Tym samym wysokość
Nie budujemy domu zgodnego z normą KfW-55. Jeśli chodzi o finansowanie, nie jesteśmy gotowi na ryzyko i wolelibyśmy zabezpieczyć obecnie niskie oprocentowanie na długi okres.
Planowana miesięczna rata to między 1700€ a 1900€, dodatkowe spłaty powinny być możliwe, podobnie jak dostosowanie miesięcznej raty w przypadku np. ciąży / urlopu macierzyńskiego.
Jak eksperci tutaj na forum zbudowaliby takie finansowanie? Czy nasze dane są realistyczne?
Jeśli są jeszcze jakieś pytania lub o czymś zapomniałem, piszcie śmiało
Z góry dziękujemy za wasze wskazówki i czas."