Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Finansowanie pojazdów w okresie próbnym.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, czy przypadkiem ktoś nie wie, czy 3-miesięczny okres próbny bezproblemowo przechodzący z Zatrudnienia 1 do zatrudnienia 2 stanowi problem przy finansowaniu samochodu (nowy samochód, 30-50% zaliczka)?

Napisany przez 2utopus
Prawdopodobnie zależy od dochodu i wartości nowego samochodu (różnica między Dacią a FERRARI mogłaby tu mieć znaczenie).

4.000 Netto i tak, to byłaby Dacia w cenie od 11.000 do 15.000 EUR wartości pojazdu

Napisany przez Dante
Tak więc jeśli chodzi o kredyty samochodowe udzielane ogółowi ludności, to nawet nie zająbałbym sobie trudu, żeby szukać tego w internecie na podanych danych.

Napisany przez MrsSasch
No cóż... wtedy potrzebowałem potwierdzenia od mojego pracodawcy dotyczącego Nissan Micra za 10 tys. zł, że jeśli nie zrobię nic złego, to na pewno zostanę zatrudniony.
Wtedy zarabiałem 2500 netto, a rata wynosiła 160.
Takie pytanie więc wcale nie jest głupie...

INGDIBA odrzuciła wniosek o kwotę 13.800 EUR za samochód i 7.500 EUR kredytu.....

Napisany przez 2tneub
Nie wiem, czy Bankkaufmann lub Noel także mogą potwierdzić, ale ktoś właśnie mi powiedział, że niektóre banki właśnie znacznie ograniczyły swoją działalność kredytową dla konsumentów, ponieważ okres upadłości został skrócony do 3 lat i staje się to znacznie bardziej atrakcyjne dla dłużników, aby złożyć wniosek o upadłość.

Czy Renault Bank czy RCI Bank nie były opcją?
W przypadku banków producentów (szczególnie w segmencie samochodów nowych) czasami jest znacznie łatwiej uzyskać kredyt niż w przypadku banków zewnętrznych. Ponadto stawki są tam czasami również subsydiowane. Nie mogę powiedzieć, czy w przypadku Dacii jest podobnie.
Poza tym na miejscu pracy mam wiele do czynienia również z Santanderem i Creditplus w dziedzinie finansowania samochodów.

Niedawno zapytałam o to tylko przez Check24. W INGDIBA miałam już kredyt, który spłaciłam przedwcześnie w zeszłym roku (pozostało 22 000 EUR). Po prostu jest teraz niesprzyjający moment, zarabiam 4 000 euro netto, ale od 2/2021 pracuję w nowej firmie, a żona otrzymuje od 9/2020 zasiłek chorobowy w wysokości 1 250 EUR oraz dodatkowo 693 EUR zasiłku rodzinengo. Nie mam żadnych innych kredytów poza kredytem hipotecznym o miesięcznej raty 320 EUR. Chyba związane z masowym obrotem... Okres próbny = światło na czerwono. No cóż, wygląda na to, że będziemy musieli dołożyć maksymalnie 5 000 EUR obok wymiany starego samochodu; na szczęście uda się to zrobić gotówką.

Napisany przez 2utopus
Nurtujące pytanie: dlaczego nie kontynuować jazdy starym samochodem przez kolejne 3-4 miesiące i tymczasem oszczędzać pieniądze - lub wtedy po okresie próbnym zdecydować się na finansowanie?

Oczywiście można też zapytać ekspertów finansowych tutaj na forum - choć oczywiście z pożyczki w wysokości 5-6,5 tys. euro nie można zarobić dużych prowizji.

Co mówi bank domowy? (Czy to ING?)

Stary samochód to mały bus z 2009 roku, który ma teraz 99 500 km, a w zeszłym roku wydaliśmy na niego około 2500 EUR, ale wciąż pojawiają się tu i ówdzie problemy. Za 2-3 miesiące przekroczymy próg 100 000 km, a wartość pojazdu prawdopodobnie jeszcze bardziej spadnie.

Ponadto zużywa on 11-12 litrów benzyny, podczas gdy nowy samochód zużywa 5-7 litrów. Ponieważ dwójka z naszych pięciorga dzieci się wyprowadziła, nie potrzebujemy już tego busa... Dodatkowo posiadamy samochód firmowy.

W przypadku marki DACIA niestety używane auta z 2-3-letnim stażem i przebiegiem 30 tys. km są tylko około 2-3 tys. EUR tańsze niż nowe. W przypadku innych modeli za tę samą cenę czasami dostaje się tylko 6-8-letnie używane pojazdy z przebiegiem 50-80 tys. km.

Ponieważ rocznie przejeżdżamy około 5-8 tys. km prywatnym samochodem, zakup DACII powinien się opłacić... (przynajmniej miejmy taką nadzieję...)

Napisany przez 2utopus
Podczas gdy nowy samochód szybko traci na wartości czterocyfrową kwotę, gdy jedziemy z placu dealera.

Być może Leasing jest rozwiązaniem?
https://www.mydealz.de/gruppe/privat-Leasing

W przypadku samochodów elektrycznych można uwzględnić premię w wysokości 6000€ i w ten sposób jeździć bardzo tanio (jeśli są dostępne) - szczególnie w przypadku małej liczby kilometrów, może to być interesujące.

Napisany przez volltilger
@Hermueller: Zawsze jakoś głupi moment... INGDIBA odrzuciła wniosek o kwotę 13,800 EUR za pojazd i 7,500 EUR kredytu.... Nie mogę sobie wyobrazić, że odmowa nastąpiła z powodu okresu próbnego, raczej chodziło o wcześniejsze umorzenie poprzedniej pożyczki, które - sądzę - im się nie podoba. Może warto spróbować finansowania przez bank domu Dacia, tam też są akceptowalne warunki? Trzymam kciuki, powodzenia.

Napisany przez 2tneub
https://www.dacia.de/top-angebote/duster.html

Jeśli tak to widzę, to mają nawet finansowanie w wysokości 0% przez bank Renault. Przynajmniej ja nie widzę tam informacji o tym, że 2/3 klientów płaci x%

Oferta Renault Bank wydaje się być całkiem w porządku. „Za 2-3 miesiące przebijemy 100 000 km, a wtedy wartość spadnie pewnie jeszcze bardziej.” Nie wierzę w to, auto po prostu jest „wyjechane”, z silnikiem benzynowym, więc przebieg 100 000 km nie ma już takiego znaczenia, może powodować jedynie dyskusje przy sprzedaży prywatnej, „już ma ponad 100 000 km...?” Szczerze mówiąc, nie zaryzykowałbym, od prawie 20 lat kupuję tylko nowe auta, dostosowuje je do moich potrzeb i jeżdżę nimi aż do końca. Żadne z nich dotąd nie odmówiło posłuszeństwa, najstarsze jest z 2003 roku i ma 109 000 km, jest używane tylko latem. Jeśli cena za minibus będzie odpowiednia, oddaj go w rozliczeniu i sfinansuj nowy samochód przez bank marki.

Napisany przez Saskia
...poza tematem...: 100 000 km przebiegu to naprawdę niewiele. Bez znaczenia, czy to benzyniak czy diesel (mieliśmy już obie wersje z przebiegiem ponad 300 000 km). Oczywiście...w pewnym momencie zaczynają się naprawy i trzeba coś wymieniać. To jest po prostu tak, że dla jednego samochodu koszty utrzymania są do przejęcia i cenowo wciąż w granicach rozsądku, a dla innych aut szybko stają się nieopłacalne.
I szczerze mówiąc....jeśli roczny przebieg wynosi poniżej 10 000 km, to korzystniej jest kontynuować jazdę swoim starym pojazdem. Nawet jeśli pali 10 litrów na 100 km.

Jaki to jest rodzaj autokaru?

volltilger pisze:
Jeśli cena będzie odpowiednia, pozbyj się autobusu jako wpłaty i sfinansuj nowy przez odpowiedni bank marki.

Jestem właśnie w trakcie tego...

@ Saskia
Renault Trafic

Cytat użytkownika utopus

Bo nowy samochód szybko traci kwotę czterocyfrową, gdy wyjeżdżasz z salonu.

Niestety, nie w przypadku DACIA. Za samochód z 2-3-letnim doświadczeniem i przebiegiem 30 000 km płacisz tylko 1 500-2 000 euro mniej niż za nowy.

Dokładnie: „Niestety nie w DACII. Za samochody używane sprzed 2-3 lat z przebiegiem 30 000 km płacisz tylko 1 500-2 000 EUR mniej niż za nowy samochód.”
Mówię to od dawna. Zainwestuj te 1500-2000 € i jeździj samochodem, który nie jest „symbolem statusu” z wyposażeniem według Twoich życzeń. Spadek wartości można też mierzyć reputacją marki. Jeździmy Skodą, Nissana i Fordem, Nissan to absolutny oszczędnościowiec, po 11 latach i 202 000 km na liczniku dalej rusza, na pewno jeszcze przetrwa przynajmniej 2 lata, dopóki badanie techniczne nas nie rozdzieli.

Zróbmy to..... Mamy już jeden wybrany..... Licznik pokazuje 70 km, ale cena 13 800 EUR, Renault Trafic kosztuje obecnie 5 000 EUR. To oznacza różnicę prawie 9 000 EUR....

Też mogę częściowo sfinansować to za pomocą debetu, ale wtedy kosztowałoby to 15% odsetek, przez kilka miesięcy.....

Napisany przez Saskia
I ruch generuje tylko 5000 € ?

Hmm....jeśli nie byłby tak niejasny dla osób o niskim wzroście, byłby to dla nas alternatywa

Tak, ruch przyniósł 5 200 EUR. Obecnie dostępne są również 5 000 EUR w gotówce, brakuje jeszcze 3 600 EUR, przy czym zamierzam jeszcze raz negocjować. Natomiast te 3 600 EUR mogę odłożyć ponownie w ciągu 2-3 miesięcy. Ale podstawowy problem został rozwiązany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata