Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy dobrze się rozumie, że zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne w wieku 52 lat?

Napisany przez ADMCI4
Mam 52 lata i od kilku lat cierpię na przewlekłą chorobę. Moje obecne ubezpieczenie zdrowotne niestety nie jest skłonne pokryć kosztów kilku alternatywnych terapii, które jednak przyniosły już dobre rezultaty. Teraz zastanawiam się nad zmianą na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, chociaż wiem, że będzie to znacząco droższe. Czy ktoś ma już doświadczenie w tym temacie i może doradzić, czy warto dla mnie przejść na prywatne ubezpieczenie i jakie koszty mnie czekają? Manfred

Re: Czy dobrze się rozumie, że zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne w wieku 52 lat?

Napisany przez PI112
Cześć Manfred, na Twoim miejscu skonsultowałbym się z pośrednikiem specjalizującym się w ubezpieczeniach zdrowotnych (PKV). Jednak nie powinieneś mieć zbyt wielkich nadziei. Po wystąpieniu już przewlekłej choroby, musisz liczyć się przynajmniej z nadzwyczajnymi dopłatami, a często nawet z wyłączeniami. Niemniej jednak zawsze warto spróbować. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Z tego samego powodu kilka lat temu również zmieniłem ubezpieczyciela. Ogólnie rzecz biorąc, zmiana była dla mnie opłacalna. Jednak należy pamiętać, że po ukończeniu 55 lat nie można już powrócić do ubezpieczenia zdrowotnego opartego na ustawie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, dziękuję za wasze odpowiedzi. Byłem u maklera, który mię dobrze poinformował. W prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym składka zależy od wieku, płci i stanu zdrowia. Oznacza to, że starsi ubezpieczeni płacą więcej. Dla mężczyzn powyżej 50 roku życia zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie jest więc opłacalna... Manfred

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata