Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: dobra oferta?

Napisany przez monfils
Dobry wieczór, chciałbym złożyć wniosek o kredyt hipoteczny w wysokości 170 000 EUR (17 000 EUR własnego kapitału) i do tej pory znalazłem dwie banki, które oferują mi te umowy: 1. Bank - 15 lat okresu oprocentowania 1,74%, 5 lat okresu oprocentowania 1,53%. 2. Bank - 15 lat okresu oprocentowania 1,78%, 5 lat okresu oprocentowania 1,59%. Oczywiście wybrałbym pierwszy, ale co myślisz? Czy to dobra oferta, czy powinienem szukać dalej? Mam 50 lat i zarabiam 2600 EUR netto, jestem z Europy Wschodniej i od 2013 roku mieszkam w Niemczech, jeśli to ma znaczenie.

Napisany przez EgonO
Cześć Monfils,

Oczywiście pierwsza oferta jest lepsza. Nie jestem jednak pewien, czy obecna stopa procentowa jest naprawdę dobra przy obecnych stopach 0,x. Na pewno specjaliści tutaj będą w stanie Ci bardziej pomóc.
Zastanawiam się tylko, dlaczego obie oferty mają zobowiązanie na 5 lat.
Na Twoim miejscu zwróciłbym też uwagę, aby spłacić kredyt do momentu przejścia na emeryturę.

Napisany przez monfils
kredyt Kfw to opcja? Czy dobrze zrozumiałem, że można ubiegać się o kredyt Kfw w wysokości 100 000 €, a resztę w wysokości 70 000 € można połączyć z standardowym kredytem bankowym? Jak są obliczane odsetki?

Napisany przez NaTwoim13
Do oszacowania i oceny oferty potrzebne są następujące informacje:

1) Cena zakupu?
2) Koszty nabycia?
3) Koszty modernizacji włącznie z wkładem własnym?

Wkład własny?
Kapitał własny?

Potrzeba finansowania?

Wniosek o kredyt z uwzględnieniem ofert regionalnych banków

Napisany przez monfils
1. 110 000 Cena domu
2. 12 000 Koszty dodatkowe
3. Usługi Eugena 17 000, Modernizacja 30 000

Napisany przez NaTwoim13
Według ich danych potrzebują 135 000 euro, a nie 170 000 euro, i niestety mylą kapitał własny z wkładem własnym. Nie mogę zrozumieć tej kalkulacji i potrzeb.

Przykładowe obliczenia (jako przykład ilustracyjny) mające na celu zmniejszenie udziału obciążenia hipotecznego. To tutaj często popełniane są błędy, gdy praca własna nie jest uwzględniana ani wymieniana.

Jeśli wykonują pracę własną na kwotę 30 000 euro w ramach modernizacji, to nie jest to 30 000 euro na modernizacje, lecz na przykład 45 000 euro, z czego 15 000 euro stanowi wkład własny.

W takim przypadku nadal są potrzebne 135 000 euro, ale wartość obciążenia nie wynosi 110 000 euro plus 30 000 euro = 140 000 euro, a 110 000 euro plus 45 000 euro, co daje 155 000 euro zamiast 140 000 euro. Udział obciążenia wynosi wtedy 87% zamiast 96%.

W tym segmencie koszt na 15 lat na poziomie 1% do 1,15%!!

Napisany przez monfils
Przepraszam za błąd, nie jestem zbyt dobry w obliczeniach bankowych. Moja wkład wynosi zatem 17 000, z czego 12 000 to koszty dodatkowe (przyjąłem je również jako mój własny wkład, ale sądzę, że się pomyliłem) oraz dodatkowo 5 000 na modernizację.

Napisany przez NaTwoim13
Do czego potrzebują Państwo 170 000 euro?

Napisany przez alexanderc
Otrzymałem podobną ofertę

Napisany przez monfils
Wniosek o finansowanie został złożony przed negocjacjami ceny domu z sprzedawcą. Całkowita kwota pożyczki wyniosłaby więc 152-155,000. Czy możesz mi powiedzieć coś o proponowanym okresie obowiązywania oprocentowania?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata