Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Rozwód możliwie jak najtańszy.

Napisany przez Taenzerin123
Cześć,

Mam nadzieję, że takie pytania są mile widziane na forum i wybrałem właściwy wątek. Jeśli nie, daj mi znać, a przeniosę mój post gdzie indziej.

Teraz do mojej sytuacji i pytania: Mój mąż i ja jesteśmy już od pewnego czasu rozłączeni i teraz postanowiliśmy, że nie widzimy wspólnej przyszłości. Chcemy więc się rozwieść.

Ponieważ rozwód często wiąże się z ogromnymi obciążeniami ekonomicznymi, chciałbym zapytać, jakie koszty można przybliżeniowo przewidzieć i czy istnieją sposoby na zmniejszenie kosztów.

Mój mąż i ja zgadzamy się, że nie chcemy żadnych sporów czy wojen o rozwód. Każdy ma zachować to, co sobie wypracował. Jesteśmy obydwaj zdania, że nikt nie jest drugiemu nic winien, więc nie potrzebujemy pomocy sądowej w innych kwestiach niż formalny akt rozwodu.

Bardzo będę wdzięczny za wskazówki dotyczące oszczędności.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Napisany przez 2tneub
W Internecie istnieją kalkulatory, które pokazują, ile kosztuje zaangażowanie prawnika, jeśli zgoda jest już osiągnięta.

Na przykład tutaj:

https://www.asp-rechtsanwaelte.de/an...kostenrechner/

https://www.unterhalt.net/scheidung/...ngskosten.html

Napisany przez 2titan1981
Rozwód może nastąpić tylko za pośrednictwem sądu i co najmniej jednego adwokata. Należy mu powiedzieć, że rezygnuje się z wszelkich płatności alimentacyjnych. Wówczas podział majątku emerytalnego z okresu małżeństwa wyniesie 50:50.

Adwokat zarabia na wartości sporu, podobnie jak sąd. Dlatego warto utrzymać wartość sporu jak najniżej...

Napisany przez Hundeliebhaber
Cześć tancerko!
To brzmi u was dość jak jednomyślny rozwód. Dzięki temu możecie oczywiście nieco obniżyć obciążenia finansowe.
Chociaż, co znaczy nieco. Kiedyś przeczytałem, że jednomyślny rozwód może obniżyć koszty rozwodu o nawet 44%. Nie jestem jednak pewien, czy to prawda.
Jeśli macie średni dochód w Niemczech, rozwód może was kosztować około 1.900 € (średnie koszty rozwodu) na każdego małżonka. W zależności od tego, czy uda wam się dojść do porozumienia w kwestii rozwodu, wartość ta może odpowiednio spaść.
Najlepsze pozdrowienia!

Napisany przez Taenzerin123
Cześć,

Dziękuję za odpowiedzi. Na szczęście będzie to zgoda rozwód i oboje jesteśmy bardzo zainteresowani, aby załatwić całą sprawę bez zbędnego sporu.

Dzięki za wskazówki i linkowane informacje, zasięgnę dodatkowych informacji wraz z mężem i wspólnie zastanowimy się, jak postępować.

Pozdrawiamy!

Napisany przez coonie
Trzymam za was kciuki, żebyście rozwód faktycznie przeprowadzili w taki chłodny i niewzruszony sposób, jak zamierzacie. Proszę pamiętać o tym, że niektórzy prawnicy mogą próbować eskalować wartość sporu. Zdarzyło mi się obserwować rozwody, które zaczynały się zgodnie, a w trakcie procesu wybuchł prawdziwy wojenny konflikt, podczas którego poszło wiele wirtualnego porcelany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata