Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan gromadzenia majątku w Generali

Napisany przez Mati
Cześć,

Jestem nowy tutaj. Mam do was do was pytanko. Od 01.01.2018 płacę do Generali na plan inwestycyjny. Miesięczna stawka to 100€. W ostatnich tygodniach przejrzałem wiele moich umów i starałem się zrozumieć wszystko. Zauważyłem, że z tych 100€ miesięcznie płacę 23€ opłaty administracyjnej + 1050€ jednorazowo jako opłatę początkową. Według najnowszego pisma, do tej pory działam na minusie 600€. Moja doradczyni finansowa, która mi sprzedała umowę, mówi, że umowy te opłacają się dopiero po 5 latach... nie umiem sobie tego wyobrazić. Czy mam raczej zerwać umowę czy pozwolić jej działać?

PS. Planowałem wykorzystać umowę po 15 latach, aby wesprzeć finansowanie domu...

Dziękuję z góry za pomoc

Napisany przez 2titan1981
Naprawdę opłacało się skorzystać z pośrednika po 5 latach, ponieważ otrzymał swoją prowizję i nie musi już jej zwracać.

Na co właściwie gromadzi bogactwo?

Napisany przez peer
Nigdy nie zrozumiem takich rzeczy. Albo nie rozumiem umowy, nie wiem, ile kosztuje, wtedy nie podpisuję, dopóki sprzedawca nie wyjaśni mi wszystkiego zrozumiale. Albo rozumiem umowę, zgadzam się z bieżącymi kosztami i wysoką prowizją, bo sprzedawca i Generali też powinni dobrze żyć, w takim przypadku nie będę narzekał po ponad 3 latach.

Napisany przez 2utopus
Po 5 latach wpłacono 60x100€ (6000€), a ubezpieczenie otrzymało 2430€ na koszty związane z zawarciem i zarządzaniem - ile powinno być dostępne do dyspozycji majątku po 5 latach? Odnośnie budowy majątku: Czy Generali zarządza majątkiem? Czy trzeba wpłacić dużą kwotę, aby uzyskać mały majątek?

Napisany przez Mati
Dzień dobry,

dziękuję najpierw za odpowiedzi. Tak, problem polega na tym, że nie chciałem się z tym prawdziwie zmagać (człowiek uczy się na błędach) i dlatego zdecydowałem się na doradczynię finansową, która powinna być specjalistką w tej dziedzinie... cele były też jasne. Niestety, na końcu muszę zapłacić lekcje. Obecnie nie można nikomu ufać. Pomijając fakt, że moje inne ubezpieczenia, które tam zawarłem, mają okres obowiązywania 3 lata lub dłużej....

Ale krótko mówiąc: również twierdzicie, że umowa nie ma sensu?

Bez znajomości szczegółów umowy nikt nie będzie w stanie dokładnie się wypowiedzieć. Ale generalnie jest tak, że pośrednikowi opłaciło się to zrobić. Jednak bez szczegółów.....

Napisany przez Mati
Niestety nie jestem w pełni zorientowany na ten temat. Jakie dokładnie dane potrzebujecie? Chętnie je dostarczę.

Pozdrawiam

Jaki rodzaj umowy? ubezpieczenie emerytalne itp.
Czy jest zainwestowane w fundusze, jeśli tak, to w jakie? Opcje zmiany?
Jak podzielone są bieżące koszty?
Jakie są sposoby płatności?
Czy jest określona dynamika?
Jaka jest długość umowy?
Jakie są oprocentowanie?
Jaka jest wartość gwarantowana itp.

Lista może być ciąg dalszy...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata