Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypowiedzenie umowy oszczędnościowej w ramach budowy domu przez kasę oszczędnościowo-budowlaną z powodu nadpłaty.

Napisany przez goldlack
Cześć,
niestety mam umowę oszczędnościową z bonusem w Bausparkasse Alte Leipziger na kwotę 5000,- €, oszczędzone około 200,- € z VL i otrzymałem w październiku komunikat o wypowiedzeniu na 12.02.2021. Niestety nie minęły jeszcze 7 lat, więc prawdopodobnie stracę również program oszczędnościowy. Jednak nikt mnie nie ostrzegł przed tym ani przed innymi konsekwencjami. W umowie jest napisane, że zamiar wypowiedzenia musi być zgłoszony co najmniej 6 miesięcy wcześniej. Nic takiego nie miało miejsca. Na wiele napisanych zapytań nie otrzymałem do dzisiaj żadnej odpowiedzi. Dzisiaj dostałem pismo, w którym ponownie poproszono mnie o zwrócenie polecenia płatniczego (bez rezygnacji z kredytu hipotecznego) i zauważyłem, że saldo ma zostać wypłacone bez odsetek bonusowych. Jednak już 03.02.2021, po rozmowie telefonicznej z Bausparkasse, podałem moje dane bankowe i zrezygnowałem z kredytu hipotecznego, informując również, że środki oszczędnościowe będą użyte na cele mieszkaniowe. Czy muszę zaakceptować wypowiedzenie czy mogę nalegać, aby umowa oszczędnościowa nadal działała bez dalszych wpłat do końca siedmiu lat? Ponieważ już w 2018 roku podpisałem kolejną umowę oszczędnościową z tą samą firmą, czy składki VL nie mogą zostać po prostu przeniesione na nową umowę oszczędnościową? I jak mogę zachować bonus oraz premię mieszkaniową?
Dziękuję za odpowiedź.

Re: Wypowiedzenie umowy oszczędnościowej w ramach budowy domu przez kasę oszczędnościowo-budowlaną z powodu nadpłaty.

Napisany przez bruno68
Cześć Goldlack, jedną możliwością jest połączenie obu BSV, dodatki nie zostałyby naruszone! Połączenie następujących umów oszczędnościowych na cele mieszkaniowe (możliwe tylko w tym samym pakiecie) Bruno68

Napisany przez goldlack
Dziękuję za szybką odpowiedź. Pierwsza umowa o oszczędności mieszkaniowej pochodzi z 2015 roku z bonusem, a druga z 2018 roku bez bonusu. Wygląda na to, że ta opcja nie wchodzi w grę.

Napisany przez BenniG
To po prostu pytanie, czy w ogóle przysługuje Ci jakakolwiek premia.
Ponieważ już zaoszczędziłeś więcej niż wynosi suma umowy, zasadniczo nie możesz już wziąć kredytu hipotecznego.
Jeśli nie masz prawa do kredytu, nie możesz również zrezygnować z niego.
Aby nie stracić również dodatków państwowych, musisz spróbować przedłużyć umowę - nawet jeśli warunki będą gorsze.

Napisany przez C. Andreas
Ponieważ umowa została zakończona, a więc nie ma już ani roszczenia o pożyczkę, można wypowiedzieć Państwu umowę oszczędnościową, co jest także zgodne z prawem. Premia jest udzielana w przypadku rezygnacji z pożyczki oraz spełnienia 7-letniego okresu karencji. Wybrali Państwo zbyt małą kwotę oszczędnościową i dodatkowo wpłacili zbyt dużo pieniędzy. Dlatego opisany przez Państwa proces jest całkowicie normalną praktyką Bausparkasse.

Napisany przez NaTwoim13
Mimo to pozostaje pytanie, czy umowa oszczędnościowo-kredytowa z bonusem zostanie wypłacona, czy nie. Jeśli zrezygnowano z pożyczki wcześniej lub była ona już uzgodniona, to bonus prawdopodobnie zostanie wypłacony. Jeśli nie, pozostaje pytanie, czy oświadczenie to nadal można złożyć. Bausparkassen postępują w tej kwestii różnie, w zależności od swoich różnych stawek i gotowości do uznania.

Napisany przez BenniG
To pytanie, czy ważniejsze są premie czy programy oszczędności pracowniczych (VL). Moim zdaniem można uratować VL, łącząc umowy lub zwiększając dotychczasowe środki.

Napisany przez goldlack
Cześć, dziękuję za odpowiedzi. Przydałaby mi się bardziej pomoc związana z VL. W międzyczasie poinformowałem Ombudsstelle i złożyłem skargę do kasy oszczędności budowlanych z prośbą o odpowiedź do 28.02.2021.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata